‘İYİ Parti, Gelecek, Saadet, DP ve Babacan yeni ittifak hazırlığında’ iddiası

‘İYİ Parti, Gelecek, Saadet, DP ve Babacan yeni ittifak hazırlığında’ iddiası
23 Ocak 2020 11:14

Ankara kulislerinde gündem erken seçim tartışmaları… Buna göre; İYİ Parti, Gelecek Partisi, Saadet Partisi ve Demokrat Parti’nin de aralarında yer aldığı oluşumlar, önümüzdeki seçime ortak girmeyi tartışıyor.

 

 
Birgün gazetesinden Yaşar Aydın, Ankara’daki siyaset kulislerinde telaffuz edilmeye başlanan yeni bir ittifak hazırlığını aktardı. Aydın’ın iddiasına göre erken seçim tartışmaları sağ yelpazede yeni bir blok arayışını gündeme getirdi. Bu arayışın ilk sonucu olarak İYİ Parti, Saadet Partisi, Gelecek Partisi ve Demokrat Parti’nin yanı sıra Ali Babacan’ın da kuracağı partiyle birlikte geniş tabanlı bir sağ cephe inşası gündeme gelebilir. Söz konusu partilerin iyileştirilmiş bir parlamenter sistem talebiyle yan yana geleceği aktarılırken, CHP’siz bir bloğun ‘Cumhur İttifakı’ seçmeni üzerinde daha etkili olacağı konusunda neredeyse hemfikirler. Üstelik yeni ‘sağ blok’un yüzde 20’den fazla oy alması bekleniyor.

“Erken seçim çağrıları partiler arasında yeni blok arayışlarını beraberinde getirdi” diyen Aydın’ın yazısından ilgili bölüm şöyle:

…Ankara kulislerinde konuşulanlara bakılırsa önümüzdeki ilk seçimde cephe sayısı artacak.

 

 

MODERN, MİLİYETÇİ, MUHAFAZAKÂR

 
CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu Millet Cephesi’nin kurulması ve dağılmadan iki seçim geçirmesinde çok önemli rol üstlendi. Kılıçdaroğlu birlikteliğin devam etmesi gerektiğini defalarca tekrar etti. Şimdi de farklı bir düşüncesi yok. Bu konuda gayretlerini sürdüreceği çok açık bir şekilde ifade ediyor. Hatta cephenin genişletilerek ilerleyeceğinin altını çiziyor.

CHP liderinin bu isteğine rağmen Ankara’da farklı arayışların hızlandığı bilgisi meclis koridorlarına kadar inmiş durumda. Bu arayışın ilk sonucu İyi Parti, Saadet Partisi, Gelecek Partisi ve Demokrat Parti’nin yanına Babacan’ın da kuracağı partiyle birlikte geniş tabanlı bir sağ cephe inşası olarak ortaya çıkacak gibi görünüyor. Milliyetçi-muhafazakar partiler iyileştirilmiş bir parlamenter sistem talebiyle yan yana gelecek.

 

 

YÜZDE 20’Yİ AŞAR İDDİASI

 
Konuyu sorduğumuz İyi Parti ve SP’den isimler gelişmeleri yalanlamadılar. Özellikle CHP’siz bir bloğun AKP-MHP seçmeni üzerinde daha etkili olacağı konusunda neredeyse hemfikirler. Hatta aralarında oy hesaplaması bile yapanlar var. Bugün seçim olsa böyle bir ittifakın yüzde 20’nin üzerinde oy alacağına kesin gözüyle bakanların sayısı az değil. Bugüne kadar partilerin birbirleriyle teması olup olmadığını sorduğumuzda net bir yanıt almamakla birlikte İyi Parti merkezi ‘yoklamaların’ yapıldığını söylemek mümkün. Konuştuğumuz isimler özellikle merkezi bir temasın yapılmadığını belirtmemizi istiyor. Yani ilk temaslar daha alt düzeyde.

 

 

SEÇİM FORMÜL

 
Akşener’in Gelecek Partisi’nin seçime girmesi için katkı sunabileceklerini ifade etmesiyle adı geçen siyasi oluşumların neredeyse tamamı ilk seçimde kendisini ifade edecek şansı yakalamış olacak. Burada en yakıcı sorun cumhurbaşkanlığı adaylığı meselesinde yaşanacak. Bu konuda yaptığımız görüşmeler gösterdi ki CHP’de düşünülerek birden fazla formül üretilmiş bile. Yeni cephe ortak aday konusunda anlaşamazsa her parti kendi adayını çıkarma konusunda özgür olacak. Ortak aday konusu CHP ile de konuşularak ilerletilmeye çalışılacak. İkinci tur için daha kampanya döneminde “destek” kararı kamuoyu önünde açıklanacak gibi yollar formüle edilmeye çalışılıyor.

 

 

CHP YALNIZ MI KALACAK?

 
Kemal Kılıçdaroğlu Millet Cephesi’nin bugüne gelmesinde çok kritik bir rol üstlenmişti. Yeni bir sağ oluşum için çaba harcayan isimlere CHP’nin bu durumu nasıl karşılayacağını sorduğumuzda “mutlaka sayın Kılıçdaroğlu işin doğrusunun bu olduğu anlatılmalı ve ikna edilmeli” yanıtını aldık. Yani CHP ile ilişkiler bozulmadan sürecin ilerletilmesi için azami çaba harcanacak.
Böyle bir durumun hayata geçesi durumunda CHP’nin vereceği reaksiyonu şimdiden kestirmek zor. HDP ile bir ittifak ise neredeyse imkansıza yakın bir olasılık. Ama 31 Mart seçimlerinde olduğu gibi dolaylı bir ilişki mümkün.