Kaderi Melih Gökçek’le birlikte değişen ‘Dolmuşçu Mustafa’ kim?

Kaderi Melih Gökçek’le birlikte değişen ‘Dolmuşçu Mustafa’ kim?
13 Aralık 2017 15:08

CHP Milletvekili Ali Haydar Hakverdi, TBMM’deki basın toplantısında Ankara’daki ihale ve arsa vurgunu ile ilgili açıklamada bulundu.

 

 

CHP Milletvekili Ali Haydar Hakverdi, TBMM’deki basın toplantısında Ankara’daki ihale ve arsa vurgunu ile ilgili açıklamada bulundu. CHP’li Hakverdi, “Ankara’da dolmuş şoförlüğü yaparken kaderi Melih Gökçek’le birlikte değişen Söğüt İnşaatın sahibi Mustafa Akan namı diğer dolmuşçu Mustafa bu milyonlarca liralık arsa ihalesini ANFA ile birlikte kazanmıştır” diyerek olayı belgeleriyle anlattı.

 

 

CHP’li Ali Haydar Hakverdi, açıklamasında “Ankara’nın göbeğinde, üç tane alışveriş merkezinin ortasında ve yeni yapılmakta olan 3600 yataklı şehir hastanesinin bitişiğinde bir arsa var. Bu arsa Ankara Büyükşehir Belediyesine yürüme mesafesindeki 64784 ada 2 parsel ve 64785 ada 1 parselin birleşiminden oluşan toplamda 141 bin 966 metrekare. Başka bir deyişle 19 futbol sahasından daha büyük bir alan. Gelin hep birlikte bu arsanın son 8 yıllık hikâyesine kısaca bir bakalım” ifadelerini kullandı.

 

“AKP’Lİ BELEDİYE MECLİS ÜYELERİNİN OYLARI İLE ASKİ’YE SATILIR”

 

 

1

 

“Bu arsa üzerinde son 8 yılda 4 kere imar değişikliğine gidilmiş” diyen CHP’li Ali Haydar Hakverdi, arsa vurgununu belgeleriyle şöyle anlattı:

 

“Büyükşehir belediyesinin yaptığı imar planında arsa üzerine inşa edilecek yapı yoğunluğu şehir planlamasına aykırı bir şekilde yüksek oranda belirlenmiştir. Bu yapı yoğunluğu bölgede yüksek derece nüfus yoğunluğuna neden olacağı ve aynı zamanda yeteri kadar park bahçe, spor alanı ve sosyal donatı alanlarına yer verilmediği gerekçesi ile 2009 yılında ilgili kurumlar ve ilgili ilçe belediyeleri itiraz eder ve Ankara Büyükşehir belediyesine imar planı iptal talebi ile dava açarlar. Bu itiraz mahkemece uygun görülmez ama mevcut imar planı Kentsel Servis Alanı kullanım kararı gerekçe gösterilerek 2010 yılında iptal edilir. Bunu üzerine Ankara büyükşehir Belediyesi 255 hektarlık bu alan içerisinde bulunan 100 hektarlık alana ayrı bir imar planı yapar ve bu plan oy çokluğu ile kabul edilir. İmar değişiklikleri sonrasında bu arsanın bir kısmı Sağlık Kompleksi için ayrılırken 150 bin 770 metrekarelik kısmı Büyükşehir Belediyesine bırakılmıştır. Daha sonra Ankara Büyükşehir belediyesine ait olan bu arsanın bir kısmı AKP’li Belediye Meclis üyelerinin çoğunluk oyları ile ASKİ’ye satılır.

 

2

 

Arsayı alan ASKİ Genel Müdürlüğü 01.06.2016 gün ve 754-2750 sayılı yazısı ile sahibi olduğu eski 64 bin 659 ada 1-2-3 parsellerde yeni 64 bin 784 ada 2 parsel olarak bilinen arsada konut, ticaret, otel, iş yeri vb. kullanım amacı ile 1/5000 ölçekli nazım imar planı ve 1/1000 ölçekli uygulama imar planı değişikliği yapılmasını talep eder.

 

Bu talep üzerine 14.06.2016 tarihinde toplanan Ankara Büyükşehir Belediye Meclisi arsanın emsalini 2, yükseklik serbest olacak şekilde konut, ticaret, otel, iş yeri vb. kullanım amacı ile imar planı değişikliğine oy çokluğu ile karar verir.

 

3

(14.06.2016 tarih ve 1186 sayılı Ankara büyükşehir Belediyesi Meclisi kararı)

Hemen 5 ay sonra 04.11.2016 tarihinde Yenimahalle ilçesi Çerçideresi eski 64 bin 659 ada 1-2 parsel yani şimdiki yeni 64 bin 785 ada 1 parsel ve 64 bin 784 ada 2 parsellerde bulunan bu arsaların satışı için ASKİ Genel Müdürlüğü Ankara Büyükşehir belediyesi meclisinden yetki ister.

Bu talepten hemen iki hafta sonra komisyona dahi gitmeden 21.11.2016 tarihinde Belediye Meclisi gündemine gelir ve meclis üyelerinin oy çokluğu ile bu arsanın satış yetkisi ASKİ Yönetim Kuruluna verilir.

Arsanın satış yetkisini alan ASKİ, Mart 2017’de yaptığı ilk ihalede 461 milyon 389 bin lira bedel biçtiği bu arsaları 3 ay sonra AKP’li 5 meclis üyesi 5 daire başkanının ve genel sekreterin oluşturduğu 11 kişilik encümen kurulunun 15 Haziran 2017 tarih 1196/2720 sayılı kararı ile 430 milyon bedelle satar. Arsanın fiyatı 3 ayda 31 milyon 389 bin TL düşürülerek satılmıştır.”

4

“Peki, sizce kime satılmıştır?” sorusunu yönelten CHP’li Hakverdi, şöyle devam etti:

“Ankara Büyükşehir Belediyesi ihalelerinde hangi taşı kaldırsanız altından çıkan bir firma var. Söğüt inşaat! Aldığı miyarlarca liralık asfalt, alt ve üst geçit ihaleleriyle bilinen Ankara’nın ihale kıralı söğüt inşaat…

Ankara’da dolmuş şoförlüğü yaparken kaderi Melih Gökçek’le birlikte değişen Söğüt İnşaatın sahibi Mustafa Akan namı diğer dolmuşçu Mustafa bu milyonlarca liralık arsa ihalesini ANFA ile birlikte kazanmıştır. Hem de arsa için belirlenen ilk fiyatın 31 milyon lira altında bir fiyatla.

5

6

 

İş bu kadar mı tabi ki değil!

Söğüt inşaat ve ANFA, ASKİ’den satın alma bedelinin tamamını ödeyerek aldığı bu arsaların yine tamamını S.S. Yenişehir Ankara Konut Yapı Kooperatifine devir olacak şekilde tapu işlemlerinin yeniden düzenlenmesini talep eder. Bu talep belediye encümenince uygun görülür. Ankara ili 52. Noterliği 09.08.2017 tarih ve 16468 yevmiye numarası ile düzenlenen gayrimenkul satış vaadi sözleşmesi ile arsa bu kooperatife tescil edilir.

Ankara’nın göbeğinde değerinin çok altında satılmış bir arsa! Arsayı alan Söğüt inşaat ve ANFA ortaklığı! Arsayı aldıktan sonra devir sözleşmesi yaptığı bir kooperatif!

Bu arsaya her biri konumu gereği en az 1 milyon lira değerinde 2500 civarı konut inşa edilecek. Toplam değeri en az 2,5 milyar lira yani eski parayla 2,5 katrilyon lira!

Peki, milyon liralık bu dairelerden birine sahip olmak isteyen kooperatif üyeleri her bir daire için ne kadar ödeyecek?

385 bin lira!!!

Bu kooperatif 19.04.2017 tarihinde yani Söğüt inşaat arsayı almadan sadece 2 ay önce kurulur. Bu arsa ihalesinin Söğüt inşaata kalacağı kooperatif kurucularına malum olmuştur! Kooperatif Nisan 2017’de kurulur, Haziran ayında arsa dolmuşçu Mustafa’ya ihale edilir, dolmuşçu Mustafa da yine bundan iki ay sonra arsayı kooperatife satış vaadi ile devreder.

7

 

Parselci Melih’i biliyoruz, dolmuşçu Mustafa’yı da biliyoruz peki bu kooperatifte kimler var bir de ona bakalım.

Yıldırım Bozbıyık Kurucu Üye ve yönetim kurulu Başkanı: Gelir İdaresi Başkanlığı Başkan Yardımcısı

Musa Kanıcı Kurucu Üye: Cumhuriyet savcısı HSK bir önceki dönem genel sekreter yardımcısı

Tamer Isır Kurucu Üye: Albay, Genel Kurmay Başkanlığı Askeri Savcısı

Bekir Çağlar, Kurucu Üye ve muhasip üye: Hakim, Anayasa Mahkemesi Raportörü

Bülent Yetkin Kurucu üye: Hakim, Vergi Mahkemesi Üyesi

Mahmut Akgün, Kurucu Üye: Hakim, HSK Genel Sekreter Yardımcısı

Ahmet Karayiğit Kurucu Üye: Başbakanlık Etik Kurul Üyesi, Cumhurbaşkanlığı Baş Hukuk Danışmanı

Samir Altunkaynak Başkan Yardımcısı: Başbakanlık Avukatı, Hukuk ve Değişim Derneği Başkanı, Türk Maarif Vakfı Denetim Kurulu Üyesi, AKP Doğu Anadolu Bölgesinden Sorumlu Seçim İşleri Başkan Yardımcısı.

Tekman Savaş Nemli Başkan Yardımcısı: Eski Ankara 1. Ağır Ceza Dairesi Başkanı ve Yargıtay Üyesi

 

 

Siz bu ülkenin savcısı, hakimi, askerisiniz. Bu ülke vatandaşlarının hakkını hukukunu korumak savunmakla görevlisiniz. Sizlerin bu Melih’in ihale kralı, Söğüt İnşaatla, milyoner olmuş bu dolmuşçu Mustafa ile ne işiniz olur. Siz bu devletin hakim, savcı ve askerisiniz. Sizin AKP’nin seçim işleri sorumlusuyla nasıl bir ortaklığınız olur. E diyeceksiniz ki her şey prosedürüne uygun. Kanun adamlarısınız her şeyi prosedürüne uydurmak sizin için kolay. Ama prosedüre uysa da kamu vicdanına hukuk etiğine uyar mı bu? Bu kooperatif kurucularından biri Başbakanlık Etik Kurulu Üyesi. Siz bu ülkenin başbakanlık makamını bu etik üzerine mi kuruyorsunuz. Tüm bu imar planlarını, ihale süreçlerini ve bu sürece ortak olan kooperatif yönetim kurulunu halkımızın vicdanına havale ediyorum. Ankara Büyükşehir Belediyesi Başkanlık makamına atanan Sayın Mustafa Tuna’ya seslenmek istiyorum. Daha iki gün önce, belediyenin İmar ve Şehircilik dairesi başkanı bu kooperatifin yazılı talebi üzerine 1/25.000’lik planda tadilat yapılarak turizm ibaresinin eklenmesi istemektedir!!!

 

Sayın Mustafa Tuna bu pisliği temizlemek artık senin boynunun borcudur. Bu sürecin vebali artık sizin de üzerinizdedir.”

 

8

9