İşte STK’ları bekleyen tehlike: İktidar zamma karşı çıkan tüketici derneğini kapatabilecek!

İşte STK’ları bekleyen tehlike: İktidar zamma karşı çıkan tüketici derneğini kapatabilecek!
26 Aralık 2020 11:10

Dün akşam Meclis’te kürsüye çıkan CHP’li vekil Mahmut Tanal, iktidarın terörün finansmanıyla mücadele bahanesiyle çıkarmaya çalıştığı kanun teklifinin yasalaşması halinde, zamları protesto eden bir tüketici derneğinin dahi terörle ilişkilendirilip kapatılabileceğine dikkat çekti.

 

 

Tanal, söz konusu düzenlemeyle SMA hastaları için toplanan yardımların da engelleneceğini kaydetti.

Dernek ve vakıflara kayyum atanmasını kolaylaştıran, STK’ların yardım toplamasını zorlaştıran düzenlemeler içeren Kitle İmha Silahlarının Yayılmasının Finansmanının Önlenmesine Dair Kanun Teklifi’nin TBMM’de Genel Kurul süreci devam ediyor.

 

 

TEMEL HAK VE ÖZGÜRLÜKLER YÖNETMELİKLE DEĞİL KANUNLA DÜZENLENİR

 

 

Dün akşam söz konusu tartışmalı teklifin 8. maddesi üzerine söz alan CHP İstanbul Milletvekili Av. Mahmut Tanal, yurt içine veya yurt dışına yapılacak yardımların usul ve esaslarının yönetmelikle düzenlenmesinin öngörüldüğünü hatırlatırken, temel hak ve özgürlüklerin yönetmelikle değil, ancak kanunla düzenlenebileceğinin altını çizdi. Tanal, söz konusu hükmün, mevcut Anayasa’daki “Türkiye Cumhuriyeti bir hukuk devletidir” ilkesine, Anayasa’nın 11’inci maddesine, 123’üncü maddesine, 124’üncü maddesine aykırılık teşkil ettiğini kaydetti.

 

 

ZAMLARA KARŞI ÇIKAN TÜKETİCİ DERNEĞİ TERÖRLE İLİŞKİLENDİRİLİP…

 

 

CHP’li vekil, terörle mücadele kapsamında getirilen düzenlemelere bir itirazlarının olmadığını, ancak görüşülen kanun teklifiyle birlikte temel hak ve özgürlüklerin sınırlandırılmasına rıza göstermeyeceklerini dile getirdi.

Bir ülkenin demokrasisini güçlü kılanın sivil toplum kuruluşları olduğunu vurgulayan Tanal, düzenlemenin hayata geçirilmesi halinde iktidarın istediği tarzda hareket etmeyen dernek ve vakıfların kapatılma tehdidiyle karşı karşıya kalabileceğini ifade ederek, “Tabii ki burada getirilen husus, sivil toplum kuruluşlarını korkutan, sindiren… Yarın öbür gün siyasi iktidarla ters düşen bir tüketici derneğini düşünün. Hiç başka dernekleri söylemiyorum. Bir tüketici derneğini söyleyeyim. Diyelim ki tüketici derneği, yarın öbür gün zamları protesto etti. Zamları protesto ettikten sonra tüketici derneği, bir terör örgütüyle ilişkilendirilip hakikaten faaliyetlerine son verilebilir” dedi.

 

 

SMA HASTALARI İÇİN YARDIM TOPLAMAK SUÇ OLACAK

 

 

CHP’li vekil Mahmut Tanal, büyük bir çaresizlik yaşayan SMA hastaları için toplanan yardımların bile iktidarın onaylanması için çırpındığı düzenlemeyle engellenebileceğine dikkat çekerek, şunları söyledi: “Şimdi, son günlerde SMA hastalığıyla ilgili çok yardımlar toplanılıyor. Sayın Naci Bey (AKP Grup Başkanvekili Naci Bostancı) burada, değerli Başkanım, bakın her gün gazetelerde ilanlar var. Gerçekten millet bu konuda bizden yardım talebinde bulunuyor. Çünkü ‘Tedavisi imkânsız’ deniliyor; imkânsız olunca da yardımlar toplanıyor. Bu nedir? İşte, Anayasa’mızın 2’nci maddesi; ‘Türkiye Cumhuriyeti Devleti bir sosyal devlettir…’ Devlet, bu sosyal devlet yükümlülüğünü yerine getirmediği için… İyi niyetli, yani gerçekten tek bir amacı var, bu tür çocuklara yardımcı olmak amacıyla yardımlar toplanılıyor. Bizim korkumuz vesaire bu, yoksa hiç kimse, burada 600 milletvekilinin hiç birisi, ‘Efendim, aman terörle ilgili mücadele edilmesin’ düşüncesinde değil. Hepimizin ortak paydası terörle mücadele etmek. Çünkü terör insanlık düşmanıdır, terör hukuk devleti düşmanıdır, terör demokrasi düşmanıdır. Yani terör kardeşliği, insanlığı, yaşam hakkını sona erdiren bir beladır. Hiç kimse ‘Biz mücadele etmeyelim’ demiyor ki.”