İzmir Enternasyonel Fuarı açılışında, her yer Taksim her yer direniş sloganları

İzmir Enternasyonel Fuarı açılışında, her yer Taksim her yer direniş sloganları
29 Ağustos 2013 22:16

İzmir Enternasyonel Fuarı’nın 82. açılış töreni protestolar ve “Yuh” sesleri arasında başladı.
Kültürpark Açıkhava Tiyatrosu’ndaki törene CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım katıldı. Ancak önceki yıllarda olduğu gibi yine CHP ve AKP’liler arasında gerginlik yaşandı. Protokol yerini aldığında bir grup “Her yer Taksim, her yer direniş” sloganları atmaya başladı. AKP’lilerin bulunduğu bölümden de “Yuh” sesleri yükseldi. Her iki partinin yönecileri ve törenin sunucusu protestocuları sakinleştirmeye çalıştı.
Karşılıklı protesto ve alkışlar Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın kutlama telgrafları okunurken de devam etti.

SİNOP’A DAVET

İzmir Enternasyonal Fuarı’nın açılış konuşmasını yapan onur konuğu il Sinop’un Valisi Yavuz Selim Köşger, “Sinop’un onur konuğu il olmasını gelişmesinin işaret fişeği olarak değerlendiriyorum. Karadeniz’in en önemli liman kentlerinden biri. Sinop sadece deniz turizmi değil kültür ve doğal turizmi de gelişmiş. Sinop alt ve üst yapısıyla sanayi ve turizmiyle sizleri bekliyor” dedi.

EXPO 2020’NİN SAĞLIK TEMASI İEF’NİN DE TEMASI

İzmir Valisi Mustafa Toprak, İEF’nin temasının da EXPO 2020 gibi sağlık olmasının tanıtımda büyük önem taşıdığını vurgulayarak, “Kentle özdeşleşen İEF’nin kapılarını 82 kez açması nedeniyle biraradayız. Ülkelerin ve toplumların öncelikli amaçlarından biri ekonomik anlamda büyüyen pastadan pay alabilmektir. Dünyada tanınmış olmak çok önemlidir. Bununla birlikte dünyada tanıtım gibi gittikçe önem taşıyan önemli bir şey de iletişimdir. Bu yıl EXPO 2020 teması olan sağlık konusunun fuarın ana teması olarak değerlendirilmesi iyi oldu. EXPO 2020 yarışında önemli bir avantaj sağlayacaktır. İzmir’in sosyo ekonomik gelişmesi için önemli bir yarış” dedi.

PARTNER ÜLKE SRİ LANKA

Sri Lanka Teknoloji ve Sanayi Bakanı Rishad Bathiudeen, “82. İEF’nin açılışında bulunmaktan dolayı çok mutluyum. Hükümetimi temsil ediyorum. Çok mutluyum, ilk defa Asyalı bir ülke İEF’ye partner ülke olarak katılıyor. Sri Lanka için çok güçlü bir vizyon oluşturduk. Asya’nın mucizesidir. Hükümetimiz ülkemizi çok hızlı bir şekilde geliştiriyor. Mega ölçekli projeler uygulanıyor. Kuzeyine ve batısına odaklanıyor. Sri Lanka Asya’nın merkezi haline getirilecektir. Ticari partnerlerle ikili görüşmeleri başlattık. Sri Lanka ve Türkiye arasındaki bağlantılar İpekyolu’na kadar dayanıyor. Hükümetler arasındaki ortak ekonomik işbirliği 1970’lerde başlamıştır hala devam ediyor. Ticaret ve seyahati kolaylaştırmak için THY beş kez uçuyor. Gaziantep’te mücevher sanayi çok gelişmiş Bizin bir ilimizle Gaziantep arasında önemli işbirliği oluştu. Çünkü bizde değerli taşlar da var” dedi.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Sri Lanka teknoloji ve Sanayi Bakanı’na plaket hediye etti.

ZAFER BAYRAMI’NI KUTLADI

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, kürsüye çıkarken CHP’liler protesto ederken, Ak Partililer tezahürat yaptı. Baran Yıldırım kürsüde önce “Sözlerimin başında öncelikle yarın idrak edeceğimiz İstiklal mücadelemizin en büyük bayramı adım adım Anadolu topraklarını zafere ulaştığı Zafer Bayramı’nı tebrik ediyorum. Bu ülkenin bağımsızlığı için canını seve seve veren şehitlerimizi rahmetle yad ediyorum” diyerek, İzmirliler’in bayramını kutladı.

İKTİSAT POLİTİKALARI BURADA BELİRLENDİ

Bakan Yıldırım, İEF’nin önemine dikkat çekerek, “İEF, sıradan bir fuar değildir. İEF, daha cumhuriyet kurulmadan 17 Şubat 1923’te büyük Atatürk’ün Türkiye Cumhuriyeti’nin iktisat politikalarının belirlediği iktisat kongresi ile birlikte toplanmış, ‘Türkiye”nin kalkınması İzmir’den başlar’ diyen önemli bir fuardır. 82’ncisi düzenlenen fuar sadece 1929 büyük buhranda ve İkinci Dünya Savaşı’nda kesintiye uğramış onun dışında düzenli olarak bugünlere gelmiştir” dedi.

İEF GÜN GEÇTİKÇE DÜNYANIN İLGİSİNİ DAHA ÇOK ÇEKİYOR

Bakan Yıldırım, dünyada ekonominin ağırlık merkezinin batıdan doğuya kaydığını vurgulayarak, İEF’yi rakamlarla şöyle anlattı: “Çok değerli İzmirliler İEF, her yıl 1.5 milyondan fazla ziyaretçiyi ağırlayan yüzlerce yerli ve yabancı kuruluşun ürünlerini tanıttığı büyük bir organizasyonun adıdır. On 10 yılda dünyadaki ekonomik dengelerin önemli ölçüde değiştiğini görüyoruz. Ekonominin ağırlık merkezi, dünya krizinden sonra batıdan doğuya kayıyor. Daha önceki dönemlerde olduğu gibi asırlık İpekyolu ve Anadolu toprakları giderek dünya ekonomisi ve bölge ekonomisi için daha da önemli hale geliyor. Son birkaç yıl içinde ülkelerin toplam ekonomik faaliyetler içindeki payına baktığımız zaman Türkiye’nin doğusundaki ülkelerin küresel ekonomideki payı yüzde 23 seviyesinden yüzde 43 seviyesine çıkmıştır. Bu da tek başına ekonomide küresel değişimin en açık göstergesidir. Bu gelişme İEF katılımda da açıkça görülmektedir. Beş yıl önce katılımcı sayısı 5 bin 899 iken 25 bin 358 seviyesine çıkarak neredeyse beş kat artış sağlamıştır. Yabancı katılımcı sayısı da toplam katılımcıların yüzde 8’ini oluştururken bugün bu oran yüzde 40’ı bulmuştur. İEF dünyanın gün geçtikçe daha fazla ilgisini çekmektedir.”

EXPO 2020 İÇİN BİRLİK VE DAYANIŞMA ZAMANI

Bakan Yıldırım, Türkiye’de düzenlenen fuarların 79’dan 115’e çıktığını yabancı ziyaretçi sayısının 11 milyondan 16 milyona yükseldiğini belirterek, EXPO 2020 için birlik ve beraber olmak gerektiğini söyledi. Bakan Yıldırım, “Yılda 25 fuara ev sahipliği yapan İzmir yılda 2 milyon misafir ağırlıyor. İzmir, EXPO 2020’ye hazırlanıyor. EXPO 2020’yi İzmir’de el birliği ile beraber olarak mücadele edersek İzmir’e kazandırırsak bunun anlamı şudur. İzmir’e altı ayda 30 milyon ziyaretçi 40 milyar dolar kaynak girmesi demektir. Büyük projelerle meşgul olma zamanıdır. Birbirimizde dayanışma halinde ülkemiz için İzmir’imiz için güzel projeleri daha güzel güleri hayal edip gerçekleştirme zamanıdır” dedi.

SLOGANLAR NEDENİYLE KONUŞMASINI KISA KESTİ

Bakan Yıldırım, konuşurken CHP’liler, ‘Kahrolsun AKP’, ‘Her yer Taksim her yer direniş’ sloganları attı ve Bakan Yıldırım’ı yuhaladı. AKP’lilerde de ‘Recep Tayyip Erdoğan’, ‘Türkiye seninle gurur duyuyor’ tezahüratlarıyla karşılık verdi. Bakan Yıldırım, konuşmasını beklenenden önce bitirdi.

KILIÇDAROĞLU DA SLOGAN ATANLARI UYARDI

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, CHP’lilerin ‘Başbakan Kemal’ tezahüratları, AKP’lilerin yuhalamalarıyla kürsüye çıktı. Kemal Kılıçdaroğlu da konuşmasına açılışta yaşanan olaylara dikkat çekerek, “Uluslararası bir fuarın çalışını yapıyoruz. Beraber, birlik olmak zorundayız. Kardeş olmak zorundayız. Dolayısıyla yabancı misafirler, konuklar var. Demokrasidir, saygı duyuyorum ama, ne olursunuz bu toplantıyı farklı yerlere çekmeyelim. İzmir dünyaya açılan penceredir” dedi.

ZAFERLER EKONOMİK ZAFERLE TAÇLANDIRILMALI

Kılıçdaroğlu, İzmir Enternasyonal Fuarı’nın 82 yıl önce açılmış olmasının çok anlamlı olduğunu belirterek, “Ulusal Kurtuluş Savaşını veren kahramanlar. Bizim dedelerimiz babalarımız savaş meydanlarında mücadele ettiler. Onlar ekonomi eğitimi görmemişlerdi. Enflasyon, parite nedir bilmiyorlardı. Bağımsızlık savaşında sonra ilk el attıkları alan ekonomi oldu. Çünkü Atatürk şunu söylüyordu ‘savaş meydanlarına kazanılan zaferler ekonomik zaferlere taçlandırmadıkça ülkenin bağımsızlığı güvence altına alınmaz” dedi. Kılıçdaroğlu’nun konuşması da AKP’lilerin ‘Recep Tayyip Erdoğan’ sloganları ile kesildi.

SAVAŞ CİNAYETTİR

CHP Genel Başkanı konuşmasını şöyle sürdürdü: “Uluslararası da kaynaştıran çok önemli organizasyonlardır bugün Sri Lanka’dan dostlar geldiyse, İzmir’i Türkiye’ye dünyaya taşıyacaklarsa, onlarla dost olacağız. Onlar Türkiye tanıyacaklar biz de Srilankayı. Fuarlar uluslarası barışın da güvencesidirler. Bugün yaşadığımız koşullar, uluslararası gerginlikler bir şeyi aklınızdan çıkarmasın o da barış. Bu ülkeyi kuranlar ve Atatürk ve arkadaşları, şunu özenle dile getirdiler zorunlu olmadıkça savaş bir cinayettir. Onun için ulusal bağımsızlık mücadelesi için yurtta barış cihada barış dediler. Her ortamda barışı savunmalıyız. 1945’li yıllar. İkinci Dünya Savaşı’nın yaşandığı yıllar. O yıllarda bile milyonlarca insan yaşamını yitirdi. 1945 yılında gerçekleşen savaşlardan 25 milyondan fazla insan yaşamını yitirdi. 3 milyonu askerdi. 20 milyondan fazla sivil yaşamını yitirdi savaşlar hiçbir ülke için barış ve huzur getirmemiştir. Sadece son 10 yılda 2 milyondan fazla çocuk savaşlarda öldü. 1 milyon çocuk babasız kaldı. 6 milyon çocuk sakat kaldı. Savaşa karşı çıktığımızı her yerde dillendirelim.”

Daha sonra sahneye tüm konuklar çağırıldı ve temsili olarak 82. İEF’nun kurdalası kesildi.

 

 

 

 

 

 

5152