İtalyan mafyasıyla IŞİD arasında kirli ilişki!

İtalyan mafyasıyla IŞİD arasında kirli ilişki!
18 Ekim 2016 09:15

İtalyan mafya örgütleri ‘Ndrangheta ve Camorra’nın, Libya ve Suriye’de yağmalanan tarihi eserler karşılığında IŞİD terör örgütüne silah verdiği iddiası üzerine soruşturma başlatıldı. Söz konusu tarihi eserlerin, Türkiye üzerinden kaçırıldığı belirtiliyor.

 

 

 

 

DHA

 

 

 

La Stampa gazetesinin Pazar günkü nüshasında yer verilen özel bir haber, İtalya’nın en güçlü ve en tehlikeli mafya örgütlerinden Calabria kökenli ‘Ndrangetha ve Napoli merkezli Camorra ile IŞİD arasındaki “kirli” ilişkiyi gözler önüne serdi. Gazetenin muhabirlerinden Domenico Quirico’nun bir sanat koleksiyoncusu izlenimi vererek izini sürdüğü habere göre; İtalyan mafyası, Rus mafyasından temin ettiği silahları, DAEŞ’in elindeki değerli tarihi eserlerle takas ediyor.

 

 

 

TARİHİ ESER KARŞILIĞINDA KALAŞNİKOF VE TANKSAVAR

 

 

 

Yıllık geliri 53 milyar Euro olduğu tahmin edilen ve “Mc Donalds’tan bile daha zengin” diye nitelenen ‘Ndrangetha ile Camorra’nın, DAEŞ’e verdiği Kalaşnikof ve RPG roketatarları Moldova ve Ukrayna’dan getirttiği de söz konusu haberle ortaya çıktı. Bu silahların ise, Çinli suç şebekelerine ait konteyner gemilerle İtalya’ya sokulduğu ve Calabria’daki Gioia Tauro Limanı’nda, DAEŞ’in aracılarına teslim edildiği de aktarılan bilgiler arasında. La Stampa buna ilişkin, “Gioia Tauro Limanı, tarihi eserlerin yasadışı ticaretinin merkezi haline gelmiş” ifadelerini kullandı.

 

 

 

“TARİHİ ESERLER TÜRKİYE ÜZERİNDEN GETİRİLİYOR”

 

 

 

Bazı İtalyan gazeteleri, söz konusu tarihi eserlerin Türkiye üzerinden Gioia Tauro Limanı’na getirildiğini öne sürdü. La Stampa’nın haberi üzerine Salerno Cumhuriyet Savcılığı’nın bir soruşturma başlattığı açıklandı.

Bu gelişmeler üzerine açıklama yapan İtalya İçişleri Bakanı Angelino Alfano, “Terörün gelir kaynakları üzerine araştırma yaptık ve bunlardan birisinin de, yasadışı sanat eserleri ticareti olduğunu biliyoruz. Buna ilişkin önleyici gözlem ve incelemeleri yapıyoruz” diye konuştu. La Stampa gazetesi ayrıca, İtalya’da, kültürel varlıklarla ilgili suç işleyenlere sadece 3 yıla kadar hapis istemiyle dava açılıyor olmasını eleştirdi.

 

 

 

İTALYAN MAFYASI, UYUŞTURUCU TİCARETİNDE DE DAEŞ’LE İŞBİRLİĞİ İÇİNDE

 

 

 

İtalyan mafyası ve IŞİD’in, Kuzey Afrika’daki uyuşturucu kaçakçılığında da birlikte çalıştığı ortaya çıkmış, buna ilişkin geçen Nisan ayında İtalya’da bir soruşturma başlatılmıştı.

Öte yandan, Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi’ne sunulmak üzere BM’ye bağlı bir analiz ekibinin geçen yıl hazırladığı bir rapora göre, IŞİD’in mali kaynaklarında tarihi eserlerin yağmalanmasından elde edilen gelirlerin üçüncü sırada geldiği belirlenmişti.