Kadın girişimciye para yok

Kadın girişimciye para yok
13 Mart 2017 09:30

Türkiye, kendi işini kurmak isteyenkadınların paraya ulaşmasının enzor olduğu ülkeler arasına girdi. Türkiye’de kadın girişimci cinsiyet ayrımcılığına maruz kalıyor.

 

 

 

 

Türkiye’de kadın işverenlerin istihdam dahilindeki nüfus içindeki oranı yüzde 1.3’ü bulmuyor. Erkek işverenlerin oranı ise 5.8 civarında seyrediyor. Bu tablonun başlıca sebebi ise kadınların iş kurmak için ihtiyaç duydukları finansal desteğe ve mesleki eğitime ulaşmasının erkeklere göre çok daha zor olması.
G.AFRİKA DAHA İYİ

 

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü’nün (OECD) verilerine göre, “Kendi işinizi kurmak veya geliştirmek isteseniz, ihtiyaç duyduğunuz paraya erişebilir misiniz” sorusuna “Evet” yanıtını veren kadınların oranı yüzde 12’de kalırken, aynı soruya olumlu yanıt veren erkeklerin oranı yüzde 21 oldu. Bu oranla Türkiye, 33 OECD ülkesi arasında kadın girişimci adaylarının finansal desteğe en az sahip olduğu 4’üncü ülke oldu.

 

 

OECD ortalamasında kadınların yüzde 26’sı, erkeklerin ise yüzde 34’ü aynı soruya olumlu yanıt verebildi. Kanadalı erkeklerin yüzde 59’u, kadınların ise yarısı ihtiyaç duyduklarında finansal desteğe ulaşabileceğini belirtti. OECD üyesi olmayan ülkelerden Endonezya, Çin, Güney Afrika, Rusya ve Brezilya’da da girişimci adayları aynı soruya Türkiye’dekinden daha yüksek oranlarda “Evet” yanıtını verdi. Endonezya’da erkeklerin yüzde 44’ü, kadınların yüzde 34’ü; Çin’de erkeklerin yüzde 33’ü, kadınların yüzde 28’i; Güney Afrika’da erkeklerin yüzde 31’i, kadınların yüzde 27’si; Rusya’da erkeklerin yüzde 30’u, kadınların yüzde 21’i; Brezilya’da erkeklerin yüzde 24’ü, kadınların yüzde 17’sinin yanıtı olumlu oldu. Araştırmaya dahil olan ülkelerden yalnızca Hindistan, Türkiye’nin gerisinde kaldı. Hint erkeklerinin yüzde 13’ü, kadınlarının yüzde 10’u “Evet” dedi.
KADIN PATRON SAYISI ÇOK AZ

 

Finansal destekteki bu eksiklik, Türkiye’de girişimci kadınların yüzde 50 civarında seyreden istihdam edilen nüfus içindeki oranlarına doğrudan yansıyor. İstihdam içindeki nüfusun yalnızca yüzde 1.2’si işveren kadınlardan, yüzde 9’u ise kendi hesabına çalışan kadınlardan meydana geliyor. Toplamda kendi işinde çalışan kadınların istihdam içindeki payı yüzde 10’un biraz üzerinde görülüyor. Erkek işverenlerin oranı yüzde 5.8’i, kendi hesabına çalışan erkeklerin oranı yüzde yüzde 19’u buluyor.

 

 

Kaynak: Engin Esen-Sözcü

Kadın girişimciye para yok