İzlanda’da yanardağ endişesi

İzlanda’da yanardağ endişesi
30 Ağustos 2014 11:02

Salı gününden bu yana güçlü depremlere yol açan İzlanda’nın güneydoğu kesiminde, Vatnajökull buzulunun altında yer alan Bardarbunga yanardağı, lav ve kül püskürtmeye başladı.

 
Yanardağın Kuzey Avrupa ve Kuzey Atlantik üzerindeki hava trafiğini olumsuz etkilemesinden endişe edildiği açıklandı. İzlanda’daki yetkililer yanardağdan henüz kül bulutu çıkışı olmadığını açıkladı.

 
Geçen hafta aktif hale gelen Bardarbunga yanardağı önce, Richter ölçeğine göre 5,7 büyüklüğünde 1996’dan bu yana bölgede ölçülen en güçlü depreme neden oldu. Adanın güneydoğu kesiminde, Vatnajökull buzulunun altında yer alan Bardarbunga, İzlanda’nın en büyük yanardağı olarak bilinirken lav ve kül püskürtmeye başlamasının Kuzey Avrupa ve Kuzey Atlantik üzerindeki hava trafiğini olumsuz etkilemesinden endişe edildiği açıklandı. İzlanda makamları geçen hafta Cumartesi günü yanardağ çevresindeki alanı “uçuşa yasak bölge” ilan etmiş, pazar günü ise alarm düzeyi düşürülerek kırmızıdan turuncuya çekilmişti.

 

 

Alman televizyon kanalları başta olmak üzere Avrupa’daki birçok ülkenin yakından izlediği gelişme, İzlanda’da Eyjafjallajoekull yanardağının 2010 yılı Nisan ayında faaliyete geçmesi ve kül bulutlarının Avrupa’ya yayılması, sivil havacılıkta büyük krize yol açmasını akıllara getirdi. Küllerin uçak motorlarında arıza yaparak düşmelerine yol açabileceği endişesiyle aralarında Almanya’nın da olduğu birçok ülke çeşitli sürelerle hava sahasını kapatmış, hava trafiği felce uğramıştı. 100 binden fazla sefer iptal edilmiş, milyonlarca yolcu mağdur olmuştu.