İzmir Tüpraş Rafinerisi’nde patlama!.. Ölü ve yaralılar var!

İzmir Tüpraş Rafinerisi’nde patlama!.. Ölü ve yaralılar var!
11 Ekim 2017 19:46

İZMİR’in Aliağa İlçesi’ndeki, TÜPRAŞ Rafinerisi’nde, boş ürün tankında bakım sırasında, gaz sıkışmasının neden olduğu sanılan bir patlama meydana geldi. Olayda 4 kişi öldü, 1’i ağır 2 kişi yaralandı.

 

 

 

TÜPRAŞ Aliağa Rafinerisi’nde, bugün saat 09.25 sıralarında, boş nafta tankındaki bakım sırasında, gaz sıkışmasının neden olduğu sanılan patlama meydana geldi. Patlama ile birlikte yüklenici firma çalışanları Kemal Şaşmazer, Yusuf Kepenek, Mehmet Karademir ve Mehmet Dere öldü, Halil İbrahim Kavlak ile birlikte 2 işçi yaralandı. Patlama ardından ilk müdahaleyi TÜPRAŞ kendi itfaiye ekibi yaptı. İzmir Büyükşehir Belediyesi ile Aliağa Grubu’ndan çok sayıda itfaiye ekibi çalışmalara destek için rafineriye sevk edildi. İtfaiye ekiplerinin çalışması sürerken tankın bulunduğu bölge giriş çıkışlara kapatıldı, bölgedeki yol da trafiğe kapatıldı. TÜPRAŞ’tan yapılan açıklamada, “Bugün saat 09.25’de İzmir Rafinerisi ürün tankında bakım çalışmaları sırasında patlama meydana gelmiştir. Rafineri teknik ekiplerinde olaya müdahale edilmiştir” denildi.

 

Aliağa Kaymakamı Bayram Yılmaz, patlamanın meydana geldiği tankta bakım için işçilerin çalıştığını belirtip, 4 çalışanın öldüğünü 2 kişinin yaralandığını söyledi. Kaymakam Yılmaz, iş kazasının gaz sıkışması nedeniyle meydana geldiğinin değerlendirildiğini, rafinerinin diğer birimlerinde faaliyetlerin sürdüğünü bildirdi. Kaymakam Yılmaz, anlık patlamanın iş kazası olduğunu ve herhangi bir yangın olayı bulunmadığını, tesisin üretimine devam ettiğini bildirdi.

 

2 İTFAİYE ERİ DUMANDAN ETKİLENDİ

 

İzmir’in Aliağa İlçesi’ndeki Tüpraş Aliağa Rafinerisi’ndeki patlamada 2 itfaiye eri de dumandan etkinlendi. Sağlık ekipleri bu itfaiye erlerine müdahale etti. Patlamanın meydana geldiği depolama alanındaki nafta tankına itfaiye ekiplerinin soğutma yaptığı görüldü.

 

YARALI İŞÇİNİN DURUMU İYİ

 

Patlama ardından Menemen Devlet Hastanesi’ne kaldırılan kaynak işçisi 33 yaşındaki Halil İbrahim Kavlak’ın tedavisi sürüyor. Evli ve 3 çocuk babası Kavlak’ın patlama sırasında dışarıda olduğu ve gazdan etkilendiği öğrenildi. Hayati tehlikesi bulunmayan işçinin amcasının oğlu İlyas Kavlak, haberi televizyondan gördüğünü belirterek, şöyle dedi:

 

“Gece vardiyasında bir fabrikada çalışıyorum. Sabah eve geldim ve haberi televizyondan öğrendim. Amcamın oğlunun yaralandığından haberim yoktu. 4 işçinin öldüğünü söylüyorlardı. Sonra yaralandığı haberi geldi. Ben de hastaneye geldim. Durumu iyi, hayati tehlikesi yok, sadece gazdan etkilenmiş. Kendisi kaynakçı. Olay sırasında tankın içinde değilmiş.”

 

VALİLİK’TEN AÇIKLAMA

 

İzmir Valiliği tarafından yapılan yazılı açıklamada ise patlamada ağır yaralanıp hastaneye kaldırılan 4 işçi; Kemal Şaşmazer, Yusuf Kepenek, Mehmet Karademir ve Mehmet Dere’nin yaşamını yitirdiği belirtilerek, “Yangın kontrol altına alınmış olup, soğutma çalışmaları devam etmektedir. Kaza ile ilgili adli ve idari tahkikat başlatılmıştır” denildi.

 

BAKANLIK SORUŞTURMA BAŞLATTI

 

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, TÜPRAŞ İzmir Rafineresi’nde bugün saat 09.25 sıralarında meydana gelen patlama ile ilgili açıklama yaptı. Açıklamada, bir süreden bu yana kullanılmayan yüzer tavanlı boş nafta tankının bakımı yapılırken meydana gelen patlama sonucu 4 işçinin yaşamını yitirdiğini, 2 işçinin yaralandığını hatırlatıldı. Açıklamada, şöyle denildi:

 

“Yaralılarımızdan biri Aliağa Devlet Hastanesi’ndeki tedavisinin ardından taburcu edilmiş, Menemen Devlet Hastanesi’nde tedavi altına alınan diğer yaralımızın ise durumu iyi olup hayati tehlikesi bulunmamaktadır. Olayda hayatını kaybeden emekçilerimize Allah’tah rahmet, yaralılarımıza acil şifalar dileriz. Olaya ilişkin Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanımız Julide Sarıeroğlu’nun talimatları çerçevesinde soruşturma başlatılmıştır. Soruşturma kapsamında 3 başmüfettiş, 1 müfettiş görevlendirilmiş ve inceleme devam etmektedir. Bakanlığımız Sosyal Güvenlik Kurumu İzmir İl Müdürlüğü ve Aliağa Sosyal Güvenlik Merkez Müdürü olay yerine intikal ettirilmiştir.”

 

EVLERİNE ATEŞ DÜŞTÜ

 

Tüpraş Aliağa Rafinerisi’ndeki nafta tankında meydana gelen patlama sonucu yaşamını yitiren 4 işçinin Aliağa, Menemen ve Bergama’daki evlerine ateş düştü.

 

Acı haberi alan işçi yakınları, gözyaşlarına boğuldu. Patlamada yaşamını yitiren işçilerden bekar olan 24 yaşındaki Kemal Şaşmazer’in Bergama’da yaşayan ailesinin, 2 çocuğundan biri olduğu ve rafinerinin ürün tanklarının bakımını yapan yüklenici firmada 11 aydır çalıştığı öğrenildi.

 

Patmada’da hayatını kaybeden işçilerden 44 yaşındaki Mehmet Dere ve 40 yaşındaki Yusuf Kepenek’in ise yüklenici firmada 1 yıldır çalıştığı, her ikisinin de evli ve 3 çocuk babası olduğu belirtildi. Dere’nin ailesinin Aliağa, Kepenek’in ailesinin ise Menemen’de olduğu öğrenildi.

 

Yaşamını yitiren işçilerden evi Aliağa’da bulunan 26 yaşındaki Mehmet Karademir’in de 2.5 yaşında bir çocuk babası olduğu belirtildi. Eşiyle bir süredir ayrı oldukları için çocuğuna anne ve babası bakan Karademir’in yüklenici firmada 2 yıldır çalıştığı öğrenildi.

 

ÇİFTE İNCELEME

 

TÜPRAŞ İzmir Rafinerisi’nde 4 kişinin hayatını kaybettiği patlamayla ilgili çifte soruşturma başladı. Hem savcılığın belirlediği bilirkişi heyeti hem de Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’ndan gelen müfettişlerin, kazanın meydana gelmesinde ihmal olup olmadığına kadar detaylı bir inceleme yapacağı açıklandı. Bunun yanı sıra olay yerine gelen AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir Milletvekili Hamza Dağ da yetkilerden bilgi aldıktan sonra açıklamalarda bulundu. Tesiste en alt birimden en üst birime kadar görevli olanların, patlamayla ilgili ihmali olup olmadığının araştırılacağını belirten AK Partili Dağ, şunları söyledi:

 

“İşletmede 2016 Şubat ayında bakıma alınıp, bakımdan çalışma alanına dönüştürülmek üzere olan tankta bir patlama yaşandı. Konu şu anda araştırılıyor. 4 kardeşimizi kaybettik, Allah’tan rahmet diliyorum. 2 kardeşimiz yaralandı. Tankın dışında o anki şokla yaşanan hadise. Şu an 1’i Menemen Devlet Hastanesi’nde tedavi altında. Biri taburcu oldu, diğerininki ise o anki yaşanan şoktan dolayı dilin kaçması gibi bir hadise. Hayati tehlike yok. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Kurumu müfettişleri gerekli incelemeyi yaptı. Başsavcılığımız da gerekli soruşturmayı acil şekilde başlattı. Tesiste en alt birimden en üst birime kadar görevli olanların varsa ihmalleri bu konuda çalışma yapılıyor. Aynı zamanda başsavcılık bilirkişi heyeti görevlendirdi, onlar da çalışmaya başladı. Şu an rafinede hayat normale dönmüş gözüküyor. İşletme çalışmaya devam ediyor. İçeride herhangi bir sıkıntı olmadığı gözüküyor ama bu hadiselerden dolayı herkes üzgün. Kaza kırım raporu tam net olarak çıkmış değil. Her şey kaza kırım raporu ortaya çıkınca netleşecek. Bu konuda ihmal hangi noktada ise bu konuda çalışmalar sonuna kadar yürütülecek. Aynı zamanda vefat eden kardeşlerimizin aileleri noktasında takipçisi olacağız ve tüm yetkililerimiz gerekli hassasiyeti gösterecekler.”

 

DAĞ: ARKADAŞLARININ CANSIZ BEDENLERİNİ GÖRÜNCE BAYILMIŞ

 

Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı Hamza Dağ, Tüpraş’ın İzmir Rafineri’sinde meydana gelen patlamanın ardından Menemen Devlet Hastanesi’ne kaldırılan Halil İbrahim Kavlak’ı ziyaret etti, geçmiş olsun dileklerinde bulundu.

 

Ziyaret sonrası açıklama yapan Dağ, Kavlak’ın 1.5 yıldır Tüpraş’ta kaynakçılık yaptığını, bu sabah büyük bir patlama sesi duyduğunu, deprem olduğunu düşündüğünü aktararak, “Deprem oldu zannetmiş. Tankın param parça olduğunu söyledi. Sesi duyar duymaz koşmuş ve arkadaşlarının cansız bedenlerini görmüş, o sırada bayılmış ve dumana maruz kaldığı için sağlık ekipleri tarafından hastaneye kaldırılmış” diye konuştu.

 

 

Taylan YILDIRIM-Cevdet ŞEN-Bülent PINARBAŞI- Mücahit BEKTAŞ /ALİAĞA (İzmir), (DHA)