İzmir’de adli yıl açılışında ÇHD üyesi avukatlardan protesto

İzmir’de adli yıl açılışında ÇHD üyesi avukatlardan protesto
2 Eylül 2013 14:29

İzmir Adliyesi A-Protokol girişinde 2013-2014 adli yılı açılışı için düzenlenen törene katılan Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) üyesi avukatlar, “Tutuklu avukatlara özgürlük” yazılı pankartı açıp, slogan attı. Avukatların eylemi karşısında, törene katılanlar şaşkınlık yaşadı.

 

 

Yeni adli yıl açılışı nedeniyle İzmir Adliylesi A-Protokol girişinde tören düzenlendi. 2013-2014 adli yılı açılış töreni Atatürk Anıtı’na çelenk sunulması, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın söylenmesiyle başladı, ardından konuşmalara geçildi. Konuşma yapanlardan İzmir Barosu Başkanı Sema Pekdaş, geçen yılın hukuk devletinde görülmeyen uygulamaların yaşandığı bir yıl olduğunu, bu nedenle avukatlar olarak üzgün, kırgın ve öfkeli olduklarını dile getirdi. Yeni adli yılın da insan hakları ihlallerine karşı hukukun üstünlüğüne dair çok söz söyleyecekleri bir yıl olacağını ifade eden Pekdaş, Çağdaş Hukukçular Derneği üyesi meslektaşlarına karşı yapılan operasyonun en kabul edilemez uygulamaların başında yer aldığını söyledi. Meslektaşlarının hala tutuklu olduklarını ve duruşmalarının yaklaşık 1 yıllık tutukluluk süresinin sonunda aralık ayında başlayacağını dile getirdi. Pekdaş, Türkiye’de tutuklama kurumunun başlıbaşına bir cezalandırma işlevi gördüğünü kaydederek, cezaevine girenin bir insan olduğunun unutulmaması gerektiğini vurguladı. Özellikle çıplak arama gibi uygulamaların insanlık onuruna karşı bir uygulama olduğunun unutulmaması gerektiğini kaydetti.

 

ÇHD’Lİ AVUKATLAR PROTESTO ETTİ

 

İzmir Bölge İdare Mahkemesi Başkanı Osman Ermumcu’nun konuşma yapmak üzere kürsüye geldiği sırada, Baro Vesitiyeri önünde duran ÇHD İzmir Şubesi üyesi bir grup avukat, “Tutuklu avukatlara özgürlük” pankartı açarak prostesto gösterisinde bulundu. “Tutuklu avukatlar serbest bırakılsın”, “ÇHD’li avukatlar onurumuzdur”, “ÇHD susmadı, susmayacak” sloganları atan avukatlar, ardından törenin yapıldığı protokol bölümünü terk etti.

 

Protesto üzerine İzmir Cumhuriyet Başsavcısı Hüseyin Baş, İzmir Barosu Başkanı Sema Pekdaş’ın kulağına doğru eğilerek bir şeyler söyledi. Konuşmasına protesto nedeniyle gecikmeli başlayan Ermumcu, yeni adli yılın tüm yargı çalışanlarına hayırlı olmasını temenni ettiğini söyledi.

 

KARASU, “ ADLİYELER GÖSTERİ YAPMA YERİ DEĞİLDİR”

 

İzmir Adli Yargı Komisyon Başkanı Akar Karasu ise protestoya üzüldüğünü belirterek, adliyelerin gösteri ve yürüyüş yapma yerleri olmadığını ifade etti. Karasu, hukukçulardan hukukun üstünlüğüne saygı göstermelerini beklediklerini, hiç kimsenin savunma yaparken suç işleme hakkının olmadığını, görev yapılırken kanunlar içerisinde kalınması gerektiğini vurguladı.

 

BAŞSAVCI BAŞ, “HAK SAHİBİNE HAKKINI GECİKTİRMEDEN VERMEK LAZIM”

 

İzmir Cumhuriyet Başsavcısı Hüseyin Baş ise, konuşmasında, hak sahibine hakkını geciktirmeden vermenin iç huzurunun hiçbir mutlulukla kıyaslanamayacağını söyledi. Adaletin geciktirilmeden tesisinin bireylerin yaşama sevinci ve geleceğe dair umut ve güven duyguları için önemine işaret eden Başsavcı Baş, adaletten yoksun toplumların sadece hak ve hukuku değil, geleceğe dair umut ve güvenini de yitireceğini dile getirdi. Başsavcı Baş, yargının kurumlar arasında en güveniliri olması için ellerinden gelen tüm çabayla çalıştıklarını belirterek, son yıllarda personel eksikliği, mevzuatın güncellenmesi gibi konularda ciddi düzenlemeler yapıldığını bildirdi. Yargı bağımsızlığı ve tarafsızlığı için tüm güçleriyle çalışmaya devam edeceklerini vurgulayan Baş, yeni adli yılın hayırlı olmasını diledi.

 

Konuşmaların ardından Başsavcı Hüseyin Baş, İzmir Adli Yargı Komisyon Başkanı Akar Karasu, İzmir Bölge İdare Mahkemesi Başkanı Osman Ermumcu, İzmir Bölge Adliye Mahkemesi Cumhuriyet Başsavcısı Celal Kocabaş ve İzmir Barosu Başkanı Sema Pekdaş tebrikleri kabul etti.

 

Daha sonra İzmir Barosu Resim Grubu’nun resim sergisi açıldı.

 

 

02ef1b193fa550d8a2a8487471fc2387 6ff05130eb49a9545ece1742bab6854b 27cfaf5f0f3f9e586d3699840b34ca66 c2b042688a3c923a8d3ccd07c851d667 d08bc2d81216485624e22dc349ad304a