İsrail Gazze’yi o gazla mı vuruyor?

İsrail Gazze’yi o gazla mı vuruyor?
21 Temmuz 2014 15:30

İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarında fosfor bombası yine gündeme geldi. Filisitin gazın kullanıldığını açıklarken İsrail iddiaları reddediyor.

 

 

İsrail’in kara operasyonu başlattığı Gazze’de ölü sayısı 500’ü geçti. İsrail ordusunun Gazze’de fosfor bombası kullandığı iddia ediliyor. Filistin Sağlık Bakanlığı İsrail’in saldırılarda fosfor bombası kullandığını açıkladı. Al Jazeera kaynaklarına göre, İsrail ordusu pazar günü sivil katliamı yaptığı Tuffah, Şecaiyye ve Zeytun semtlerini fosfor bombalarıyla vuruluyor. Filistin’de bulunan Vefa Hastanesi Müdürü Basman Elashi, “İsrail yeni bazı kimyasal maddeler kullanıyor. Elimizdeki ilaçlarla bunlara müdahale edemiyoruz. Doktorlarımız bunları tedavi edemiyor. İsrail fosfor bombası kullanıyor, bu doğru” dedi.

 

 

İsrail’den yalanlama

 

İsrailli yetkililer ise fosfor bombası iddialarını yalanladı.

 

FOSFOR BOMBASI NEDİR?

 

Fosfor dumanının teneffüs edilmesi ciğerlerde ani yaralar oluşmasına ve teneffüs eden kişinin havasızlıktan boğulmasına yol açıyor.

 

Kimyasal Silahlar Konvansiyonu (CWC) çerçevesinde fosfor bombasının yasaklanmasıyla ilgili herhangi bir karar alınmadı.

 

1980 Cenevre Sözleşmesi beyaz fosfor bombalarının sivil alanlarda bir savaş silahı olarak kullanılmasını yasaklıyor, ancak bombaların askeri hareketleri dumanla perdelemek için kullanılmasına dair bir yasak yok.

 

ABD bu konvansiyona taraf olmakla birlikte, yangın silahlarını içeren III. protokolü imzalamadı.