İşte Erdoğan’ın uçan sarayı!

İşte Erdoğan’ın uçan sarayı!
26 Ağustos 2014 09:42

Siparişi 2010’da verilen Airbus A330 tipi uçak, Erdoğan’ın isteğine göre baştan aşağı yenilendi. Uçağa çalışma ve yatak odası ile füzesavar sistemi eklendi…

 

 

Baş­ba­kan Re­cep Tay­yip Er­do­ğan, 2005’te İtal­ya­’dan sa­tın alı­nıp ken­di­si­ne tah­sis edi­len Air­bus A319CJ ti­pi TC-ANA uça­ğı­nı ye­ter­li bul­ma­yın­ca 2010 yı­lın­da ye­ni bir uçak si­pa­riş edil­me­si­ni is­te­di. Er­do­ğan için Air­bu­s’­un en kon­for­lu araç­la­rın­dan A330-243CJ mo­de­li se­çil­di. Fran­sa­’nın To­ulou­se ken­tin­de­ki Air­bus fab­ri­ka­sın­da üre­ti­len uçak ilk test uçu­şu­nu 11 Tem­muz 2011’de yap­tı.

 

 

Yüksek teknolojili uçağın kokpiti

 

86.jpg1606

 

 

90 ki­şi ta­şı­ya­bi­li­yor

 

 

15 Şu­bat 2012’de Air­bu­s’­tan tes­lim alı­nan uçak iç de­ko­ras­yon için AB­D’­nin Tek­sas Eya­le­ti’n­de­ki Go­re De­sign şir­ke­ti­ne gön­de­ril­di. Uça­ğın ka­bin içi ta­sa­rı­mı, Er­do­ğa­n’­ın is­te­ği doğ­rul­tu­sun­da ya­pıl­dı.

 

 

Uça­ğın içi­ne top­lan­tı sa­lo­nu, özel din­len­me alan­la­rı, ça­lış­ma ve ya­tak oda­la­rı yer­leş­ti­ril­di. Ti­ca­ri amaç­la kul­la­nıl­dı­ğın­da 253 yol­cu ta­şı­ya­bi­len uça­ğın ka­pa­si­te­si yapılan tadilatla 90 ki­şi­ye düş­tü.

 

 

Erdoğan’ın isteklerine göre dekore ediliyor

 

96.jpg1606

 

 

Köşk’e ait ANA uçağından daha lüks olacak. ABD’de Gore Design şirke-tinde, Erdoğan’ın özel isteklerine göre dekore ediliyor. Toplantı salonu, dinlenme alanları, çalışma ve yatak odası ile 90 first class koltuk var…

 

 

Tes­li­ma­tı ge­cik­ti

 

 

Nor­mal şart­lar­da uça­ğın de­ko­ras­yo­nu­nun en faz­la 1 yıl sür­me­si bek­le­ni­yor­du. An­cak ara­dan 2 bu­çuk yıl geç­me­si­ne rağ­men Go­re De­sign uça­ğı hâlâ tes­lim et­me­di. Şir­ke­tin uça­ğı ey­lül ayın­da tes­lim ede­ce­ği öne sü­rü­lü­yor. An­cak hâlâ ke­sin­leş­miş bir ta­rih yok. Uça­ğın tes­li­min­de­ki ge­cik­me­ye iliş­kin bir açık­la­ma ya­pıl­maz­ken, bu “u­çan sa­ra­y”­ın ma­li­ye­ti de net ola­rak bi­lin­mi­yor. An­cak uça­ğın, de­ko­ras­yon har­ca­ma­la­rı da da­hil ol­mak üze­re yak­la­şık 200 mil­yon do­la­ra mal ol­du­ğu tah­min edi­li­yor.

 

 

Ankara’dan havalanıp Washington’a inecek

 

 

– Uçakta kriptolu konuşmaya imkan sağlayan iletişim altyapısı var.
– Rolls Royce Trent 772B-60 tipi çift motoru bulunuyor.
– Uçak, “kuyruk tescili” olarak TC-TUR kodunu kullanacak.
– Uçakta füzesavar sistemi bulunacak.
– Uçak, ek yakıt tankları ile 15 bin 400 kilometre durmadan uçabilecek. Ankara’dan kalkıp, Güney Pasifik’in ortasındaki Tahiti Adası dışında her yere uçabilecek.
– Uçağın dış boyaması Türkiye’de yapılacak. ANA uçağına benzer bir boyama yapılacağı tahmin ediliyor.
– Gövde uzunluğu, 58.8 metre olan uçağın, kanat açıklığı ise 60 metre.

 

Kaynak: Sözcü