İşte sınırda yaşananlar

İşte sınırda yaşananlar
20 Eylül 2014 16:30

IŞİD’in elinde rehin tutulan ancak bugün serbest kalan Türk rehineler Türkiye’ye Akçakale’den giriş yaptı. Sınırda ise hareketlilik devam ediyor. Birçok noktada IŞİD ile ÖSD ve PYD güçleri çatışırken, bu bölgelerdeki Suriyelilerin Türkiye’ye kaçışı ise devam ediyor.

 

101 GÜNDÜR REHİN TUTULAN KONSOLOSLUK ÇALIŞANLARI SERBEST

 

Irak’ın Musul kentinde IŞİD militanları tarafından alıkonulan Musul Başkonsolosu ile beraberindeki 48 rehine bu sabah Türk güvenlik güçlerine teslim edildi. Irak’ta rehin alınmalarının ardından Suriye’ye geçirildiği bildirilen 49 rehine bu sabah Akçakale Sınır Kapısı’na giden Şanlıurfa Emniyet Müdürü Eyüp Pınarbaşı ve MİT Bölge Başkanı’nın da aralarında bulunduğu görevliler tarafından teslim alındı. Güvenlik önlemleri arasında teslim alınan 49 rehine araçlarla kent merkezindeki bir kamu kurumu binasına getirildi. Daha sonra 49 vatandaşımız Başbakan Ahmet Davutoğlu ile birlikte Ankara’ya gitti.

 

SURİYE SINIRINDA ÇATIŞMA

 

Kilis’in karşısındaki Suriye köylerinde IŞİD ile muhalif Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) arasında süren çatışmalar şiddetlendi. Çatışmalardan yükselen dumanlar sınır hattında görülürken, silah sesleri de duyuluyor.

 

Kilis’in karşısındaki Suriye köylerinde, IŞİD militanları ile ÖSO mensupları arasında gece başlayan çatışlamalar, şiddetlenmeye başladı. Çatışan grupların attığı havan ve topçu atışlarının sesleri sınır hattından duyulurken, öğleden sonra bölgeden dumanlar yükselmeye başladı. Çatışmalardan endişe eden Suriyeliler Türkiye-Suriye sınır hattından Kilis’e geçişleri sürürken, bölgedeki güvenlik önlemleri zırhlı araçlarla üst seviyede tutuluyor.

 

45 BİN SURİYELİ GEÇİŞ YAPTI, SURUÇ’A YENİ KAMP KURULMASINA BAŞLANDI

 

Şanlıurfa Valisi İzzettin Küçük, iç karışıklığın sürdüğü Suriye’nin Kobani İlçesi yakınlarında IŞİD tehdidinden kaçanların alınmaya başlanmasının ardından 40-45 bin kişinin Türkiye’ye geldiğini söyledi. Vali Küçük, şu anda göçün olmadığını ve gelen Suriyelilerin barınmaları için Suruç ilçesine 15-20 bin kişilik yeni bir çadır kent kurulacağını söyledi.

 

SINIRA BİNLERCE KİŞİ DAYANDI

 

Bu sabah saatlerinden itibaren çoğunluğu Kobani ilçesi ve çevre köylerinden gelen binlerce Suriyeli, Suruç’un Yumurtalık Köyü’ndeki sınır hattına dayandı. Çoğunluğu kadın, çocuk ve yaşlılardan oluşan binlerce Suriyeli’nin geçiş isteğine öğle saatlerinde izin verildi. 3 saat içinde 10 bini aşkın kişinin Türkiye’ye geldiği ve halen sınır hattında binlerce kişinin geçmek için beklediği ve yine gruplar halinde sınıra Suriye tarafından gelişlerin sürdüğü görüldü.

 

SINIRA ASKERİ SEVKİYAT

 

Yaklaşık 1 haftadan bu yana hareketliliğin haf safhada olduğu Suriye sınırındaki Şanlıurfa’nın Suruç İlçesi’ne öğle saatlerinden itibaren askeri sevkiyat başladı. Çok sayıda zırhlı araç, TIR’larla Suruç İlçesi’nden geçirilerek sınır hattına gönderildi. Şanlıurfa’daki 20’nci Zırhlı Tugay ile Gaziantep’teki 5’inci Zırhlı Tugay’dan sevk edilen zırhlı araçların Suriyeli’yi gören noktalara konuşlandırılacağı bildirildi. Gelişmeler üzerine çevre illerden askerlerin yanı sıra özel harekat polislerinin de takviye olarak Suruç’a gönderildiği ve sınır hattında görevlendirildiği kaydedildi.