‘İstanbul’da insanlar acilde yatak beklerken ölüyor’

‘İstanbul’da insanlar acilde yatak beklerken ölüyor’
2 Aralık 2020 09:50

İstanbul Tabip Odası, Covid-19’da gelinen son durumu, günlük vaka sayısı ve özellikle İstanbul’daki yoğun bakım doluluk oranları hakkında açıklamalarda bulundu.

 

Fotoğraf: Reuters

Sözcü’den Zeynep Kaplan’ın haberine göre İstanbul Tabip Odası (İTO) kentteki Covid-19 tablosunu açıkladı:

 

Basın açıklamasına, İTO Başkanı Dr. Pınar Saip, Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Recep Koç, Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Rukiye Eker Ömeroğlu ve Dr. Murat Ekmez katıldı. Pozitif hastaları kontrol ettiklerini ifade eden Koç, Covid-19 hastalarının kullanması gereken ilaçların yeterli düzeyde bilgilendirme yapılmaması nedeniyle kullanılmadığını ifade ederken Ekmez ise İstanbul’da pandemi sonrasında 3 büyük hastane açıldığını buna rağmen yoğun bakım yatağı beklerken hayatını kaybeden hastalar olduğunu söyledi.

 

“KASIM AYINDAKİ VAKA SAYILARI NİSAN AYINI GEÇMİŞ DURUMDA”

 

Dün açıklanan yeni kısıtlamaların virüsün hızını ve ölüm oranlarını düşürme noktasında yetersiz kaldığını ifade eden Pınar Saip, “Çünkü var olan vaka sayıları ve ölüm oranlarına bakıldığında ne yazık ki konuyu kontrol etmeye yetmeyecektir. Hastalanan 100 kişiden en azından 2’sinin öleceğini düşünürsek ne kadar çok kişi hastalanırsa o kadar can kaybı olacak bu can kayıplarını mutlaka durduracak önlemler alınmalı ve bu önlemleri almak iktidarın sorumluluğundadır. PCR testi negatif olanların verileri maalesef hala paylaşılmamaktadır. Ayrıca detaylı bilgiler yaş, cinsiyet, bölge, sağlık çalışanı oranları detaylı bir şekilde verilmemektedir. Kasım ayındaki vaka sayıları Nisan ayını geçmiş durumda. İstanbul Türkiye’nin yüzde 20’sini oluşturmaktadır vakaların çoğu da İstanbul’da bulunmaktadır” dedi.

 

“ÖLÜM SAYILARININ DÜŞMESİ İÇİN 14 GÜN KAPANMA ŞART”

 

Hastanelerde yatak sayıları ve yoğun bakımların durumunu anlatan Saip, “Özellikle covid olmayan hastalar için de sıkıntılı bir durum yaşanmaktadır. Covid-19 dışında yoğun bakım ve ameliyat ihtiyacı olanlar için ayrılan yataklar her geçen gün azalmaktadır. Özellikle 14 günlük bir kapanmanın önemini özellikle vurgulamak istiyoruz ölüm sayılarının azaltılması için. Detayların mutlaka verilmesi gerekiyor bugün geldiğimiz noktada bunun çalışan hastalığı haline gelmiştir çünkü sadece hafta sonu yasaklar konmuştur. Yaşamak için çalışmak zorunda olan insanların yakınları hastalığı haline gelmektedir, alınan önlemler onu göstermektedir. Açıklanan hastane doluluk oranları ve yoğun bakım doluluk oranları gerçek olarak deneyim ve pratikleriyle uyuşmamaktadır. Bu durumda acil kapanma sosyal devlet desteği sağlanarak, kamu ve özel sektörde çalışanlara 1 ay ücretli izin verilerek, esnaf kesimine kira ve muafiyet desteği sunarak kayıt dışı kesime de yurttaşlık gelir hakkı tanıyarak temel ihtiyaçlar dışında her türlü hareketliliğin durdurulması gerektiğini vurguluyoruz” diye konuştu.