İztuzu Plajı yine işgal edildi

İztuzu Plajı yine işgal edildi
30 Mayıs 2016 11:21

Dünyanın en güzel plajlarından İztuzu Plajı’nın bir özel şirketin işletmesine yönelik tepkiler yeniden gün yüzüne çıktı. Bir buçuk yıl aradan sonra DALÇEV AŞ tekrar plajın işletmesini yapmaya başlayınca yöre halkı ayağa kalkarak protesto eylemi yaptı.

 

 

 

 

DALÇEV’İN SÖZLEŞMESİ İPTAL EDİLMİŞTİ

 

 

Muğla’nın Ortaca İlçesi’nin Dalyan Mahallesi’ne bağlı İztuzu Plajı’nın işletmesini uzun yıllardır Ortaca Belediyesi yapıyordu. İki yıl önce Muğla Valiliği ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı temsilcilerinin yer aldığı vakıf şirketi MUÇEV (Muğla Turizm Ltd. Şti), plajın işletmesini DALÇEV AŞ isimli özel bir şirkete verdi. Yöre halkı ve çevreciler karşı çıktı. Bir yandan sivil toplumun demokratik direniş eylemleri başlarken, diğer yandan da hukuk mücadelesi başlatıldı. MUÇEV, söz konusu şirket ile sözleşmeyi iptal etti.

 

 

PLAJ ÜNİVERSİTEYE DEVREDİLMİŞTİ

 

 

Bu defa şirket (sözleşme iptalinin hukuka aykırı olduğu iddiası ile) yargıya başvurdu. Muğla 1. İdare Mahkemesi, şirketin başvurusunu reddetti, sözleşmenin feshinin hukuka uygun olduğuna hükmetti. Bu arada plajın işletme hakkı Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi’ne devredildi.

 

 

DALÇEV PLAJI TEKRAR İŞGAL ETTİ

 

 

Aradan bir buçuk yıl geçtikten sonra DALÇEV AŞ tekrar harekete geçti ve plajı işgal etti. Şirket yaklaşık yirmi gün önce, gece yarısı şezlong ve şemsiyelerini plaja yerleştirdi. Ardından tekne ile iki jeneratör ve bir adet vinç getirdi. Şirket plaja gelen vatandaşlardan ve turistlerden ücret almaya başladı. Hukukçular, şirketin plajı kanuna aykırı olarak işgal ettiğini öne sürdü.

 

 

ŞİRKET DEVLETİ UMURSAMADI

 

 

Muğla Sıtkı Koçma Üniversitesi Rektörlüğü, şirkete plajı boşaltması çağrısı yaptı, DALÇEV AŞ redderek, “Üniversite PKK ve paralel yuvası” açıklaması ile karşılık verdi. Ortaca Kaymakamlığı ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın plajın boşaltılması yönündeki tebligatlarını da dikkate almayan şirket İztuzu’ndaki faaliyetini sürdürdü.

 

 

YÖRE HALKI İSYAN ETTİ

 

 

Gelişmeler üzerine yöre halkı ve çevreciler yeniden ayaklandı. İztuzu Kumsalını Kurtarma Platformu çatısı altında toplanan yüzlerce vatandaş, Dalyan’dan teknelere binerek İztuzu Plajı’na gitti. Plajdaki protesto eyleminde “Direne direne kazanacağız”, “İztuzu halkındır, halkın kalacak” sloganları atıldı. Vatandaşlar ellerinde taşıdıkları pankartlarda “Talana izin veren! Torununa hesap vereceksin”, “”Doğa ile savaş halindeyiz, eğer kazanırsak kaybedeceğiz” ifadeleri yer aldı.

 

 

ŞİRKETİN PLAJDAKİ VARLIĞI HUKUKA AYKIRI

 

 

Avukat Meral Babaoğlu, “Şirketin plajı işgaline dayanak olarak henüz kesinleşmemiş, uygulanabilir olmayan bir mahkeme kararını gösteriyor. Oysa idare mahkemesi şirketin aleyhine iki karar verdi. Buna rağmen kendilerini çevreci göstermek için böyle bir isim seçen şirket plajı işgal ediyor. Yaptıkları işlem hukuksuzdur. Ayrıca belediyeden alınmış ruhsatları da yok” dedi.

 

 

BAKANLIK SÖZÜNÜ TUTSUN

 

 

Babaoğlu, “Bir buçuk yıl önce şirketi buradan çıkartmayı başarmıştık. Çevre ve Şehircilik Bakanı bize, halkımıza söz vermiş, ‘Burası korunacak ve sadece kamu kuruluşları bulunacak’ demişti. Biz devlette devamlılık var mı, yok mu, bunu öğrenmek istiyoruz. Bakanlığın sözünü tutmasını bekliyoruz” diye konuştu.

 

 

ONLARIN TORUNLARI İÇİN DE DİRENİYORUZ

 

 

Eyleme katılan vatandaşlardan Meral Metin, “Burası Özel Çevre Koruma Alanı (ÖÇK) kapsamındadır. Biz burayı talan etmek isteyenlerin torunları için de direniyoruz” ifadelerini kullandı. Eyleme destek veren Atvinli Nazmiye Halvaşin, “Cerattepe’deki direniş ruhu ile buraya destek olmaya geldim. Doğal alanları korumak için, hukuksuzluğa karşı mücadele için, yağma düzenine karşı durmak için, halkın dikkatini çekmek için buradayım” dedi.

 

 

KAZANAN HALK OLACAK

 

 

CHP eski Muğla Milletvekili Ali Arslan, “Bu olaya Türkiye’deki genel hukuksuzluk olgusu içinde bakmak lazım. AKP İztuzu Plajı’nı yandaş firmaya verdi. Halk karşı çıkıp, direnince üniversiteye verildi. Ama son dönemde bir danışıklı dövüş görüyoruz. Muğla Halkı dirençlidir. Halkımız, Özal döneminde nasıl otel yapımına izin vermediyse, nasıl peşkeş çekilmesine mani olduysa yine geçit vermeyecek. Sonunda halk başaracak” dedi.

Eyleme plaja gelen turistler de destek verdi. Katılımcılar arasında yöre halkının Kaptan June adı ile tanıdığı 94 yaşındaki doğasever June Haimoff da vardı.