İstanbul’a 8 baro gelebilir

İstanbul’a 8 baro gelebilir
13 Haziran 2020 12:00

AK Parti’nin baroların yapısını değiştirmeye yönelik çalışmalarında “çoklu baroyla nispi sistemi içeren karma bir model” öngördüğü belirtiliyor. En çok avukatın bulunduğu İstanbul’da baro sayısının 5 olacağı ancak 8’e kadar çıkabileceği belirtiliyor.

 

 

Ankara Barosu ile Diyanet İşleri Başkanlığı arasında yaşanan tartışmanın ardından yeniden gündeme gelen Avukatlık Yasası’nda Değişiklik Teklifi’nde sona geliniyor. TBMM gündemine önümüzdeki günlerde gelmesi beklenen AKP’nin MHP ile baroların yapısında ve seçim yönteminde değişiklik öngören teklifin iskeletinin hazır ama ham olduğu, ekim ayında yapılacak baro seçimlerine yetiştirilmesi için hızla çalışmalara devam edildiği öğrenildi.

Edinilen bilgilere göre, çoklu baro yapılması yönünde adım atılacak. Avukat sayısı 5 bini aşan illerde yeni baro kurulabilecek. Yeni baro kurmak için 2 bin avukatın bir araya gelmesi şartı koşulacak. Barolar Birliği’nin yüzde 68’ini oluşturan İstanbul, Ankara ve İzmir’de çoklu baro açılabilecek. Barolara üyelik ve baroların başvuruları kabul etme zorunluluğu olacak.

İstanbul özelinde baro sayısının 5 olabileceği, 8’e kadar çıkabileceği konuşulurken, “2 bin sınırının İzmir için kolay olmayacağı” yönünde değerlendirmelerin olduğu öğrenildi. Nispi temsil sistemi üzerinde tartışmalara devam edildiği ancak “çoklu baroyla nispi sistemi içeren karma bir model”in öngörüldüğü belirtildi.