‘İşsizlik Sigortası Fonu’ Meclis gündeminde!

‘İşsizlik Sigortası Fonu’ Meclis gündeminde!
9 Ağustos 2018 14:56

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Sayın Zehra Zümrüt SELÇUK tarafından yazılı olarak yanıtlanması için TBMM Başkanlığına soru önergesi veren CHP Çanakkale Milletvekili Özgür Ceylan, 2000 yılının ikinci yarısından sonra oluşturulan işsizlik sigortası fonundan ülkemiz işçilerinin yeterince faydalanamadığı iddialarını ve Çanakkale’deki işsizliğin boyutlarını Bakan Selçuk’a sordu.

 
Fonda Bugüne Kadar Biriken Kaynak Toplamı Nedir?

 
CHP Çanakkale Milletvekili Özgür Ceylan, fonun uzun bir süredir kaynak topladığından bahisle “Fonun yürürlüğe girdiği tarihten bu güne işçi ve işveren primleri, devlet katkısı, faiz ve diğer gelirler toplamı kaç Türk Lirası olarak gerçekleşmiştir?” sorusunu yöneltti.

 
Ceylan verdiği önergede “Kurulduğu günden yanıt vereceğiniz tarihe kadar fonda biriken paralardan kaç Türk Lirası işsizlik maaşı için başvuru yapan vatandaşlarımıza dağıtılmıştır?” dedi.

 
İşsizlik Maaşı Talep Edenlerin Yüzde Kaçına Maaş Bağlanmıştır?

 
İşsizlik maaşı alanların toplam işsizler içerisindeki oranını ve AB ülkelerindeki gerçekleşmenin yüzde kaçlarda seyrettiğine ilişkin olarak CHP Milletvekili Ceylan, “Fonun kuruluşundan günümüze yıllar itibari ile işsizlik maaşı için başvuru yapan işsiz sayısı kaçtır? Başvuru yapan işsizlerden kaçına işsizlik maaşı bağlanmıştır? Ülkemizde işsizlik maaşı alanların oranı toplam işsizlerin yüzde kaçına tekabül etmektedir? Üyesi olmak için uğraş verdiğimiz AB ülkelerinde bu oranlar nedir?” sorularını yöneltti.

 
İşsizlik Fonundan Hazine Nemalanıyor

 
Çanakkale Milletvekili Ceylan, İşkur’un hazine ihalelerini takip ettiğine ve işsizlik sigortası fonun hazineyi fonlamak için kullanıldığına vurgu yaparak , “Fonun faiz gelirlerinden ne kadarı devlet tahvillerinden elde edilmiştir? Fonun faiz gelirlerinin ne kadarı bütçeye nema olarak, gelir, kaydedilmiştir?” sorularını yöneltti.

 
İşsizlik Sigortası İçin Çanakkale’den Yapılan Başvuru Sayısı Kaçtır?

 
CHP Milletvekili Ceylan, işsizlik sigortasına ilişkin Çanakkale’deki işsizlik oranlarını ve işsizlik sigortası ödeneği için Çanakkale’den yapılan başvuru sayısını ve kaç işsizin bundan faydalandığını sordu.

 
Ceylan’ın yönelttiği diğer sorular ise şöyle,

 
“2002 yılından yanıt vereceğiniz tarihe kadar Çanakkale ilinde yıllar itibariyle işsizlik oranı nedir? Yıllar itibariyle Çanakkale’deki işsiz sayısı kaçtır? 2018 yılında işsizlik sigortası ödeneği için Çanakkale’de ilçeler bazında başvuru yapan işsiz sayısı kaçtır? Kaç kişi işsizlik ödeneğinden faydalanmaya hak kazanmıştır? İşsizliğin en yaygın olduğu ilçemiz hangisidir? İşsizlik Sigortası Fon varlığının bugünkü değerinin ne kadarı Çanakkale ilinden toplanmıştır?