İsrail medyası: Erdoğan darmadağın oldu

İsrail medyası: Erdoğan darmadağın oldu
24 Mart 2014 14:21

Türkiye’de tüm dünyada yankı bulan son gelişmelere dikkat çekilerek Türkiye’nin artık “Müslüman bir demokrasisi modeli” olmaktan çıktığı iddia ediliyor. Jerusalem Post gazetesi, “Türkiye’nin ‘Arap Baharı’ ülkelerinin özenebileceği model bir İslami demokrasi olduğu fikri darmadağın oldu” görüşünü öne sürdü.

 

Jerusalem Post tarafından yayınlanan bir analizde Türkiye’de getirilen Twitter yasağının genişletildiği belirtilirken “Pazar günü seçimlerde Erdoğan’ın AKP için büyük bir oy kaybı, muhalefetten kaynaklı bir rota düzeltmesine yol açabilir” yorumu yapılıyor.

 

Buna karşın “Ancak Erdoğan’ın hala yaygın bir popülaritesi var ve siyasi hedeflerini desteklemek ve iktidara tutunmak konusunda hükümet yetkilerini kullanmak konusunda çekingen davranmadı” savı da dile getiriliyor.

 

JPost’un analizinde halen “neo conculara yakınlığı ile bilinen ABD’li muhafazakar düşünce kuruluşu American Enterprise Enstitüsü’nde görevli Pentagon eski yetkilisi Michael Rubin’in “Geleneksel olarak AKP’yi savunmuş olan ABD’nin eski Ankara Büyükelçileri bile artık Türkiye’nin ne hale geldiği gerçeğini kavramış durumdalar” görüşünü de yansıtılıyor.

 

TÜRKİYE’NİN, BİR DOSTTAN BİR DÜŞMANA GEÇİŞİNİ TAMAMLAMASINA AZ KALDI

 

Michael Rubin, Jerusalem Post’a yaptığı değerlendirmeler sırasında ayrıca “Amerikan tarafı için şimdi gerçekten mahcup edici mesele de, kongredeki Türkiye Dostlar Grubu” dedikten sonra “Kongre üyelerinin Hamas’a kucak açan, İran’a uygulanan yaptırımları bozan, El Kaide yan örgütleri için silah kaçakçılığını yapan, Nijerya’da mezhebi çatışmaları cesaretlendiren ve yolsuzluğu tümüyle yeni bir düzeye çıkartan bir rejim için isimlerini ödünç vermeye istekli olmalarının, Kongre’yi lekelediği” iddialarını da öne sürdü.

 

Bu arada, ABD’nin Türkiye politikasında bir değişikliğin olup olmayabileceğinin sorulması üzerine de Rubin, ABD’nin politikasının daima yavaş değiştiğini belirterek “Amerikalılar yeni realiteyi görmeye başladı. Yani Türkiye’nin bir dosttan bir düşmana geçişini tamamlamasına az kaldığıdır” savını da dile getirdi.

 

Kaynak: Odatv.com