İstinye Karakolu’na saldırı davasında FLAŞ gelişme

İstinye Karakolu’na saldırı davasında FLAŞ gelişme
6 Temmuz 2015 13:43

Avcılar’da 3 yıl önce bir polisin yaralanması ile İstinye Karakolu’na bombalı saldırı eylemlerine katıldığı iddiasıyla yargılanan Servet Göçmen hakkındaki dava karara bağlandı. “Anayasal düzeni değiştirmeye teşebbüs” suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılan Göçmen, diğer eylemleri nedeniyle toplam 168 yıl 9 ay hapis cezası aldı.

 

 

TUTUKLU SANIK HAZIR BULUNDU

 
İstanbul 1. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmaya tutuklu sanık Servet Göçmen getirildi. Sanığın avukatı Özgür Yılmaz, eski terör mahkemelerinin kapatılması ve dosyaların devrinin Anayasa’ya aykırı olduğunu ileri sürerek kapatılan mahkemenin yaptığı işlemlerin tekrarlanması talebinde bulundu. Olay mahallinde keşif yapılmasını da isteyen avukat Yılmaz, tanık polisler, gizli tanıklar ve kod ad verilen müştekilerin yeniden dinlenmelerini talep etti. Mahkeme ara kararında bu talepleri reddetti.

 

 

SANIK AVUKATINDAN “ÖZGECAN”LI SAVUNMA

 
Daha sonra mütalaaya karşı son savunmasını yapan avukat Özgür Yılmaz, saldırıyı üstlenen örgütün açıklamalarında eylemi kişilere yönelik değil, karakola yönelik olduğunu kamuoyuna açıkladığını anlattı. Olayda yaralama ve tehlikeden bahsedildiğini söyleyen Yılmaz, “Toplum düzeninin bozulması İstinye Polis Merkezi’nin bombalanmasıyla mı daha fazla olmakta, yoksa Özgecan Aslan’ın öldürülmesiyle mi daha fazla bozulmaktadır ve sarsılmaktadır? Bizce bu cinayet çok daha fazlasını gündeme getirmiştir” dedi. Avukat Yılmaz, buna rağmen Özgecan Aslan cinayetinin failleri hakkında Anayasa’nın öngördüğü düzenin değiştirilmesine ve bozulmasına ilişkin TCK’nin 309. maddesinin istenmediğine vurgu yaptı. Yargıtay kararlarında da sanığın katıldığı belirtilen olaylarla toplum düzeninin bozulmadığının ifade edildiğini öne süren avukat Yılmaz, “Polisin güçlü olduğu ve olaya hakim olduğu idareciler tarafından açıklanmıştır. Bu da suçun yasal unsurlarının oluşmadığını göstermiştir” diye konuştu.

 
Avukatlarına teşekkür eden sanık Servet Göçmen son sözünde, “Son sözümüzü halk düşmanlarının yargılanacağı halk mahkemelerinde söyleyeceğiz” dedi.

 

 

“ANAYASAL DÜZENİ DEĞİŞTİRMEYE TEŞEBBÜS” TEN AĞIRLAŞTIRILMIŞ MÜEBBET HAPİS

 
Savunmaların ardından kararını açıklayan mahkeme, sanığın “Anayasal düzeni değiştirmeye teşebbüs” suçunu işlediğinin sabit olduğunu belirterek ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına hükmetti. Ayrıca sanığı, İstinye Karakolu’na bombalı saldırı ile 4 polise yönelik “kasten öldürmeye teşebbüs” suçundan toplam 90 yıl, 2 mağdura yönelik “tehdit” suçundan 10 yıl, “patlayıcı madde taşımak” suçundan 6 yıl 8 ay, “kamu malına zarar vermek” suçundan 9 yıl, “mala zarar verme” suçundan 1 yıl 6 ay, iki polise yönelik “silahlı saldırı nedeniyle kasten öldürmeye teşebbüs” suçundan 42 yıl, bir mağduru “kasten yaralama” suçundan 3 yıl, “direnme” suçundan 2 yıl 1 ay, “silah kanununa muhalefet” suçundan 3 yıl ve “genel güvenliği kasten tehlikeye sokmak” suçundan 1 yıl 6 ay olmak üzere toplam 168 yıl 9 ay hapis cezasına çarptırdı.

 

 

İDDİANAME…

 
İstanbul Cumhuriyet Savcılığı’nca hazırlanan iddianamede, 10’u polis 12 mağdur ve müşteki yer alıyordu. İddianamedeki tek sanık olan Servet Göçmen’in silahlı terör örgütü DHKP-C’nin üyesi olduğu belirtiliyordu. Sanık Göçmen’in kendisi gibi örgüt üyesi olan Erdal Dalgıç’la birlikte 12 Haziran 2012’de Sarıyer İlçe Emniyet Müdürlüğü İstinye Şehit Muhsin Bodur Polis Merkezi’ne silah ve bomba ile saldırdıkları anlatılıyordu. Saldırı anında Dalgıç’ın yaralandığı ve kaldırıldığı hastanede öldüğü, Servet Göçmen’in ise olay sonrası kaçtığı ifade ediliyordu. Servet Göçmen’in güvenlik güçleri tarafından arandığı sırada 15 Haziran 2012’de Avcılar Reşitpaşa Mahallesi’nde özel aracına binen polis memuru Muhammet Sabri Yiğit’e 13 el ateş ederek yaraladığı ve olayda tesadüfen oradan geçen Kerem Aksoy’un da mermilerin hedefi olduğu belirtiliyordu. Servet Göçmen’in 28 Haziran 2012’de ise Sarıyer Frahevler’de Dedeman Lisesi otobüs durağında kendisine kimlik soran bir polise sahte kimlik verdiği, polisin şüphelenmesi üzerine Göçmen’in kaçmaya başladığı ve polise ateş ettiği ifade ediliyordu. İddianamede daha sonra yakalanan Göçmen’in üzerinde silah olduğu ve yeni bir eylem hazırlığında olduğu kaydediliyordu.

 
Özden ATİK / İstanbul, DHA