İstanbul’un göçmen bilançosu: Bin 210

İstanbul’un göçmen bilançosu: Bin 210
13 Ocak 2018 18:00

İSTANBUL’da, düzenlenen kaçak göçmen operasyonununda, Avrupa’ya gitmeye çalışan 5’i çocuk 25 kişi kurtarıldı. Şüphelilerin, aile tarifesi bile uyguladığı öğrenilirken, İstanbul Polisi’nin geçtiğimiz yıl kurtardığı göçmen sayısının ise bin 210 kişi olduğu ortaya çıktı.

 

 

Habip Atam / SÖZCÜ

 

 

İstanbul Emniyet Müdürlüğü bünyesinde geçtiğimiz yıl kurulan insan Ticareti ve Göçmen Kaçakçılığı Şube Müdürlüğü, yeni yılın ilk operasyonunu Fatih’te düzenledi. Yasadışı yollarla ülkemize getirdiği yabancıları Avrupa’ya götürmeye çalışan çete üyesi 1 kişi gözaltına alındı. Şüphelinin minibüsündeki 5’i çocuk 5’i kadın 25 kaçak göçmen ise Emniyet’e götürüldü.
AİLE TARİFESİ

 

 

Yabancı uyruklu kaçaklar ifadelerinin alınmasınınn ardından Göç İdaresi’ne götürüldü. Kaçak göçmenlerin, Avrupa’ya gitmek üzere bir çeteyle anlaştıkları öğrenildi. Göçmenlerke kişi başı 7 bin liraya anlaşan insan tacirlerinin, aile tarifesi yaptığı da ortaya çıktı. Çetenin, eş ve çocukları ile Avrupa’ya gitmek isteyenlerden 20 bin lira aldıkları öğrenildi.
2017’DE 98 OPERASYON

 

 

Gözaltına alınan şüpheli, işlemlerinin ardından adliyeye sevk edilirken geçtiğimiz yıl İstanbul Polisi’nin kaçak göçmen verileri de ortaya çıktı. İstanbul’da polis kontrolündeki alanlarda, insan tacirlerine yönelik 98 operasyon düzenlendi. Baskınlarda, 16 çete çökertilirken, 102’si yabancı uyruklu 230 şüpheli gözaltına alındı.
KAÇAKLARIN 190’I ÇOCUK

 

 

Ülkelerinde anlaştıkları kaçak göçmen çetesi üzerinden Avrupa’ya gitme hayali kuran göçmenlerin tehlikeli yolculuğuna engel olan polis, bin 210 kişiyi kurtardı. Yunanistan, Bulgaristan veya Romanya üzerinden Avrupa’ya gitmek için basit bir lastik botla Meriç’i yada Karadeniz’i geçmeyi planlayan göçmenlerden 210’u ise 18 yaşın altında.
310 BiN LİRA

 

 

Ekiplerin çalışmalarında, kaçak göçmenlerin taşındığı 39 araca el konuldu. Ayrıca 310 bin lira, 160 bin euro ve 740 bin dolar para, çok sayıda can yeleği, 16 şişme bot ve 7 tabanca ele geçirildi.
HAVALA SİSTEMİ

 

 

Göçmen kaçakçılığıyla ilgili yapılan operasyonlar, uluslararası insan kaçakçılığı çetlerinin yapısını da ortaya koydu. Çetelerin, anlaştıkları göçmenleri, Avrupa’ya götürene kadar farklı gruplara teslim ettiği belirlendi. Yarı yolda bırakılmaktan, yada paraları için öldürülmekten korkan göçmenler sebebiyle farklı bir ödeme yöntemi oluşturulduğu tespit edildi. ‘Havala’ adı verilen yöntem şöyle işliyor; Göçmenler ülkelerinde çeteyle bağlantılı bir döviz bürosuna para ödüyor. Bu işletmeden bir şifre alıyor. Kaçak göçmenler Avrupa’ya ulaştığında, bu şifre çete üyesine söyleniyor. Şebeke elemanı ülkesindeki çete üyesine şifreyi iletiyor ve para alınıyor.
ÜÇ GÜZERGAH

 

 

Uluslararası kaçakçılık çetelerinin Avrupa güzergahıyla ilgili rotalarda Istanbul Polisi’nce belirlendi. Ülkelerinden İstanbul’a kadar ulaşan göçmenlerin, özellikle işçi servisi süsü verilen araçlarla, il sınırına götürüldüğü anlaşıldı. Buradan da farklı araçlarla Edirne yada Kırıkkale’ye gönderildiği belirlendi. Buralarda ise 3 rota ön plana çıkıyor. Birincisi Tunca Nehri üzerinden Bulgaristan’a geçiş, ikincisi Karadeniz üzerinden yine Bulgaristan’a gidiş, diğeri ise Meriç Nehri’nde Yunanistan’a gitme hayali. Bu güzergahlarda suların geçilmesi için basit sal yada lastik botlar kullanılıyor. Botlara kapasitelerinden çok daha fazla insan bindirilince, ölümlerle sonuçlanan felaketler yaşanailiyor.