‘İzleyicisiz CHP kurultayı, yumurtasız omlete benziyor’

‘İzleyicisiz CHP kurultayı, yumurtasız omlete benziyor’
26 Temmuz 2020 10:38

Sabah Bilkent Odeon Salonu’na doğru yola koyulurken izlediğim kaçıncı CHP ve SHP kurultayı olduğunu düşündüm; parmak hesabı yaptım ama “ıııh” sayıyı anımsayamadım. 1980 sonrasında kaçırdığım tek kurultay, Deniz Baykal’ın genel başkanlığı döneminde düzenlenen ve parti tarihine de “Cendermeli Kurultay” olarak geçen 2004’teki olağanüstü kurultayı olmuştu.

 

Miyase İlknur/ Cumhuriyet

 

İzleyicilerin salona alınmadığı o kurultayda, otelin dışına kurulan barikatların dışında hatırı sayılır bir kalabalık vardı. Ama CHP’nin dünkü 37. olağan kurultayında delege, onur üyesi, basın mensupları ve güvenlik görevlileri dahil toplamda 1500 kişi ancak vardı salon ve dışında. Hal böyle olunca, kurultay hayli sessiz, ruhsuz, biraz da tatsız tuzsuz başladı. Bir kez daha görüldü ki izleyicisiz CHP kurultayı, yumurtasız omlete benziyor.

İlk girişteki görevlilerin “Arabayı burada park edin, yukarıda yer yok” sözlerine uyup arabayı bıraktık. Basın çadırına varmak için önce dimdik bir 100 metre tırmandık. Ardından bizi bekleyen hayli uzun bir yokuş olduğunu görünce tufaya geldiğimizi anladık. Basın çadırında dev ekrandan kurultayı izleyecektik. Aslında büroda da izleyebilirmişiz hani. Tek bir partili, tek bir delege, tek bir parti yöneticisi ile görüşemeden ne yazacaktık ki?

Köşe yazarları için salonun en tepesinde bir loca hazırladıklarını duyunca hiç olmazsa kanlı canlı izleyelim diye oraya yöneldik. Kurultay, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun saat 11.15’te eşi Selvi Kılıçdaroğlu ile salona girmesiyle başladı. Yerine oturduktan sonra partinin gelmiş geçmiş bütün genel başkanlarının resimleri ekrana yansıdı sözümona. 1980 sonrasında Halkçı Parti Genel Başkanı Necdet Calp’ten sonra SHP’nin genel başkanı olarak Erdal İnönü’nün resmi geldi ekrana. Arada iki genel başkan buharlaşmıştı. SODEP Genel Başkanı Cezmi Kartay ve HP ile SODEP’in birleşmesiyle oluşan SHP’nin ilk genel başkanı Aydın Güven Gürkan unutulmuştu.

Kılıçdaroğlu, kürsüye geldiğinde ilk sözleri “Hiçbir CHP’linin ve hiçbir vatanseverin umutsuzluğa kapılmaya hakkı yoktur” oldu. Sanırım konuşması içinde en çok alkışlanan cümlesi de buydu.

 

Yazının tamamını okumak için tıklayın