İttifak yasasında 6 kara delik

İttifak yasasında 6 kara delik
7 Mart 2018 16:40

AKP-MHP’nin ortaklaşa hazırladığı ‘ittifak yasası’ TBMM Anayasa Komisyonu’nda ele alınıyor. 4 günlük komisyon maratonunda teklifte hiçbir değişiklik yapılmadı. Muhalefetin eleştirileri ise 5-6 başlıkta toplandı. En çok eleştiri mühürsüz oy, sandık değiştirme, pusulada ittifaka ayrıcalık tanınması başlıklarında geldi.

 

 

Veli Toprak / Sözcü

 

 

26 maddelik paket Pazartesi günü Anayasa Komisyonu’nda görüşülmeye başlandı. AKP ve MHP, muhalefetin önergelerinin hiçbirini kabul etmedi. Teklifin, komisyona geldiği gibi geçmesi bekleniyor. Önümüzdeki hafta Genel Kurul’da ele alınması ve 18 Mart’taki MHP kurultayından önce Meclis’ten çıkarılması hedefleniyor. Komisyondaki görüşmelerde yasayla ilgili eleştiriler şu başlıklarda yoğunlaştı:

 

 

1-MÜHÜRSÜZ OY: 16 Nisan referandumunda tartışmalara neden olan ‘sandık kurulu mührü’ olmayan oyların geçerli sayılması artık yasal hale geliyor. YSK mührü ve filgranı olması oy pusulasının geçerli olması için yeterli olacak. Muhalefet milletvekilleri, YSK’nın fazla oy pusulası bastığı için sandık kurulu mührü olmamasının ‘şaibeli’ duruma neden olacağı eleştirisinde bulundu.

 

 

2-SANDIK KURULUNA MEMUR BAŞKAN: Sandık kurulu başkanının memur olması şartı getirildi. Muhalefet ‘memurun iktidar partisinden yana olduğu kuşkusuz’ eleştirisi yapınca Komisyon Başkanı Mustafa Şentop, “En son seçimde 122 bin 173’ü kamu görevlisi, partilerin verdikleri 54 bin 498” bilgisini verdi.

 

 

3- VATANDAŞ POLİS ÇAĞIRACAK: Mevcut düzenlemede sandık kurulu başkanının güvenlik görevlisi çağırma yetkisi vardı. Şimdi polis/jandarma çağırma yetkisi vatandaşa da veriliyor. Bunun uygulamada sıkıntıya neden olacağı eleştirisi var.

 

 

4- AYNI EV, FARKLI SANDIK: En çok eleştiri alan düzenlemelerin başında aynı ev, bina veya sitede oturan kişilerin farklı sandıklara kaydırılması oldu. Yasayı hazırlayanların izah etmekte zorlandığı bu düzenleme, ‘sahte seçmen’ kaygısına neden oldu. Aynı bina veya mahallede oturan seçmen, tanımadıkları ve yanlış olduğunu düşündüğü seçmen isimlerine itiraz edebiliyordu.

 

 

5-SANDIK TAŞIMA-SEYYAR SANDIK: Valinin önerisiyle sandıklar başka bölgeye taşınabilecek, birleştirilecek. Seçim alanın kaldırılması veya seçim çevresinin yeniden tanımlanması mümkün olacak. Engelli ve yatalak hasta için ‘seyyar sandık’ kurulacak.

 

 

 

6-PUSULADA İTTİFAK ÜSTÜNLÜĞÜ: İttifak yapacak partilerin birden fazla üstünlüğü olacak. Yüzde 10 barajı, ittifak yapan her bir parti için geçerli olmayacak. İttifakın toplam oyu baz alınacak. Ayrıca oy pusulasında ittifaka tek tek mühür basılması, birden fazla mühür basılması o oyun iptaline neden olmayacak. Her şart altında ittifak alanındaki oy geçerli sayılıyor. Ancak 1 partiye ait bölümdeki oy taşarsa başka alana geçerse geçersiz oluyor.

 

 

http://www.sozcu.com.tr/2018/gundem/ittifak-yasasinda-6-kara-delik-2272335/