İyi Parti’li Türkkan: Tesis madem kaçınılmaz o zaman vizyon üretin!

İyi Parti’li Türkkan: Tesis madem kaçınılmaz o zaman vizyon üretin!
17 Ocak 2020 15:06

Diğer sanayi kentlerinden farklı olarak aynı zamanda bir tarım kenti de olan Kocaeli’de geniş tarım alanlarına ve Karadeniz kıyısındaki Kefken Turizm Bölgesine sahip Kandıra’da çöp bertaraf tesisinin yapılacak olması bölgede yaşayan herkesi harekete geçirdi. İYİ Parti Grup Başkan Vekili aynı zamanda Kocaeli Milletvekili Lütfü Türkkan ise konuyu Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na taşıdı.

 
ÇÖP TESİSİ İNSANLARIN YAŞAM KALİTESİNİ DÜŞÜRECEK

 

 
Kuzey Marmara Otoyolu’nun geçişi ve otoyol inşaatı boyunca ağır tahribata uğrayan Kocaeli’deki yeşil alanlar yol olmaya devam ediyor. İYİ Partili Türkkan ise oldu bittiyle açıklanan Kandıra Çöp Bertaraf Tesisi yapımını TBMM gündemine getirdi. Konuyla ilgili Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’a yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi. Türkkan Kandıra ile beraber doğrudan etkilenecek İzmit ve bölgesiyle beraber yaklaşık 500 bin insanın sağlıklı yaşam ve yaşam kalitesi hakkına sahip çıktı. Başkan Büyükakın’ın tek kötü yanı kokusu açıklamalarına önergesinde değinen Türkkan yapılmak istenen tesisin 20 km güneyinde yer alan İzmit ve çevresinde 500 bin insanın yaşadığını, aynı zamanda Kandıra ve Kefken’de yaşayanların yaşam kalitesinin düşüceğini Bakan Kurum’a belirtti. Yapılmak istenen tesisin ÇED raporunu da soran Türkkan eğer ÇED raporu varsa neden kamuoyu ile paylaşılmadığını sordu. Kandıra Cezaevi’nin hemen yakınına yapılmak istenen tesis için Adalet Bakanlığının görüşünün alınıp alınmadığı sorusuna önergesinde yer veren Türkkan daha sonra Kocaeli’deki İZEYDAŞ ile ilgili iddiaları da gündeme taşıdı.

 
TESİS MADEM KAÇINILMAZ O ZAMAN VİZYON ÜRET

 
Başkan Büyükakın’ın İZEYDAŞ’ın kapasitesinin dolduğu ve tesisin kaçınılmaz olduğunu belirtmesi üzerine Türkkan hazırladığı çözüm odaklı soru önergesinde madem kapasite doldu, sıfır atık projesi kapsamında çöpler yerinde ayrıştırılıyor o zaman toplanan çöplerden kompos üretilebileceğini ve bu doğal gübrenin Kandıra’da tarımsal üretimde kullanılabileceğini en azından bu yönde bir çalışma olması gerektiğini belirterek bakanlığın bu yönde belediyeye bir görüş ya da tavsiyede bulunup bulunmadığını sordu.