İzmir Mimarlık ofisleri

İzmir Mimarlık ofisleri
29 Ağustos 2017 18:22

Her an gelişen ve yenilenen İzmir’de, mimarlık mesleğini sürdürmenin oldukça farklı bir deneyim olduğunu söyleyen mimarlar izmir mimarlıkofislerine yerel ofis gözüyle bakılmasından son derece rahatsız olduklarını ifade ediyorlar. Kentte günden güne artan mekânsal gelişmeler, mimarların yapacağı pek çok olduğunu gözler önüne seriyor.

 

 

 

 

1990 ve 2000’li yıllardan sonra kent dönüşmeye başlamış ve pek çok kooperatif açılmıştır. Toplu Konut İdaresi, özellikle alt gelir grubunun konut alabilmesi amacıyla bu yıllarda kurulmuştur. Yeni konut alanlarının oluşmasıyla büyük çaplı projeler yayılmaya başladı. Çiğli, Buca ve Bornova’da, Evka 1 2 – 3 – 4 ve Egekent gibi toplu konutların yapılmasıyla İzmir’de kent parçaları oluşmaya başladı. Karşıyaka’daki Atakent ve Mavişehir bu kent parçalarına daha sonra eklenmiş ve İzmir’in büyümesi hızlanmıştır.

 

Mimarlık ofislerinin İzmir’deki artıları ve eksileri

İzmirli mimarların sıkça şikayet ettikleri konuların biri de izmir mimarlık ofislerinin yerel ofisler olarak görülmesidir. Yerel ofis olarak algılanmasının bir eksi olduğunu düşünen mimarlar, bunun İzmir’e ait bir olumsuzluktan ziyade İstanbul dışında olmaktan kaynaklandığını söylüyorlar. İzmir kentinde yaşamayı ve üretmeyi seven mimarlar, kent temposundan oldukça memnunlar. Mimarlık ofislerinin daha görünür olması, kentteki potansiyelden de daha çok faydalanılabileceği anlamına geliyor.

 

İzmir’de iç mimarlık

Mekan içindeki her türlü ihtiyacın estetik ölçütlere göre uygun tasarımını yapmak, iç mimarların işidir. İç mimarlar, güzel sanatlardaki becerileri kadar estetik bilgileri ile de tasarımlarına şekil verirler. Mekan tasarımından uygulama bitene kadar geçen her aşamada, iç mimarlar aktif olarak görev alır. Mekan düzenlemeleri, yapıların yıkılıp tekrar yapılmasından daha sık olduğu için, izmir iç mimar arayışları sürekli devam eder. Kullanım şekli değiştirilen binalar, tekrar tasarlanmak üzere iç mimarların ellerine teslim edilir.

İzmir Mimarlık ilanları

İzmir’deki Ege Üniversitesi ve Dokuz Eylül Üniversitesi her yıl yüzlerce mimar ve iç mimar yetiştirmektedir. Kente diğer illerden gelen iç mimarlarla birlikte, İzmir’de pek çok mimar ve iç mimar görev almaktadır. İzmir’in gelişmesi ile birlikte, İzmir mimarlık iş ilanları da artmış ve bu sektördeki açığı kapatmak üzere pek çok kişi istihdam edilmiştir.

Üniversitelerden yetişen mimarlar, hem çizim hem de tasarım bakımından yeterli donanımlara sahip olup, bir yapının tekrar düzenlemesi süreçlerinde yüzde yüz verimle çalışmaktadırlar. Son dönemlerde artan toplu konut projeleri ile kent genişlemeye başlamış ve merkezin çevresindeki boş arsalar değerlenerek imara açık hale getirilmişlerdir. İzmir’deki en yaygın ulaşım ağı olan metro hattı uzatılarak, İzmir’in bir ucundan bir ucuna çok kısa bir sürede ulaşma imkanı sağlamıştır. Kısa aralıklı duraklar ile her bölgeden insan alan metro hattı, her gün yüzlerce kişiyi evlerinden işlerine ve işlerinden de evlerine taşımaktadır. Mimarlık projelerinin artması, kentteki ekonomik dalgalanmayı da olumlu yönde değiştirmiştir. Bu bakımdan mimarlara ve iç mimarlara düşen yük oldukça büyüktür.