‘İstanbul CHP’ye, Ankara İYİ Parti’ye’ iddiası!

‘İstanbul CHP’ye, Ankara İYİ Parti’ye’ iddiası!
15 Kasım 2018 09:14

Yerel seçimde iş birliği için bir araya gelen CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu ve İYİ Parti lideri Meral Akşener’in, yüz yüze görüşmesinde, Ankara için adaylığı gündemde olan Mansur Yavaş konuşuldu.

 

Bahar Atakan / Milliyet

 

 

Akşener, Yavaş’ın CHP’den aday olması halinde AK Parti ve MHP’li seçmenin oyunu alamayacağını söyledi. İddiaya göre seçimlerde İstanbul’da Kürt seçmenin de desteğini arayan CHP; Ankara’da ise milliyetçi, ülkücü, muhafazakâr oylan olmak isteyen İYİ Parti seçim yanşına girecek. Partiler, Türkiye’nin iki büyükşehirde, “birbirinin önünü kesmeyecek” isimleri aday gösterecek. İki liderin baş başa görüşmesi ve heyetler arası buluşmanın notlannı dün Akşener, Başkanlık Divanı’na; Kılıçdaroğlu da PM’ye anlattı.
Kulislere yansıyan bilgilere göre, İYİ Parti ve CHP’nin iş birliği yapması halinde İstanbul ve Ankara büyükşehir belediyelerinin AK Parti’den kazanılacağı yönünde görüş oluştu. Yerel seçime 4 ay kala, kararsız seçmen kitlesinin yüzde 16-yüzde 22 olduğu, bu kitlenin “milliyetçi-muhafazakârlardan” oluşması nedeniyle İYİ Parti’nin bu alana yönelmesi gerektiği dillendirildi. Kararsız olan AK Parti seçmeninin de İYİ Parti’ye yönlendirilmesi için çalışma yapılması halinde İYİ Parti’nin İç Anadolu’da pek çok belediyeyi alabileceği değerlendirildi. CHP ile yerel seçimde iş birliğine yönelik adım atılması halinde aykırı seslerin çıkmasının önlenmesi için çahşma yapılmasının gerekliliği ifade edildi.

 
Adaylarda ittifak

 
Kulislerde Ankara’da ortak aday olmak isteyen Yavaş’ın, “henüz kararımı vermedim, ailem ve ben yıpranıyoruz” sözlerine rağmen, siyaset sahnesinde kalmak istediğine yönelik yorumlar yapılıyor. Yavaş’ın, “Ankaralı” olması nedeniyle üzerinde uzlaşılabilecek aday olduğu değerlendiriliyor.

 
İddiaya göre CHP İstanbul’da, İYİ Parti Ankara’da seçim yarışına girecek. Partiler, iki büyükşehirde “birbirinin önünü kesmeyecek” isimleri aday gösterecek. Bu durumda CHP’nin İstanbul, İYİ Parti’nin Ankara’da kazanmasının önü açılmış olacak. Kaynaklar, iş birliği konusunda yasal
min olmaması nedeniyle, “adaylar üzerinde tabanda ittifak” gerçekleştirilebileceğini kaydetti.

 
Her ilde olmayacak

 
Edinilen bilgiye göre, CHP ve İYİ Parti’nin hangi illerde iş birliği yapılacağı teşkilatların eğilimi, seçmenlerin adaya bakışı ve her iki partinin araştırmalarına göre belirlenecek. Türkiye genelinde işbirliği yapılması düşünülmüyor.

 

21bc6fbecfc08819