İzmir’de protesto yürüyüşüne müdahale

İzmir’de protesto yürüyüşüne müdahale
11 Eylül 2013 23:10

İzmir’de yaklaşık 2 bin kişi, Hatay’daki ODTÜ destek yürüyüşünde 23 yaşındaki Ahmet Atakan’ın ölümünü protesto etmek için yürüyüş yaptı. Basmane Meydanı’ndaki Ak Parti Konak İlçe Başkanlığı önünde protestolarını sürdürmek isteyen gruba polis müdahale edip, biber gazı sıktı.

Alsancak Gündoğdu Meydanı’nda saat 20.00 sıralarında toplanan çeşitli siyasi parti, sivil toplum örgütü, derneklere üye yaklaşık 2 bin kişi daha sonra Basmane Maydanı’ndaki Ak Parti Konak İlçe Başkanlığı önünde protesto gösterisi yapmak üzere yürüyüşe geçti. Cumhuriyet Bulvarı’nı trafiğe kapatarak yürüyen gruba polis müdahale etmedi. ‘Her yer Taksim her yer direniş’, ‘Ahmet’in katili AKP’, ‘Ahmet’in katili AKP’nin polisi’ sloganları atan grubun AKP Konak İlçe Başkanlığı’na ulaşmasını engellemek için polis, Basmane Meydanı girişinde TOMA araçlarıyla barikat kurdu.

02:40

BİR KİŞİ GÖZALTINA ALINDI

İzmir’de, Hatay’daki ODTÜ destek yürüyüşünde 22 yaşındaki Ahmet Atakan’ın ölümünü protesto etmek için yapılan gösteride çıkan arbedenin ardından eylemciler, Alsancak’a geri döndü. Göstericilerin Alsancak Semti’ne dönüşü sırasında 17 yaşında bir genç kızın gözaltına alındığı belirtildi. Gözaltına alınan kişinin çantasından sustalı olarak tabir edilen bir bıçağın çıktığı ileri sürüldü.

BARİKATLARI ATEŞE VERDİLER

Alsancak’a dönen topluluk Talatpaşa Bulvarı üzerinde sloganlar attı. Ardından Plevne Bulvanı ile Talatpaşa Bulvarı üzeri Gazi Ortaokulu karşındaki kavşağa barikatlar kuruldu. Bölgede bulunan bir trafik levhasının direğini deviren topluluk, bank ve çöp konteynırlarını da barikata götürüp ateşe verdi. Güzargahtaki kaldırım taşları ile kablolarla Talatpaşa Bulvarı’nı Basmane Garı yönü ile Cumhurilet Bulvarı girişi yönüne doğru trafiğe kapattı. Ayrıca grup, çevredeki trafik ışıklarının lambalarına da zarar verdi. Sayıları ilerleyen saat ile giderek azalan grup, saat 01.30 sıralarında dağıldı.

DAĞILMAYAN GRUBA MÜDAHALE

Gazi Bulvarı üzerine Basmane Meydanı girişine ulaşan grubun dağılması için polis, anons yaptı. Protestoculardan bir kısmı Konak Belediyesi ek binası önündeki TOMA aracını taş ve şişe yağmuruna tuttu. Güvenlik güçlerinin izinsiz gösteri yaptıkları ve dağılmalarını istediği gruptan atılan taş ve şişeler nedeniyle TOMA araçlarından su sıkmaya başladı. Bir süre sonra önde TOMA araçları arkada çevik kuvvet ekipleri olmak üzere polis harekete geçti. Bu sırada protestocu grup da çevreden ellerine geçirdikleri malzemeleri yola döküp ateşe verdi. Göstericiler, Gazi Bulvarı üzerinden önce itfaiye kavşağına ardından 2. Kordon’a çekildi. Bazı göstericilerin sıkılan tazyikli su nedeniyle yere düştüğü görüldü. Polisin sıktığı yoğun gazdan çevrede bulunan turistler ile otobüs bekleyen vatandaşlar olumsuz etkilendi.