Kadın ve genç işssizliği alarm veriyor

Kadın ve genç işssizliği alarm veriyor
21 Nisan 2014 11:56

CHP’nin ekonomi raporuna göre Türkiye’de kadın ve genç işsizliği alarm veriyor. Rapora göre, 2011 itibariyle 15-29 yaş grubundaki her 100 gençten 32’si ne eğitim, ne de çalışma yaşamında bulunuyor. Erkek ve kadın istihdamı arasında ise yüzde 38,7 puan fark var.

 

CHP Ekonomi Politikaları Genel Başkan Yardımcılığı’nın Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak’ın koordinasyonunda hazırladığı 90. Ekonomik Görünüm Raporu’nda yayımlandı. TÜİK verilerine göre 2014 yılı Ocak ayında genç işsiz sayısı 822 bin olduğu belirtilen raporda, “Genç işsizliği verileri, Uluslararası Çalışma Örgütü’nün(ILO) yayımladığı ‘Küresel İstihdam Eğilimleri-2014’ raporundaki tespitlerle birlikte değerlendirildiğinde ortaya Türkiye açısından hiç de iç açıcı olmayan bir tablo çıkıyor. ILO’nun raporunda yer verilen 40 ülke içinde çalışmayan, eğitim veya öğrenim sürecinde olmayan gençlerin genç nüfusa oranının en yüksek olduğu ülke Türkiye. 2011 itibariyle 15-29 yaş grubundaki her 100 gençten 32’si ne eğitimde ne öğrenimde, ne de çalışma yaşamında” denildi.

 

Yine verilere göre Türkiye’nin, bulunduğu bölgede erkek istihdamı ile kadın istihdamı arasındaki makasın en açık olduğu ülke konumunda bulunduğu belirtilen raporda, “2012 itibariyle Türkiye’de erkeklerin istihdam oranı yüzde 65 iken kadınların istihdam oranı yüzde 26,3. Türkiye erkek ve kadın istihdamı arasındaki 38,7 puanlık farkla Merkez ve Güneydoğu Avrupa’da birinci” denildi.

 

KRİZDEKİ ÜLKELERLE KARŞILAŞTIRIP BAŞARI HİKAYESİ YAZIYORLAR

 

Raporda, AK Parti’nin işsizlikteki bu tabloya rağmen Türkiye’yi içinde bulunduğu gelişmekte olan ülkelerle değil, küresel krizin merkezinde yer alan ve işsizlik oranı tavan yapmış ülkelerle karşılaştırarak başarı hikayeleri yazdığı ifade edilerek, şunlar kaydedildi:

 

“ILO’nun bizim gibi gelişen ekonomiler için özetlediği işsizlik rakamları ortada bir başarı olmadığı gibi Türkiye’nin içinde bulunduğu ligde en yüksek işsizlik oranına sahip ülke olduğunu gösteriyor. ILO rakamlarına göre G-20’nin yükselen ekonomilerinde işsizlik oranı yüzde 5 civarındayken Türkiye’deki işsizlik oranı bunun neredeyse iki katı” denildi.

 

TÜRKİYE İÇİN ZAMAN TÜKENİYOR

 

Raporda, rakamların Türkiye’nin sahip olduğu demografik fırsat penceresini iyi değerlendiremediğini ortaya koyduğu vurgulanarak, “Bu pencerenin önümüzdeki 20 yılda kapanacağı dikkate alındığında, Türkiye için zaman hızla tükeniyor” değerlendirmesinde bulunuldu. Vatandaşlar düşük ücrete mahkum olmadan işsizlik sorununu çözmek ve orta gelir tuzağından çıkıp kişi başına geliri 20 bin dolara taşımak için özellikle kadın ve gençlerin çalışma yaşamına katılımının sağlanması gerektiği kaydedilen raporda, işgücünün verimliliğini artıracak reformların gerçekleştirilmesinin de bir zorunluluk olduğu belirtildi.