İşte ‘Kaybedenler Kulübü’

İşte ‘Kaybedenler Kulübü’
24 Haziran 2019 11:41

İstanbul halkı, demokrasi ve hukukun bütün kuralları çiğnenerek yapılan sandık darbesinin hesabını sordu. 31 Mart’ta 13 bin 729 oy farkıyla seçimi kazanan Millet İttifakı adayı İmamoğlu, farkı 800 bine çıkararak gasp edilen mazbatasını geri aldı. İmamoğlu 39 ilçenin 28’inde yarışı önde bitirdi. AKP’li başkanların yönettiği 14 ilçe de “İmamoğlu” dedi.

 

 

 

‘Beka’dan ‘Öcalan Açılımı’na

Karadenizlilere yönelik ayrıştırıcı dili ters tepen AKP’nin Kürtlere yönelik samimi olmayan söylemi karşılık bulmadı. İmamoğlu, başta HDP olmak üzere diğer partilerin seçmenlerinden de oy aldı.

 

 

“Sevgi kazandı”

İmamoğlu seçim sonrası sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada “Ne mutlu bana ki sevgi kazandı” dedi. Peki seçimi kimler kaybetti? İşte seçimin kaybedenleri:

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan: 31 Mart seçimlerinden sonra mazbatasını alan seçilmiş İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’na karşı kara propagandada aktif rol aldı. Devletin imkanlarını Binali Yıldırım için seferber etti. Ayrıştırıcı dilini 23 Haziran’a kadar sürdürdü. Ancak, seçim sonuçları ile uyguladığı stratejilerin seçmen nezdinde etkisi olmadığı ortaya çıktı.

 

 

İzmir’den sonra İstanbul’da da kaybeden Binali Yıldırım

31 Mart kampanyasında öne çıkmayan Binali Yıldırım, 23 Haziran’da kampanya yürüttü. Miting yapmadı ancak sahaya inerek yurttaşlarla bir araya geldi.
Ekrem İmamoğlu ile çıktığı canlı yayında da beklenen etkiyi alamadı. Bir önceki yerel seçimde İzmir Büyükşehir’e aday olup kazanamayan Binali yıldırım, bu kez de İstanbul seçim yarışını kaybetti.

 

 

Terör Örgütü PKK Lideri Abdullah Öcalan

Karadenizlilere yönelik ayrıştırıcı dili ters tepen AKP’nin Kürtlere yönelik samimi olmayan söylemi karşılık bulmadı. 31 Mart öncesi “beka” diyen iktidar 23 Haziran’a 2 gün kala “Öcalan açılımı” yaptı.

 

 

İmralı adasında bulunan PKK lideri, seçime iki gün kala Anadolu Ajansı’nın servis ettiği mektupla Kürt seçmene çağrı yaptı. Fakat Kürt seçmen vatandaşlık görevini yaparak sandığa gitti ve oyunu kullandı.

Terör örgütü PKK lideri Abdullah Öcalan’ın tarafsızlık çağrısıyla 31 Mart’ta İmamoğlu’na oy veren Kürt kökenli seçmenin sandığa gitmeyeceği, bunun da Yıldırım’a avantaj kazandıracağı beklentisi tam tersi bir etkiyle sonuçlandı. İmamoğlu, başta HDP olmak üzere diğer partilerin seçmenlerinden de oy aldı.

 

 

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu: AKP’de kutuplaştırıcı dili ile öne çıkan isimlerin başında yer alan Soylu 31 Mart sonrası esnaf ziyaretlerini ve halk buluşmalarını artırdı. Konuşmalarında Binali Yıldırım’ın kaybetmesi durumunda ‘terör örgütlerinin kazanacağını’ söylemekten çekinmedi. Seçim sonuçları Soylu’nun kullandığı nefret dilinin seçmende istediği etkiyi yaratamadığını gösterdi.

 

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak: 31 Mart sonrası ekonomik veriler daha da kötüleşti. İşsizlik verileri tavan yaptı. Bakan Albayrak’ın kardeşi Serhat Albayrak’ın CEO’su olduğu Turkuvaz medyaya ait gazetelerin provokatif dil ile ekonomik verileri çarpıtması da Berat albayrak’a yetmedi. En çok işsizin yer aldığı İstanbul, Albayrak’a da ders verdi.

 

İmralı’ya destek veren MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli: Cumhur İttifakı’nın ortağı MHP, iktidar ortağı olarak görülüyordu. MHP lideri Bahçeli, 31 Mart seçimlerinden sonra, İBB Başkanlık seçimin tekrarlanma kararının alınması durumunda “Seçim gününe kadar İstanbul’da bulunacağım, karargahımızı İstanbul’da kuracağım. İstanbul’a mitili atacağım” demişti. “Mitili atacağım” diyen Bahçeli ancak 15 Haziran’da İstanbul’a gelebildi. Bahçeli, söylediğinin aksine seçim gününe kadar İstanbul’da kalmadı, iki gün sonra Ankara’ya döndü.

 

Bahçeli, Öcalan’ın mektubunun, HDP’nin ‘sapmasına’ karşı bir çağrı olduğunu söyledi, Cumhur İttifakı’nın seçimden sonra da süreceğini vurguladı.

 

Anadolu Ajansı (AA): 31 Mart seçimlerinde 12 saat veri akışını kesen (AA), 23 Haziran’da yeni bir skandala imza attı. İmamoğlu’nun açık farkla kazandığı seçimden tek bir sandık verisi geçmeyen AA, Binali Yıldırım’ın ‘Rakibimi tebrik ediyorum’ açıklamasından sonda sonucu belli olan seçim verilerini geçti. AA’nın sandık verisi geçmeye başladığı saatlerde İmamoğlu’nun seçimi kazandığı kesinleşmişti.

 

 

AKP’nin Seçim İşleri’nden Sorumlu Genel Yardımcısı Ali İhsan Yavuz: 31 Mart seçimlerinin ardından, “Hiçbir şey olmasa bile kesinlikle bir şeyler oldu ama fark edemedik” diyen Yavuz kaybetti. AKP’li sandık müşahitlerinin de imzaladığı tutanaklara rağmen somut verilerle ilgisi olmayan açıklamalar yapmaktan çekinmeyen Yavuz’a ‘sandık’ dersi verildi.

 

 

Esenler Belediye Başkanı Mehmet Tevfik Göksu: Esenler Belediye Başkanı Tevfik Göksu, katıldığı bir Ramazan etkinliğinde Ekrem İmamoğlu hakkında Yunanistan basınında “İstanbul’u fetheden Yunanlı” diye manşet atıldığını belirtmişti. Göksu, Ekrem İmamoğlu üzerinden Trabzonlulara “Yunan” benzetmesi yapmıştı. Karadenizlilere yönelik ayrıştırıcı dil kullanan, halkı kin ve düşmanlığa sevk edecek sözler sarf eden ve seçim boyunca tartışılan Göksu bu seçim sonuçlarıyla kaybetmiş oldu. İmamoğlu, Esenler’de de oyunu artırdı.

 

 

AKP’nin YSK Temsilcisi Recep Özel: AKP’li Recep Özel, YSK’nin İstanbul’da seçimi yenileceği yönündeki kararı duyurmuştu. AKP’nin YSK stratejisini uygulayan isim kaybetti.

 

 

Ordu Valisi Seddar Yavuz: Ramazan Bayramı’nda Karadeniz turuna çıkan Ekrem İmamoğlu ve ailesi Ordu’da VIP salonuna alınmamıştı. İmamoğlu’nun salona alınmaması talimatını Ordu Valisi Seddar Yavuz’un verdiği belirtilmişti. Provakasyona yol açan olay sonrası İmamoğlu, ‘Vali bize tuzak kurdu’ demişti. Yurttaşlar, VIP tartışmasında da İmamoğlu’ndan yana taraf olduğunu gösterdi. İmamoğlu, Karadenizlilerin yoğun olarak yaşadığı ilçelerde oyunu artırdı.

 

 

Yeni Şafak Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni İbrahim Karagül: Karagül, 31 Mart sonrası köşesinde İmamoğlu’nun ‘FETÖ projesi’ olduğunu iddia etmişti. Karagül, Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) 6 Mayıs’ta İstanbul seçim sonuçlarını iptal etmesinin ardından, “Proje çöktü Ekrem” paylaşımında bulunmuştu. Çok sayıda sosyal medya kullanıcısı, Karagül’ü bu tweeti üzerinden de eleştirdi.

Karagül, seçimlerden bir gün önce kaleme aldığı yazısında, İmamoğlu için şu ifadeleri kullanmıştı:

“Kişilik profili, davranış kalıbı, ses tonu, söylemi, riyakarlığı, arsızlığı, yalancılığı, ukalalığı.. * İmamoğlu bir projedir, ‘milli güvenlik’ meselesidir. FETÖ’nün adayıdır ve koruma altındadır. * Bu seçim meselesi değil. İstanbul’u “ikinci kez” ele geçirme girişimidir..”

 

 

Eski Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek: Melih Gökçek, İBB Başkanlığı seçiminin yenilenmesi kararından Twitter’da kışkırtıcı ifadeler kullanmıştı. Gökçek ailesinin sahibi olduğu Beyaz TV’de de yanlı haberler yapılmış, İmamoğlu hakkında suçlayıcı bir dil kullanılmıştı. Belediye Başkanlığı’ndan istifa ettirilen Gökçek’in provokatif söylemlerinin bir karşılığı olmadığı bir kez daha ortaya çıktı.

 

 

Sahipleri İBB’nin müteahhidi çıkan The Marmara Oteli

Seçilmiş İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ile İsmail Küçükkaya’nın bir araya geldiği görüntüleri yandaş sızdıran The Marmara oteli.
The Marmara otelinin sahibi olan Gürsel ailesinin İBB’den milyonlarca lira değerinde ihale aldığı ortaya çıkmıştı.

 

Kızılay Başkanı Kerem Kınık

Türk Kızılayı Genel Başkanı Kerem Kınık, 23 Haziran İstanbul seçimleri için AKP’nin adayı Binali Yıldırım’a oy istemişti.

Kınık, sosyal medya hesabından “Ben ve eşim Çapa’da öğrenciyken evlenmiştik, çocuklarımızı da geç evlenmemeleri için teşvik ettik, onlar da arkadaşlarını teşvik etmişler. Böylece aynı sınıftan üç aile olarak mezun oluyorlar. Anneler babalar kolaylaştırıcı olun zorlaştırıcı olmayın, açın Türkiye’nin önünü.. Hem gençler bizim zamanımızda @BY Binali Ağabey gibi halden anlayan da yoktu siz şanslısınız” mesajlarını paylaştı. Kınık’a tepki yağmıştı.

 

 

Screenshot_1

Binal Yıldırım’a oy istelen ‘Milli’ Eğitim Bakanı

31 Mart’ta yapılan yerel seçim öncesinde Cumhur İttifakı’nın adayları için destek isteyen Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, bu tutumunu 23 Haziran’da İstanbul’da yapılacak büyükşehir belediye başkanlığı seçimi öncesinde de sürdürdü. Selçuk, Binali Yıldırım’ın vaatlerini sıralayarak Yıldırım’ın Twitter hesabını etiketledi.

 

Ekrem İmamoğlu’nun tokat attığı iddia Doğukan Keskin

İstanbul’un seçilmiş başkanı Ekrem İmamoğlu ile tartışan ve yandaş medyanın ‘İmamoğlu tokat attı’ dediği Doğukan Keskin. Yandaş medyanın kışkırtmalarıyla gündeme getirilen tokat polemiği sorası Doğukan KeskinAKP tarafından hazırlanan ‘İstanbul’a sahip Çık’ başlıklı tanıtım filminde rol aldı. Tanıtım filmi için mekan olarak ise tartışmanın yaşandığı pizzacı kullanıldı.