İtalya Parlamentosu’nda ‘Ankara’ için saygı duruşu

İtalya Parlamentosu’nda ‘Ankara’ için saygı duruşu
13 Ekim 2015 19:22

İTALYA parlamentosunun üst kanadı Cumhuriyet Senatosu ve alt kanadı Temsilciler Meclisi’nde, Ankara’daki terör saldırısında hayatını kaybedenleri anmak için birer dakikalık saygı duruşunda bulunuldu. Bazı İtalyan parlamenterler ayrıca söz alarak, çarpıcı ifadeler kullandı.

 

Saldırıyı, “Savunmasız insanları vuran kör şiddet” diye niteleyen Temsilciler Meclisi Başkanı Laura Boldrini, reform görüşmeleri öncesi gerçekleştirilen anma sırasında, Türkiye’nin başkentinde yaşamını yitiren terör kurbanlarının ailelerine ve Türk halkına yakınlıklarını ifade etti.

 

Cumhuriyet Senatosu Başkanı Pietro Grasso da, “Bu trajik saldırının kurbanları ve onların aileleri ile dayanışma için” diyerek parlamenterleri bir dakikalık saygı duruşuna davet etti.

 

“BEN KÜRDÜM”

 

Temsilciler Meclisi’ndeki oturumda bazı milletvekilleri de konuya ilişkin söz alarak, başsağlığı dileklerini ve görüşlerini açıkladı.

 

İktidarın büyük ortağı olan Demokrat Parti (PD) üyesi Vincenzo Amendola, birçoğu genç olmak üzere 100’ün üzerinde kişinin demokrasi, barış ve Türkiye’nin korkulardan özgürleştirilmesini talep ederken öldüklerini söyledi.Türkiye’nin bölgedeki önemine değinen Amendola, bu ülkeye kapıları kapatan Avrupa Birliği’ni (AB) de eleştirdi.

 

Silvio Berlusconi’nin lideri olduğu Haydi İtalia (Forza İtalya) partisinden Rocco Palese ise, Türk ve Kürt halkına yakınlığını ifade ettiğini söylerken, bölgede IŞİD’e ve barbarlık duvarına karşı en cesur mücadeleyi Kürtlerin verdiğini öne sürüp, “Ben Kürdüm” diyerek onlara desteğini ortaya koydu.

 

5 Yıldız Hareketi’nden Manlio Di Stefano de bu trajediyle, bir kez daha barışı arzu eden Kürt halkının darbe yediğini dile getirerek, Suriye’deki istikrarsızlıkta Türk hükümetinin de rolü olduğunu öne sürdü.

 

Stefano, Türk ve Kürt halkının, bu karanlık ve zayıf dönemden çıkılması konusunda başrolde yer almalarını diledi.

 

TÜRKİYE’NİN ÜYELİĞİNİ GECİKTİREN AB’YE SERT ELEŞTİRİ

 

“Area Popolare” grubundan Fabrizio Cicchitto ise, Türk halkıyla derin dayanışmasını ifade ederek, Türkiye’nin iyi ya da kötü, Ortadoğu’da halihazırda yaşananlarla ilgili belirleyici bir referans noktası olduğunun unutulmaması gerektiğini belirtti.

 

Bu saldırının, açıkça büyük Türk ulusunun ve toplumunun dengesini bozmaya yönelik bir girişim olduğunu savunan Cicchitto, üyelik konusunda AB’nin Türkiye’ye borçlu olduğunu, bu gecikmenin bedelini şimdi hem Türkiye’nin hem de kendilerinin ödediğini belirtti.

 

“İTALYA BARIŞ İÇİN TÜM DİPLOMATİK KANALLARI AÇMALI”

 

Kuzey Ligi (Lega Nord) partisinden Marco Rondini ise, Cumartesi günkü saldırıda Türk hükümetinin “inkar edilemez” bir sorumluluğu olduğunu savundu.

 

İtalya İçin (Per L’Italia) grubu üyesi Fucsia Fitzgeralo Nissoli de, bu saldırının kendilerini, Ortadoğu’nun geleceği ve buradaki satrançta önemli bir rolü olan Türkiye’nin istikrarını düşünmeye itmesi gerektiğini dile getirdi. Nissoli, 1 Kasım’da seçimlere gidecek olan Türkiye’nin terör ve kanlı saldırıların sahnesi olmasını engellemek ve istikrarının sağlanması için mümkün olan her şeyin yapılmasının gerektiğini söyleyerek, İtalya’nın, o bölgede barış ortamına katkıda bulunmak için tüm diplomatik kanalları açmasının gerekliliğine değindi.

 

“PKK’LILAR KARA LİSTEDEN ÇIKARILSIN”

 

Senato’da konuşan Sol Ekoloji ve Özgürlük (SEL) partisi üyesi Peppe De Cristofaro ise, kendilerinin ve parlamentonun dayanışma ve taziye açıklamalarının yeterli olmadığını, Türkiye’nin yeni bir iç savaşın eşiğine gelmemesi için bir şeyler yapılmasının önemine değindi.

 

Cristofaro ayrıca İtalyan parlamentosunun, PKK üyelerinin “kara listeden (black list)” çıkarılması için Avrupa’da girişimde bulunmasını, böylece ölenlerin ardından oturup ağlamak yerine, barış ve demokrasiye katkıda bulunacağını öne sürdü.

 

Esma Çakır – Roma / DHA