İşte madde madde Gökçek’in belediyecilik skandalları!

İşte madde madde Gökçek’in belediyecilik skandalları!
24 Ekim 2017 09:49

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Saray’da dün akşamüzeri bir görüşme gerçekleştiren Melih Gökçek, istifa edeceğini açıkladı.

 

 

Twitter hesabından açıklama yapan Melih Gökçek, istifasıyla ilgili “İnşaallah cumartesi günü Ankara Büyükşehir Bld. Meclisi’ni olağanüstü toplayacak ve meclis üyesi arkadaşlara veda edip, istifamı vereceğim” ifadelerini paylaştı.

 

 

Gökçek, 1994 yılında milletvekilliği devam ederken Refah Partisi’nden Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na aday oldu ve seçimi kazandı. 1999, 2004 ve 2009 Yerel Seçimleri’nde de aynı göreve yeniden seçilerek 4 dönem üst üste belediye başkanlığı yaptı.

 

 

İstifasının kesinleşmesinin ardından Gökçek’in belediyecilik faaliyetlerine yönelik eleştiriler yeniden gündeme geldi. Gökçek döneminde Ankara birbirinden büyük icraat skandallarını konuşmuştu. İcraatların yanı sıra Gökçek’in kamuoyuna yönelik yaptığı hamleler ve Twitter üzerinden “büyük oyunları bozması” da sürekli alay konusu olmasına neden olmuştu. Fakat aynı Gökçek, 15 Temmuz gecesi gecekonduda saklanmasıyla darbe girişiminde yaşanan travmanın atlatılmasının ardından eleştirilerin hedefi olmuştu.

 

 

Ankara’da yaptıklarından çok yapamadıklarıyla anılan Gökçek, Kızılay referandumu, Demir Kafes, su krizi, su kirliliği, metro inşaatlarını çözememesiyle biliniyor. Gezi Direnişi sırasında Ethem Sarısülük’ün öldürüldüğü yere pankart asmasıyla tepkileri üzerine çeken Melih Gökçek, ODTÜ ormanından söktüğü ağaçlarla kenti yeşillendirmek yerine asfaltı tercih etmesiyle de gündemde kalmıştı. Öyle ki Gökçek Atatürk Orman Çiftliği’ni ticarete açarak lunapark projesi olan ANKAPARK projesini hayata geçirmişti.

 

 

İşte Gökçek’in adından söz ettirdiği o skandalları:

 

 

KIZILAY REFERANDUMU

 

 

Melih Gökçek’in 25 Ekim 2003’te Kızılay’da trafik düzenlemesi için yaptığı referandum tam bir demokrasi şölenine dönüşmüştü! Ankara’nın dış semtlerinden otobüslere doldurulan vatandaşlar Gökçek’in istediği yönde sonuç çıkması amacıyla, ne için oy kullandıklarını bilmeden sandık başına götürülmüştü. Öyle ki referandumda küçük çocuklar bile oy kullandı.

 

 

DEMİR KAFES

 

 

Ankara’nın en güzel yerinde Eskişehir Yolu üzerinde bulunan Demir Kafes’in ne işe yaradığını bilen yok. Rivayetlere göre metro istasyonu olarak planlanan demir yığını için milyonlarca liralık kamu kaynağı harcansa da bu inşaat, yapıldığı günden sökülene kadar hiçbir işe yaramadı. Sökülmesi için de 120 milyon dolarlık ihale sonucunda YDA firması yapıyı ortadan kaldırdı.

 

 

1

 

 

SU KRİZİ

 

 

Ankaralıların en çok çektiği sıkıntılardan biri de su krizi olmuştu. Ankara Büyükşehir Belediyesi kent için su planlamasını doğru yapmayınca barajlardaki içme suyu 2007’de tükenmişti. Öyle ki o dönemde su krizi hastaneleri vurmuş, Hacettepe hastanesi hasta kabulü durdurması ve mevcut hastaları taburcu etmeye başlamasının ardından Gazi Hastanesi de tedbir amaçlı olarak ziyaretçi kabulüne ara vermişti. Kriz sonucunda 7 ASKİ bürokratı görevden alınsa da Gökçek istifa etmemişti. Gökçek istifa yerine vatandaşlara “Her gün duş almayın” demişti.

 

 

2

 

 

SU KİRLİLİĞİ

Melih Gökçek milyonlarca Ankaralıyı etkileyen su krizini çözmek için Kızılırmak’tan borularla Ankara’ya su çekmişti. Ancak bu kez de suyu temizleyemen belediye nedeniyle musluklardan sarı ve kahverengi sular akmaya başladı. Suyu içenler hasta olunca Gökçek basın toplantısında, suyun kirliliği ile ilgili “su arıtma aleti üreticileri, pet şişe su satıcıları ve CHP’yi” suçlamıştı.

 

 

METRO İNŞAATLARI

Ankara ve Gökçek denilince ilk akla gelen “icraatlardan” biri de metro inşaatları. Yıllarca bitirilemeyen inşaatlar belediye bütçesini de iflasa sürüklemişti. İnşaatları Ulaştırma Bakanlığı’nın üstlenmesiyle rahat bir nefes alan Gökçek, metro açılışlarında da en öndeki yerini almayı unutmamıştı. 2003’te başlayıp 2005’te metro inşaatını bitirme sözü veren Gökçek’in yapamadığı icraatı bakanlık 10 sene sonra tamamlamıştı.

3

 

 

ETHEM SARISÜLÜK PANKARTI

Gezi Direnişi sürdüğü sırada polis şiddetinin en üste çıktığı an, Ethem Sarısülük’ün, çevik kuvvet polisi Ahmet Şahbaz tarafından vurulma anıydı. Kızılay Güven Park’ta vurulan Sarısülük’ün vurulduğu yere “Değerli Türk polisi, Ankara sizinle gurur duyuyor” yazan bir pankart astırmıştı. Daha sonra aynı yere bir büfe de koyduran Gökçek gelen tepkilerin ardından büfeyi kaldırmıştı.

 

 

4

 

 

ODTÜ ORMANI

Gökçek’in yakın zamanda yaptığı ağaç katliamlarından biri de ODTÜ Ormanı’nın içerisinden geçen yol projesiydi. Projeyle birlikte 3 bin ağaç sökülerek öldürülürken, söz konusu yol Ankara’nın trafik sorununa da çözüm olmadı. Gökçek’in 2 yıl sonra ODTÜ içerisinden bir yol daha geçirmesiyle aynı şeyi tekrarlaması da tepkileri arttırmıştı.

 

5

 

 

ATATÜRK ORMAN ÇİFTLİĞİ

1994’ten bu yana süren belediyecilik serüveninde Gökçek’ten en çok eziyet gören bölge Atatürk Orman Çiftliği oldu. Çiftliğin ortasından geçen 6 şeritli yol yapan Gökçek bununla da yetinmeyerek ANKAPARK projesini hayata geçirdi. Tüm çevre kuruluşlarının “atıl kalacak” uyarılarını dinlemeyen Gökçek inşaatları, belediye bütçesini zorlayarak sürdürürken, arada bir oyuncaklara binerek bugüne kadar şov yapmayı da ihmal etmiyordu.

 

 

6