1956 yılında Sivas’ta dünyaya gelen Avukat Mehmet Durakoğlu, lise öğrenimini Ankara’da, Atatürk Lisesi’nde tamamlamıştır. 1982 yılında İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden mezun olan Durakoğlu, 1986 yılında serbest avukatlığa başlamıştır. Avukatlık mesleğine ek olarak Dış Ticaret alanındaki sertifika programlarında dersler veren Durakoğlu, Bu konu üzerinde çok sayıda makale yayımlamıştır.

İstanbul Barosu’nda İnsan Kaynakları Yürütme Kurulu Üyeliğinde bulunan Durakoğlu, 2004 yılında İstanbul Barosu Yönetim Kurulu Üyeliği yapmıştır. 2006 yılında Baro Başkan Yardımcılığı görevini üstlenen Durakoğlu, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD) üyeliği ile Sosyal Demokrasi Vakfı (SODEV) ve Türkiye Sosyal Ekonomik Siyasal Araştırmalar Vakfı (TÜSES) yönetimlerinde bulundu.

2016 yılında yapılan İstanbul Baro Başkanlığı seçimine, Ümit Kocasakal’ın katılmayacağını duyurmasının ardından adaylığını koyan Durakoğlu, 36 bin 483 oydan %54,42’ye tekabül eden 13 bin 19 oyu almayı başararak başkan ilan edilmiştir.

Seçimlerin sonuçlanmasının ardından açıklama yapan Mehmet Durakoğlu şu ifadeleri kullanmıştır;

“İstanbul Barosu’nda yaşanan seçim yarışı sonucu itibariyle çizginin başarısıdır. İstanbul Barosu’da aydınlanma devriminin temsilcileri kazanmıştır. Bu çizgi, özellikle Türkiye’de yaşanan siyasal konjonktür itibariyle bize yaşatılanlara yaptığımız direnmenin ifadesidir. Biz öncelikle yargı bağımsızlığının olmadığı hukuk devleti olmayı beceremediğimiz, hukukun üstünlüğünü içimize sindiremediğimiz için bu mücadeleyi başlattık. Bunu yaparken çok daha önemlisi avukata dokunduk, savunma hakkının kutsallığını savunurken meslektaşlarımızın mutlu olmasını temin edecek somut işler yaptık. O teminatı vermeye çalışacağız. Aynı çizgide devam edeceğiz. En küçük değişiklik olmayacaktır. Herkes bunu bilmeli. Şu anda kazandığımız zaferlerin başarısıyla kibirlenmeden bir hizmetin inancın sonucu olarak gerçekleştirdiğimizi bilerek yürüteceğiz. Hukuk devleti olabilmemizin mücadelesidir. Avukatların gerçekten avukatlık yapabilecekleri bir Türkiye yaratabilmektir mücadelemiz. Asla Atatürkçülüğümüzden bir adım sapmayacağız. Mücadeleyi devam ettireceğiz”

Mehmet Durakoğlu evli ve iki çocuk babasıdır.