İspanya saldırılarının zanlısı: İmam, bir anıtın önünde kendini havaya uçuracaktı

İspanya saldırılarının zanlısı: İmam, bir anıtın önünde kendini havaya uçuracaktı
23 Ağustos 2017 11:08

İspanya’daki çifte terör saldırısından sorumlu 12 kişilik terör hücresinin üyesi olduğundan şüphelenilen 4 zanlı mahkemede ifade verdi. Zanlılardan biri, hücrenin ‘ideolojik lideri’ olduğu söylenen imamın, Barcelona’daki bir anıtın önünde kendini havaya uçurmaya dair planından bahsetti.

 

 

 

Sputnik

İspanya’nın Barcelona ve Cambrils kentlerinde 15 kişinin öldüğü terör saldırılarıyla bağlantılı 4 zanlı, hakim karşısına çıktı.

Zanlılardan Muhammed Huli Şemlal, Barcelona ve Cambrils’teki saldırılardan sorumlu 12 kişilik terör hücresiyle ilgili ifade verdi.

21 yaşındaki Şemlal ve zanlılardan 28 yaşındaki Dris Ukabir, Abdülbaki es Sati adlı imamın 12 kişilik terör hücresinin ‘ideolojik lideri’ olduğunu söyledi.

Ukabir’le birlikte 4 zanlı arasında yer alan Muhammed Ala ile Sahal el Karib, terör hücresinin bir parçası olduğu iddialarını reddetti.

 

 

UKABİR: MİNİBÜSLERİN BİR EVİN TAŞINMASINDA KULLANILACAĞINI SANDIM

 

 

Alcanar’daki patlamanın ardından hayatta kalan tek zanlı Şemlal, zemin katta olduğu için ölmediğini söyledi. Şemlal, ifadesini tekerlekli sandalyeden verdi.

2. zanlı Dris Ukabir ise saldırıda kullanılan minibüsleri kiralayan kişi olduğunu söylerken, bunların bir evin taşınması için kullanılacağını düşündüğünü öne sürdü.

Dris’in kardeşi Musa, Cambrils’te öldürülen 5 saldırgan arasında yer alıyordu.

Öte yandan ilk ifadesinde kardeşi Musa tarafından kimliğinin çalındığını iddia eden Dris’in, bunu korkudan söylediği belirtildi.

 

 

ALA’NIN 2 KARDEŞİ CAMBRILS VE ALCANAR’DA ÖLDÜ

 

 

3. zanlı Ala, Cambrils’teki saldırıda kullanılan aracın kendi adına kayıtlı olduğunu fakat kardeşi tarafından kullandığını söyledi.

Ala’nın bir kardeşinin Cambrils’te öldüğü, diğerinin ise Alcanar’daki patlamada hayatını kaybettiği sanılıyor.

 

 

EL KARIB: TEK DERDİM KAR ELDE ETMEKTİ

 

 

Ripoll’de internet kafe sahibi olan 4. zanlı El Karib ise hücrenin üyesi olduğu söylenen 2 kişiye uçak bileti alırken tek amacının ‘kar elde etmek’ olduğunu savundu.

 

 

ZANLILARDAN 1’İ SERBEST BIRAKILDI

 

 

4 zanlının sorgusunun ardından Ukabir ve Şemlal tutuklanırken, delil yetersizliğinden dolayı Ala yurt dışına çıkış yasağı koyularak serbest bırakıldı.

El Karib’in ise 72 saat daha gözaltında tutulmasına karar verildi.

 

 

12 KİŞİLİK TERÖR HÜCRESİNİN 8 ÜYESİ ÖLDÜ

 

 

Hücrenin geri kalan 8 üyesi ise Cuma günü gerçekleştirilen saldırılar sırasında öldürüldü.

Cambrils’te ikinci saldırı hazırlığı yapan 5 kişi polis tarafından vurularak öldürülmüş, 1 kişi ise pazartesi günkü operasyonlar sırasında etkisiz hale getirilmişti.

Es Sati ile hücrenin bir diğer üyesi, Barcelona’nın güneyindeki Alcanar sahil kasabasındaki bir evde patlayıcı hazırlarken yanlışlıkla kendilerini havaya uçurmuştu.

 

 

IŞİD’İN SIK KULLANDIĞI TATP PATLAYICISI MALZEMELERİ ELE GEÇİRİLDİ

 

 

Polis bu evde 100’den fazla bütan gazı tankı ve IŞİD saldırılarında sıklıkla kullanılan TATP adlı patlayıcının üretilmesi için malzemeler ele geçirmişti.

IŞİD, İspanya’daki iki saldırıyı da üstlenmişti.

Geçen cuma günü Barcelona’nın meşhur Las Ramblas caddesinde bir saldırgan minibüsü yayaların üzerine sürmüş, ardından Cambrils’te ikinci bir saldırı girişimi olmuş ve saldırganlarla polis arasında çatışma çıkmıştı.

İki saldırıda 15 kişi ölmüş, 120’den fazla kişi yaralanmıştı.