‘İşsizlik fonu Kamu bankalarında kullanıldı’

‘İşsizlik fonu Kamu bankalarında kullanıldı’
20 Eylül 2019 13:03

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, İYİ Parti Denizli Milletvekili Yasin Öztürk’ün soru önergesine verdiği cevapta işsizlik fonunun kamu bankalarında kullanıldığını itiraf etti.

 

 
İYİ Partili Öztürk önergesinde, Eylül 2018’de Halkbank, Vakıfbank ve Eximbank’ın 2 gün içerisinde 10 milyar 875 milyon TL tutarında tahvil satarak sermaye yeterlilik oranlarını iyileştirdiklerine dikkati çekti.
Öztürk; “Türkiye İş Kurumu İşsizlik Fonu tablolarında ‘Özel Kesim Kuponlu Tahvil’ başlığı altında 12.824.128.837 TL daha önceki denetim raporlarında görülmeyen bir dipnot yer almıştır.” vurgusu yapmış ve Bakan Albayrak’a işsizlik fonlarından diğer kamu kurumlarına ne kadar kaynak aktarıldığını sormuştu.

 
HANGİ KURUMLARA NE KADAR AKTARIM YAPILDIĞI SORUSUNA CEVAP YOK

 
Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, İYİ Partili Öztürk’e verdiği cevapta fondan ne kadar aktarım yapıldığını belirtmezken, “Bahsi geçen işlemler 4749 (Kamu Finansmanı ve Borç Yönetiminin Düzenlenmesi Hakkında Kanun) sayılı kanunun 12. maddesi çerçevesinde gerçekleştirilmektedir” yanıtını verdi.

 
Albayrak’ın belirttiği Kamu Finansmanı ve Borç Yönetiminin Düzenlenmesi Hakkında Yasa’nın “nakit, borç ve risk yönetimi” başlıklı maddesinde, kamu kaynaklarının nasıl değerlendirileceği düzenleniyor.
TÜİK, Haziran ayında işsizliğin yüzde 13’e yükseldiğini açıklamıştı. DİSK-AR ise Haziran ayı verilerine göre geniş anlamda işsizliği 7 milyona yaklaştığını duyurmuştu.
Bakan Albayrak önergedeki 2018 Eylül ayında kamu bankalarından 10 milyar 875 milyon lira tutarında tahvil alındığı bilgisi doğrultusunda, kalan 2 milyar dolar tutarındaki para ile ne alınmıştır sorusunu da cevapsız bıraktı.