İYİ Parti’li Türkkan: 80 milyon liraya Cumhurbaşkanı’na makam aracı alındı ama EYT’liye hala kaynak bulunamadı!

İYİ Parti’li Türkkan: 80 milyon liraya Cumhurbaşkanı’na makam aracı alındı ama EYT’liye hala kaynak bulunamadı!
19 Eylül 2019 13:08

Emeklilikte Yaşa Takılanlar’ın sıkıntıları bir türlü çözülemedi. Hükümet’in söz vermesine karşın hala EYT’liler ile ilgili düzenleme yaşama geçirilmedi. Binlerce EYT’li kendilerine verilen sözün tutulmasını beklerken İYİ Parti de EYT’lileri gündemden hiç düşürmüyor.

 

 
Genel Başkan Meral Akşener başta olmak üzere İYİ Partili milletvekilleri tarafından hemen hemen her platformda dile getirilen EYT’liler’i bu kez İYİ Parti Grup Başkan Vekili Kocaeli Milletvekili Lütfü Türkkan gündeme getirdi.
Türkkan, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk’un cevaplaması isteğiyle soru önergesi verdi.

 
“SURİYELİLERE TANINAN HAKLAR VATANDAŞIMIZDAN ESİRGENİYOR”

 
Daha önce; bu sorunun gittikçe büyüdüğünü toplumsal bir sorun hâline dönüştüğünü ifade eden Türkkan, bu insanların sadaka dilenmediğini, sadece senelerdir ödedikleri, emanet ettikleri primlerin emekli maaşı olarak kendilerine iade edilmesini istediklerini vurgulamıştı.

 
İYİ Parti Grup Başkan Vekili; “Vatandaşımız hak ettiğini istiyor ancak açlığa mahkum ediliyor ve prim yatıramadıkları için sağlık hakkından yararlanamıyor, Suriyeli mültecilere tanınan haklar kendi vatandaşımızdan esirgeniyor. Meclis kapanmadan bu sorun çözülmeliydi ancak AK Parti oylarıyla yine çözüm kapıları kapandı. İlk Genel Kurul’da bu sorun çözülmeli mağduriyetler giderilmeli.” dedi.

 
Türkkan, İYİ Parti olarak bu durumun düzeltilmesi için Meclis’e defalarca kanun teklifi ve soru önergesi verdiklerini ancak iktidar milletvekillerinin oylarıyla bu teklifin geri çevrildiğini hatırlattı.

 

 

Erken yaşta çalışmaya başlayıp prim günü ve hizmet süresini tamamlamış olmasına rağmen, yaş şartını tamamlayamadığı için emekli olamayan kişilerin ailesinin geçimini sağlamakta zorlandığını söyleyen Türkkan, EYT’lilerin, Anayasa Mahkemesi ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi dâhil birçok yolla haklarını aramaya çalıştıklarını ancak hala bir sonuç alamadıklarını belirtti.

 
İYİ Parti’li Türkkan, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk’a yazılı olarak verdiği soru önergesinde şu soruları yöneltti:

 
1) Kamuda çalışan EYT’li sayısı kaçtır?

2) Toplam EYT’li sayısı kaçtır?

3) Emeklilikte yaşa takılan kadın-erkek oranı nedir?

4) EYT’lilerin emekli edilmesi halinde uygulamanın kamuya yıllık maliyeti ne kadardır?

5) EYT’lilerin yaşamlarını sürdürebilmeleri için emeklilik maaşı gibi gelire ihtiyaçları vardır. Mevcut uygulamada emeklilik yaşını bekleyene kadar çalışmaları ise 40 yaşının üstünde olmaları sebebi ile istihdam edilme noktasında sorunlar yaşamaktadırlar. Bu durumun aşılması için EYT’liler için herhangi bir istihdam destek programı bakanlığınız tarafından hazırlanmış mıdır?