İtalya’yı bilmeden taşıyanlar mahvetti

İtalya’yı bilmeden taşıyanlar mahvetti
20 Mart 2020 13:40

Kuzey İtalya, bilindiği gibi, Corona virüsünün yakıp kavurduğu bölge.

 

 

Safile USUL H&H YORUM

 

 

Venedik’i de içine alan Veneto bölgesi Kuzey İtalya’nın bu salgından en çok etkilenen noktalarından.

 

Bu sabah, İtalyan virolog Andrea Grisanti, “Artık sadece belirti gösterenleri değil, belirti göstermiyor olsa da, virüsü kapmış kişilerin oturduğu coğrafi bölgeyi (kastedilen oturulan kasaba, mahalle vs.) ve tüm sosyal çevresini de test ediyoruz. Çünkü görüyoruz ki İtalya’da bu virüsü asıl yayanlar virüs taşıdığını bilmeden ve bir belirti göstermeden dolaşanlar.” açıklamasını yaptı.

 

Prof. Andrea Grisanti, şöyle somut bir ölçü de veriyor…

 

“5 milyon kişinin yaşadığı Veneto’da, virüs taşıdığı bilinen kişilerin yaşadığı binada yaşayanlar, 50 metrelik alanda bulunan çevre bina komşuları da test edilmeye başlandı. Ayrıca testlerin hareket çapı devamlı yenileniyor. Mesela virüs taşıyan kişinin virüsü 50 metrelik alan dışından kaptığı görüldüğünde taranacak alan 50 metrenin ötesine geçiyor.”

 

Bu, yukarda anlattığım şey şu anda Türkiye’nin de asıl meselesi.

 

Şöyle ki…

 

Halkınhabercisi iki günlük bir teknik arızaya uğradı. Onun hemen öncesinde yazdığım ve yayınlanamayan 17 Mart tarihli yazıda şöyle demiştim…

 

“BAKAN AÇIKLAMALARI GECE YAPIYOR VE BÖLGE VERİLMİYOR

 

Sağlık Bakanı dün akşam kameralar karşısına geçti ve yeni vakaları gece 12.00’a kadar açıklayacağını söyledi.

 

Gece boyu bekledik tabii, ancak saat 23. 46’da Twitter’den bir açıklama yaptı ve yeni 29 corona vakası olduğunu, yeni vakaların ABD, Ortadoğu ve Avrupa temaslı olduğunu açıkladı.

 

Kameraların karşısına geçseydi çok soru sorulacaktı, sanırım bu nedenle tercih etmedi.

 

Ancak Ortadoğu çok muallak bir kavram. Ve, hangi ülke ve ülkeler olduğunun da açıklanmasında bir sakınca yok.

 

Umre dönüşleri corona açısından sorunlu oldu, bunu görebiliyorum ama bu konuda da daha açık olunabilir.

 

Bu süreci yönetirken güven unsuru çok ama çok önemli.

 

Elbette Sağlık Bakanı bağlı olduğu hükümetin kararlarını uyguluyor, o zaman da siyasi iktidara şunu söylemek lazım, gizleme yaptığınız kanısı oluşursa, bazı şeyleri tam açık etmeme ile murad ettiğiniz sonucun tam tersine ulaşırsınız.

 

Güven bu süreçte en tayin edici unsurlardan birisi ve gerçekten de bu, ülke vs. ayrıntılarını vermenizde hiçbir sakınca yok. Bunun sadece faydası olur zira toplumun algısı daha gerçekçi, somut ve elle tutulur özellikler kazanır.

 

Ve, bu ölçüde de, toplum kendini koruma konusunda daha isabetli sınırlara sürüklenir.”

 

İşte, 17 Mart’ta, toplum kendini koruma konusunda isabetli sınırlara sürüklenir derken, tam da Prof. Grisanti’nin anlattığı hususu kastetmiştim.

 

Virüs kapmış kişilerin sosyal izini sürerek (nerde kapmış olabilir, sonra hangi mahallelerde gezdi, komşu binaları kaç adet vs. tabii asla hasta ismi vermeden) virüsün yaygın olabileceği bölgeleri bilmek ve buna göre önlem almak.

 

Şimdi, dün gece Sağlık Bakanı son sayıları verdi. Alıntılıyorum Twitter’inden.

 

“Son 24 saatte yapılan 1.981 TESTTEN 168’İ POZİTİF ÇIKTI. 191 olan hasta sayımız 359’a ulaştı. Hastalarımızdan 85 yaşındaki bir hanımefendiyi kaybettik. Daha önce vefat eden bir hasta COVID-19 olarak değerlendirildi. Toplam kaybımız maalesef 4 oldu. Acımız arttı ama başaracağız.”

 

Burada dikkat edilmesi gereken husus şu; hasta sayısı birgünden ertesine yaklaşık iki katına çıkmış. Yani, 191 iken, ertesi gün 359 olmuş. Bu katlanma İtalya’daki kadar kötü değil. Orda sık sık iki kartın da üstüne çıktı hep.

 

Yani, İtalya gibi olmayız ama, yine de bir günde 191’den 359’a çıkma durumu bu işin hiç de kolay olmayacağını, ve mesela okulların belki de bu dönem artık hiç açılamayacağını gösteriyor.

 

Şu anda şurası kesin ki, Sağlık Bakanı’na destekteyiz. Kesinlikle geri kalan herşey ikinci, beşinci plandadır.

 

Kendisine manen ve ruhen destek halindeyiz.

 

Ancak iki konuda sorun olduğu açık…

 

1-Virüsün kaynak ve yayılım haritası, şehir, hatta ilçe, mahalle ve ülke olarak kamuoyuna bildirilmesi lazım

2-Virüsün ayak izlerine göre çok test, çok çok daha fazla test yapılması ve yayılımın belirgin olduğu bölgelerde daha katı izolasyon lazım

 

Hükümet hem sayılardaki artışı hem de bir parça umre dönüşlerindeki sorunu biraz gözlerden kaçırmak istedi, olabilir, herşey olabilir ama mesele bu virüsü somut olarak izlemek ve bunu kamuoyuna bildirmek kaçınılmaz bir gereklilik. (bu arada tv’lerde konuşan bazı hocaların söylediklerinin satır aralarından umre dönüşlerinin son artışta etkisi olduğu okunuyordu)

 

Not: İtalya kabaca diyor ki bugünlerde, “1 hafta kadar daha artış olur, sonra yavaş yavaş düşmeye başlar”. Bunu şiddetle umuyoruz. Lombardiya Bölge Başkanı Fontana sokağa çıkma yasağına uyulması için ordu müdahalesi istedi bugün, tabii bu sürede ordunun yardımı çok mantıklı.

 

 

Fotoğraf: EPA


Yazarın Son Yazıları:
Köfteden de gitti birkaç puan
İstanbul’a alındı gözüyle bakabiliriz
Gökhan Zan ve ses kaydı