JES’e direnen köylülere 3 bin 150’şer lira sosyal mesafe cezası!

JES’e direnen köylülere 3 bin 150’şer lira sosyal mesafe cezası!
15 Haziran 2020 13:36

Aydın’ın Efeler ilçesinde jeotermal enerji santraline (JES) karşı direnen köylülerden otuz beşine “sosyal mesafe kurallarına uymama” gerekçesi ile 3 bin 150’şer lira para cezası kesildi.

 

 

Sözcü’den Latif Sansür’ün haberine göre Aydın’da insan ve çevre sağlığını zehirleyen gazlar salan 35 JES ile 2 bini aşkın jeotermal kuyuya ek olarak art arda yeni kuyular açılıyor. Efeler Belediyesince Amerika’dan getirilen ileri teknoloji cihazlar ile yapılan düzenli ölçümler, kentteki hava kirliliğinin normal değerin 20 katına çıktığını gösterdi.

 

 

NORMAL DEĞERİN 20 KATI ZEHİRLİ GAZ TESPİT EDİLDİ

 

 

Efeler Belediyesi’nin 9 Şubat’tan bu yana, yağışsız günlerde yaptığı ve belediyenin internet sitesinden günlük olarak yayımladığı ölçümlere göre, JES’ler 49 ayrı gün normal değerlerin üzerinde hidrojen sülfür gazı saldı.

Günlük değeri 20 olması gereken hidrojen sülfür oranı, Yılmazköy’de jeotermal kuyusunun patladığı 1 Mayıs’ta 232 değer, JES’lerin salınım yaptığı 9 Nisan’da ise Kocagül Mahallesi’nde 420 bin 771 olarak ölçüldü.

Sinir sistemi üzerinde olumsuz etkisiyle toksit özelliği olan, insan sağlığını ve çevreyi olumsuz etkileyen, incir ve zeytin bahçelerini kurutan hidrojen sülfür oranlarının sürekli artması endişe yaratıyor.

 

 

SOKAĞA ÇIKMA YASAĞINDA KULEYİ DİKTİLER

 

 

JES firmalarının corona virüsü pandemisi sürecinde uygulanan sokağa çıkma yasağını fırsat bilerek kuyu açma çalışmalarını yoğunlaştırdığı öne sürüldü.

Mevcut 35 JES ile 2 bini aşkın kuyuya ek olarak, ön lisans alan 10 firma da Aydın’da hummalı bir çalışmaya girişti. Corona günleri öncesi Kuyucular ve Beyköy sakinlerinin sondaj kulesine izin vermediği şirket, Nisan ayında uygulanan 4 günlük sokağa çıkma yasağını fırsat bilerek sondaj kulesini dikti ve faaliyete başladı.

Yasaklar bittiğinde durumu fark eden köylüler tepki gösterdi. Jandarma ekiplerinin çektiği fotoğraflardan tespit ettiği kadın ve erkek 35 köylüye, ”sosyal mesafeye uymamak” suçundan 3 bin 150’er lira ceza gönderildi.

 

 

JES YAKININDA TARLADA ÇALIŞMA CEZASI

 

 

Öte yandan cezanın yazıldığı tarihte orada bulunmayan, eyleme katılmadıkları halde JES kuyusuna yakın tarla ve bahçeleri bulunup, çiftçilik yapanlara da ceza yazıldığı öne sürüldü.

Ailece tarlada çalışan Mustafa Kaçar, Nevzat Kaçar, Salih Kaçar, Umur Demir, Metin Demir, İsmail Demir ile İskender Topçu, Nazmi Avcı, Ali Erdem ve Fatih Kızılbağlı’ya da aynı gerekçe ve miktarda ceza yazıldığı öğrenildi.