JES ve siyanür tarım arazilerini vuruyor!

JES ve siyanür tarım arazilerini vuruyor!
16 Eylül 2019 10:54

Manisa’da üzüm ve domates üreticileri tarım arazilerine yakın yerde kurulan JES ve altın madenleri nedeniyle zor durumda kaldıklarını söyledi. Havaya karışan zararlı gazların asit yağmurlarına neden olduğunu belirten Üzüm-Sen Genel Başkanı Adnan Çobanoğlu üzüm kalitesinin de düştüğünü vurguladı

 

 

Gökay Başcan/ Birgün

 

 

Manisa’da yağmurlar nedeniyle üzüm ve domates üreticileri zor günler yaşıyor. Tarım arazilerine yakın yerde kurulan enerji santralları havaya saldığı zararlı gazlar asit yağmurlarına neden oluyor. Aşırı yağışlar ve asit yağmurları üzüm ve domateste kalite ile fiyatların düşmesine neden oluyor. Üzümlerinin üstünü yağmurdan korumak için kapatmak isteyen çiftçiler ise maliyetlerden dolayı işlem yapamıyor.

BirGün’e konuşan Üzüm-Sen Genel Başkanı Adnan Çobanoğlu “Yağmur eskiden yağdığında çok problem olmuyordu. Ancak jeotermal enerji santrallarının ve altın madeninin oluşturduğu siyanür havuzlarının hava karıştırdığı zararlı gazlar asit yağmurlarına neden oluyor. Herkes üzümünün üzerine naylon kaplatamıyor, pahalı” ifadelerini kullandı.

 

 

ASGARİ ÜCRET BİLE KAZANAMIYORLAR

 

 

Çiftçilerin emeklerinin karşılığını alamadığı söyleyen Çobanoğlu “Ailesiyle birlikte, bir eve senelik asgari ücret kadar para girmiyor. 20-25 bağ arazisi olan bir ailenin evine bu kadar bile para girmiyor. Üzüm çiftçiliği her geçen gün kötüye gidiyor. Tarım arazilerinde enerji yatırımlarına son verilmeli” diye konuştu.

 

 

DEVLET TÜCCARLIK YAPIYOR

 

 

Devlet politikalarının çiftçiyi desteklemediğini belirten Çobanoğlu “Tariş Tarım Satış Kooperatifleri Birlikleri (TARİŞ) demokratikleşmeli ve TARİŞ üzerinden üzüm alınmalı. Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) üzümleri alması tam bir facia. TARİŞ üzümü TMO üzerinden alıyor. Devlet resmen tüccarlık yapıyor” ifadelerini kullandı.

 

https://www.birgun.net/haber/jes-ve-siyanur-tarim-arazilerini-vuruyor-268705