İstanbul Tabip Odası Başkanı: Hastane yatakları kovid hastalarıyla dolmaya başladı

İstanbul Tabip Odası Başkanı: Hastane yatakları kovid hastalarıyla dolmaya başladı
13 Nisan 2020 10:35

İstanbul Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Pınar Saip, “İstanbul’da hastane yatakları kovid hastalarıyla dolmaya başladı” derken, “Testi pozitif çıkmayan ama korona tedavisi gören hastalar var” dedi.

 
“KORUYUCULUĞU SAĞLAYACAK İZOLASYON ÖNLEMLERİ MAALESEF TAM SAĞLANAMIYOR”

 
İstanbul Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Pınar Saip, Tarafsız Haber Ajansına konuştu. İstanbul Tabip Odası Başkanı özetle şunları söyledi:

“Koronavirüs salgınının bir hastane tarafı var bir de koruyucu hekimlik tarafı. Henüz hastalanmamış ve virüsle karşılaşmamış olanların korunması birincil öncelik. Koruyuculuğu sağladığımız ölçüde hastanedeki yığılmalar ve yoğun bakım ihtiyacı azalacaktır. Koruyuculuğu sağlayacak izolasyon önlemleri maalesef tam sağlanamıyor. Özellikle yoğun nüfuslu olan semtlerde. Bu bölgelerde hem hijyen tedbirlerinin alınması hem de gerçek izolasyon sağlanması zor oluyor.

 

 

“TAM DONANIMA İHTİYACI OLMAYAN İZOLASYON ORTAMLARININ (HASTANELERİNİN) DEVREYE SOKULMASI GEREKİR”

 
Hastanelerde yoğunluk olmaması için genel durumu iyi olan kovid hastalarının tedavisi ve kovid taşıyıcıları evde takip ediliyor. Evlerde kovid bulaşmış olanlarla olmayanlar birlikte yaşıyor. Birçok ev ortamı gerçek izolasyonu sağlamak için uygun değil. Bu nedenle bir an önce hastane ihtiyacı olmayan ama kovid olduğu için tedavi başlananlar ve kovid taşıyıcıları için uygun koşullarda ev ortamı sağlanamayacaksa tam donanıma ihtiyacı olmayan izolasyon ortamlarının (hastanelerinin) devreye sokulması gerekir.

 

 

“İSTANBUL’DA HASTANE YATAKLARI KOVİD HASTALARIYLA DOLMAYA BAŞLADI”

 
Kovid bulaşının azaltılarak donanımlı hastane ihtiyacının mümkün olduğunca azaltılması lazım. İstanbul’da hastane yatakları kovid hastalarıyla dolmaya başladı. Daha ağır hastalara yer açabilmek için hastanede yatması çok zorunlu olmayan hastalar artık eve gönderiliyor. Evde takipleri yapılıyor. Bu hastaların İstanbul ve ülkemiz koşullarında evdekilere bulaştırmamaları için hastane benzeri izolasyon ortamlarında olmaları daha iyi.

 

 

“TOPLUMSAL HAREKETLİLİĞİN BİR AN ÖNCE İSTANBUL’DA KISITLANMASI GEREKTİĞİNİ DÜŞÜNÜYORUZ”

 
Hastanelerde şu anda yoğun bakımlarda ciddi bir sorun yaşanmıyor ama önümüzdeki haftalar içinde süreç ne kadar yoğunlaşacak bilmiyoruz. Biz toplumsal hareketliliğin bir an önce İstanbul’da kısıtlanması gerektiğini düşünüyoruz. Temel, zorunlu, acil mal üretimi yapmayan işyerlerinin yeterli bir süre için kapatılmasında yarar var, tabii ki çalışanların ve iş yerlerinin iş güvence ve garantileri sağlanarak.

 

 

SOKAĞA ÇIKMA YASAĞININ İLAN EDİLİŞ ŞEKLİ?

 
İlan ediliş biçimi gerçekten hastalığın kontrol sürecini zora sokacak şekilde oldu. İnsanlar önceden hazırlanmalı, ani bir refleksle kalabalık ortamların yaratılması engellenmeliydi. Bu tür kararlar nasıl alınıyor, sonrası hesap ediliyor mu, sorumlusu kim topluma açık bir şekilde anlatılmalı.

 

 

“ANİ SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI PANİK VE İZDİHAM YAŞANMASINA NEDEN OLMUŞTUR”

 
Kullanılan yöntem hem halk sağlığı hem sosyolojik bilimlere uygun değil. Ani sokağa çıkma yasağı panik ve izdiham yaşanmasına neden olmuştur. Bu da virüs bulaşı açısından çok uygun bir ortam oluşturmuştur. Maalesef İstanbul’da birçok ortamda gerekli fiziksel mesafe sağlanamıyor. İşyerleri hafta içi çalışıyor. Buralarda iç içe, bir arada insanlar çalışıyorlar. Birçok mahallede Cuma akşamı yaşanan görüntüler mevcut.

Evde kalmanın ekonomik ve sosyal koşulları sağlanarak sokağa çıkmanın kısıtlanması gerekiyor.

 

 

“TESTİ POZİTİF ÇIKMAYAN AMA KORONA TEDAVİSİ GÖREN HASTALAR VAR”

 
Testi pozitif çıkmayan ama korona tedavisi gören hastalar var. Çünkü bu test her hastada ve her zaman pozitif çıkmıyor. Yani testten kaynaklanan eksiklikler var. Ayrıca testlerin geç çıkmasından kaynaklanan sorunlar var. Bazı yerlerde 5-6-7 günü bulabiliyor. Bu nedenle aslında hasta sayısı test sayısından daha fazla bu kesin. Klinik ve görüntüleme tanı koyduruyor ve bu hastalar tedavi görüyor. Tabloyu tam olarak görebilmemiz için bunlarında istatistiklerde yer alması lazım. Ölüm oranları da testi pozitif çıkanlara göre veriliyor ama test negatif çıksa bile, klinik olarak kovid tanısına bağlı ölümlerinde açıklanması gerekir.

 

 

PİK NOKTASI NE ZAMAN GÖRÜLÜR?

 
Bu tamamen alınan önlemlere ve sürecin yönetilmesine bağlı. Şu anda yeterli bir izolasyon sağlanmıyor. Onun için bilmek zor, nasıl seyredeceği ne zaman tepe noktasına çıkacağı konusunda bir net rakam vermek zor.

 

 

HAYATIMIZ NE ZAMAN NORMALE DÖNER?

 
Tamamen sürecin yönetilmesiyle ve izolasyonun ne ölçüde sağlandığı ile ilgili bir durum. Henüz hastalığın kesin bir tedavisi ve aşısı yok. Tabii zaman içinde bulunacaktır, birçok yöntem deneniyor. Sürecin çok iyi yönetilmesi, korunma yöntemlerinin en iyi şekilde sağlanması gerekiyor.

Bu yüzden sorumluluğu ve yetkisi belirlenmiş, halk sağlığı başta olmak üzere ilgili uzmanlık dallarından oluşan bir kurul tarafından süreç yürütülmeli. Alınan kararlar, hangilerinin uygulanıp uygulanmadığı ve nedenleri açıklanmalı. Alınan kararlarda sorumluluğun kime ait olduğunu bilemediğimiz bir süreç yaşanıyor.

 

 

“İSTANBUL’DA 1000 CİVARI SAĞLIK ÇALIŞANI KOVİD -19 İLE İNFEKTE DURUMDA”

 
Öncelikle acil, yoğun bakım, kovid servisi, kovid polikliniği, kovid testi yapılan laboratuvar, görüntüleme merkezi sağlık çalışanları, eczanelerde görevli sağlık çalışanları çok yoğunlar ve risk altındalar. Ayrıca tüm hastane birimleri ve Aile Sağlığı Merkezi, Toplum Sağlığı Merkezi çalışanlarının kovid taşıyıcısı ile karşılaşma ihtimalleri yüksek. Sürekli önlem alarak çalışmak zorundalar. Tüm diğer hastane birimlerinde çalışanlarda hem kovid birimlerine destek veriyor hem de diğer hastalara bakmaya çalışıyor. Maalesef başlangıçta gerek birinci basamak gerekse hastanelerde yeterli organizasyon önceden yapılmamış olduğu için sağlık personeli ve kovidli hastalar arasında korunmasız temaslar oldu. Bulaş riski en yüksek grup sağlık çalışanları. İstanbul’da 1000 civarı sağlık çalışanı kovid -19 ile infekte durumda. Bazıları ağır hasta. Maalesef acı kayıplarımız oldu, olmaya devam ediyor. Bu nedenle henüz sağlıklı olup çalışanların da sürekli testlerle taranması ve pozitif olanların izolasyonu hem hastaların hem de çalışanların sağlığı açısından gerekli.

 

 

Sağlık çalışanlarının bağışıklık sistemlerinin korunması için gerekli önlemler alınmalı, uzun süreli çalıştırılmamalı, dengeli beslenmeleri, dinlenmeleri sağlanmalı.

 

“AİLE HEKİMLİKLERİNDE VE BAZI HASTANELERDE EKİPMAN EKSİKLİKLERİ YAŞANDIĞI BİLGİSİ ALMAKTAYIZ”

 
Ekipman eksiklikleri başlangıçta daha çok yaşanıyordu. Hem toplumsal dayanışma hem de hastanelerde daha iyi organizasyon sağlanmasıyla daha iyi durumdayız. Ama hala aile hekimliklerinde ve bazı hastanelerde ekipman eksiklikleri yaşandığı bilgisi almaktayız.”