İstanbul Tabip Odası: Acilen iki haftalık tam kapanma talep ediyoruz

İstanbul Tabip Odası: Acilen iki haftalık tam kapanma talep ediyoruz
5 Aralık 2020 08:32

İstanbul Tabip Odası, COVID-19 nedeniyle aynı günde hayatını kaybeden beş meslektaşları için saygı duruşu etkinliği gerçekleştirdi.

 
İstanbul Tabip Odası’ndan hekimler, COVID-19 nedeniyle aynı günde hayatını kaybeden beş meslektaşları için saygı duruşu etkinliği gerçekleştirdi.

Hayatını kaybeden doktorlar, İstanbul’dan Dr. Ahmet Oğuz Tezcanlı, Dr. Mehmet Karakum, Dr. Ahmet Zare ve Dr. Rıza Ferruh İlter ile İzmir’den Dr. Mustafa Selek’i Dr. R. Ferruh İlter’in görev yaptığı Mecidiyeköy Özel Çevre Hastanesi önünde andılar.

Etkinliğe İstanbul Tabip Odası (İTO) Başkanı Prof. Dr. Pınar Saip, İTO Genel Sekreteri Prof. Dr. Osman Küçükosmanoğlu, İTO Yönetim Kurulu Üyeleri Dr. Osman Öztürk, Dr. Güray Kılıç, İTO Denetleme Kurulu Üyesi Dr. Nazmi Algan, Çevre Hastanesi’nden çok sayıda hekim ve sağlık çalışanı katıldı. Etkinlikte “Artık Yeter! Ölümleri Durdurmak İçin Tam Kapanma Şart!” pankartı açıldı, hayatını kaybeden doktorların resimleri taşındı.

 

 

“İki haftalık kapanma”

 
Saygı duruşunun başında bir konuşma yapan Dr. Osman Küçükosmanoğlu şunları dile getirdi:

“”Hastanelerin, yoğun bakım yataklarının dolduğu bu noktada İstanbul Tabip Odası olarak yarım tedbirler değil tam kapanma gerektiğini söylüyoruz. Bizim sahadan aldığımız geri bildirimlerle açıkladığımız rakamlar, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin açıkladığı vefat sayıları gösteriyor ki artık gerçeklerin üzerini örtmek, saklamak mümkün değil.

“İstanbul başta olmak üzere ülkede salgın yönetimi iyi sürdürülmüyor. Salgının başından beri fedakarca mücadele ediyoruz. Salgından en başta ve en fazla etkilenen meslek grubuyuz. Bizim öncelikli hedefimiz sağlık çalışanları ve tüm vatandaşlarımızın sağlıklarının korunması, can kayıplarının durdurulmasıdır. Bu yüzden biz alınan önlemlerin yeterli olmadığını söylüyor ve acilen 2 haftalık tam kapanma talep ediyoruz.”

Tabip Odası üyeleri beş meslektaşları ve bugüne dek Covid-19 sebebiyle hayatını kaybeden tüm hekim ve sağlık çalışanları ile vatandaşlar için 1 dakikalık saygı duruşu gerçekleştirdi.

 

 

“Tükenmiş durumdayız”

 
Dr. Pınar Saip’se şunları söyledi:

“Salgının ilk gününden, Cemil Taşçıoğlu’nun ölümünden bu yana birçok meslektaşımızı, sağlık çalışanını kaybettik maalesef. Bugün itibariyle ölüm sayısı 214. Cephenin en önünde salgınla mücadele eden biz sağlık çalışanlarının sağlığı toplumun sağlığı için çok önemli. Bizler ayakta kalamazsak bu salgının idare edilmesi mümkün olmayacaktır.

“Bir önemli talebimiz de Covid-19’un sağlık çalışanları için meslek hastalığı kabul edilmesi ve acilen yasalaştırılmasıdır. Sağlık çalışanları salgının ilk günlerinden çok daha kötü, zor durumdadır. Tükenmiş durumdayız, zorlanmaktayız. Bu yüzden moral, motivasyon adımlarına ihtiyacımız var. Hem özlük haklarımızın iyileştirilmesi hem yeterli koruma önlemlerinin alınması hem toplumda salgının hızlı bir şekilde kontrol altına alınmasını sağlayacak adımların atılması acilen sağlanmalıdır.

 

“Şu an atılması gereken en acil adım en az 2 hafta tam kapanma sağlayarak salgının etkisini kırmak ve sağlık çalışanlarının yükünü hafifletmektir. Her gün 200 insanımızı önlenebilir bir hastalık sebebiyle kaybetmekteyiz, bu durum çok acı.”

 

 

” 82 hekim, 132 sağlık çalışanını kaybettik”
Etkinlikte son konuşmayı yapan Dr. Osman Öztürk şöyle dedi:

“Dün kaybettiklerimizle birlikte, ulaşabildiğimiz bilgiler üzerinden, hayatını kaybeden hekim sayısı 82’ye ulaştı. Sağlık çalışanı sayısı ise 132. Sağlık Bakanlığı’nın açıkladığı rakamların gerçekleri yansıtmadığını hepimiz biliyoruz. Bugün itibariyle Türkiye’de korona virüs nedeniyle hayatını kaybeden vatandaşların sayısı 35 bini geçmiş durumda. Tablo bu kadar ağır.”

Yapılan konuşmaların ardından saygı duruşu etkinliği sona erdi.

 

* Fotoğraf: İstanbul Tabip Odası / Twitter