İYİ Parti’li Özdağ: Merkez Bankası’nda liyakatsiz, siyasallaşan bürokratlar yönetici olacak

İYİ Parti’li Özdağ: Merkez Bankası’nda liyakatsiz, siyasallaşan bürokratlar yönetici olacak
9 Ağustos 2019 16:26

Merkez Bankası’nda, eski Başkan Murat Çetinkaya’nın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla görevden alınmasının üzerinden bir aydan biraz fazla zaman geçmişken bir büyük değişiklik daha yaşandı. Aralarında Baş Ekonomist Doç. Dr. Ali Hakan Kara’nın da yer aldığı en az 9 genel müdür görevden alındı. Değişiklik kapsamında birçok genel müdür yardımcısı ve müdür de görevden alınıp uzman kadrosuna atandı.

 

 

Konuyla ilgili açıklama yapan İYİ Parti İstanbul Milletvekili Prof. Dr. Ümit Özdağ, Merkez Bankası üst düzey yöneticilerinin görevden alınmasında izlenen politika sonucunda; kurum kültüründen yoksun, liyakatsiz, siyasallaşan bürokratların yönetici olacağını ifade etti.

 

 

Özdağ açıklamasına şunları kaydetti:

 

 

Merkez Bankası Başkanı’nın 6 Temmuz 2019 tarihinde faiz indirimi ve ihtiyat akçesinin hazineye aktarılmasına karşı çıktığı için teamüllere aykırı bir şekilde ve siyasi karar neticesinde görevinden alınmasının ardından dün de Araştırma ve Para Politikası Genel Müdürü Dr. Pınar Özlü, Bankacılık ve Finansal Kuruluşlar Genel Müdürü Yavuz Yeter, Bilişim Teknolojileri Genel Müdürü Ayşe Gül Sayın, Kurumsal Dönüşüm Koordinatörü Zafer Orhan, Kurumsal Risk Yönetimi Genel Müdürü Mustafa Begün, Operasyon Genel Müdürü Dr. Ali Çufadar, Piyasalar Genel Müdürü Orhan Kandar, Strateji ve Kurumsal Yönetim Genel Müdürü Mehmet Sercan Arslan ve Çetinkaya’dan önce göreve getirilen Baş Ekonomist Doç. Dr. Ali Hakan Kara görevden alınmıştır.

 
Merkez Bankası üst düzey yöneticilerinin görevden alınmasında izlenen politika sonucunda;

 
1-Kurum kültüründen yoksun, liyakatsiz, siyasallaşan bürokratlar yönetici olacak,
2- Bu bürokratların liyakatsizlikleri sonucunda ekonomi parametreleri; artık rakamları ihtiyaca göre siyasallaştıracak ve gerçekleri yansıtmayacak.Bundan sonra kur, faiz, emisyon hacmi ve merkez bilançosu rakamları bize gerçeği göstermeyecektir.

 
Devlet, devlet olma kültürünü kaybediyor. Ekonominin son derece kırılgan ve sıkıntılı olduğu böyle bir dönemde Merkez Bankası kültürüyle yetişmiş, liyakatli ve kritik görev ifa eden kadroların görevden alınması ekonomimize zarar getirecektir.

 
Hülasa Türk Lirası küresel piyasalarda değer kaybetmeye devam edecektir.

 
Bundan sonra Merkez Bankası’na atanacak kadrolardan en önemli beklenti ise liyakat değil; hükümetin politikalarına sadakat olacaktır.