İstanbul ihaneti devam ediyor!

İstanbul ihaneti devam ediyor!
13 Kasım 2017 10:01

“İstanbul’a ihanet ettiklerini” söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın izin verdiği projelerin bazıları: 16/9 Kuleleri, Zorlu Center, Torunlar, Ataköy Kuleleri, Boğaz’ın doldurulması, Galataport. Son olarak ise Cengiz- Mapa-Limak-Kolin-Kalyon ortaklığı ile yapılan 3. havalimanı için komşu maden ocağının üç kat kapasite artışına izin verildi. On binlerce ağaç kesilecek.

 

 

Hazal Ocak / Cumhuriyet

 

 

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Cengiz-Mapa-Limak- Kolin-Kalyon ortaklığı ile kurulan İGA Havalimanı A.Ş.’nin tartışmalı 3. havalimanına malzeme üretmek amacıyla kurulması planlanan maden ocağını 3 katına çıkarma talebine “Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) olumlu” kararı verdi. Tamamı ormanlık alan olan sahada patlatma yöntemiyle çalışılacak. Maden ocağı için meşe, fıstık çamı ve gürgen türlerinden oluşan binlerce ağaç kesilecek. Proje alanında toplam 107 bin 822 ağaç bulunuyor. Projeye Göktürk Göleti Tabiat Parkı kuş uçuşu 600 metre mesafede yer alıyor.

 

 

‘Patlatma yöntemi’

 

 

İGA Havalimanı AŞ, 3. havalimanı projesine malzeme üretmek için bakanlığa Işıklar köyündeki ormanlık alanda 24 hektarlık arazi için “ÇED gerekli değildir” kararı almıştı. Şirket sahadan malzeme alımı yapmaya başladı ancak tesisi henüz kurmadı. Şirket bakanlığa yaptığı başvuruda havalimanı için 24 hektarın yetmediğini belirterek kapasite artışı istedi. Yani “ÇED gerekli değildir kararı” aldığı alanın 3 katı fazlası için izin istedi

 

 

Bakanlık önceki gün projenin 3 katına çıkarılma talebine “ÇED olumlu” kararı verdi. Talep kapsamında toplam 99.26 hektarlık ruhsatlı alanın tamamında malzeme üretimi yapılması planlanıyor.

 

 

Yine ağaç dikme vaadi

 

 

Alanda patlatma ve açık işletme yöntemi kullanılacak. Ayrıca 1 adet olarak planlanan ve henüz kurulmayan tesis sayısı da 4 adede çıkarılacak.

Ayrıca proje dosyasında bilgilere göre sahada toplam 107 bin 822 ağaç bulunuyor. Ağaçlara ilişkin dosyada şu ifadelere yer alıyor:

 

 

Tabiat Parkı’na komşu

 

 

“Proje kapsamında üretime başlanmadan önce alandaki ağaçlar orman izni görüşleri doğrultusunda Fenertepe ve Kemerburgaz Orman İşletme Şefliği tarafından kestirilerek alınacaktır. Kesilecek ağaç sayısının 5(beş) katı kadar ağaç dikileceğinin taahhüt ederiz.”

 

 

Proje alanı Çiçekçiler Mahallesi’ne 1 km, Göktürk’e 2 km, Işıklar köyüne ise 3 km uzaklıkta. Proje kapsamında üretilen malzemenin tamamı 3. Havalimanı’nda kullanılacak. Ocağın havalimanı inşaatının tamamlanmasının ardından faaliyetine son verileceği belirtildi. Proje alanına en yakın korunan alanı kuş uçuşuyla 600 metre mesafede yer alan Göktürk Göleti Tabiat Parkı.