İsmet İnönü ve Türk Bayrağı

İsmet İnönü ve Türk Bayrağı
11 Ekim 2018 08:42

Erdoğan, İsmet İnönü’nün 56 yıl önce çekilen bir fotoğraf karesini kendisine referans alarak söylediği ”İnönü’nün elinde Amerikan bayrağı görünüyor. Bunların geçmişi hep böyle” diyerek CHP’yi eleştirmişti fakat gerçek tarih, Ak ve Kara’yı ortaya çıkardı.

 

 

Sonrasında CHP ve İnönü ailesi açıklamalarda bulundu ve sosyal medyada fotoğrafın gerçeği hızla yayıldı.

İşte İsmet İnönü’nün Elindeki O Bayrak Gerçeği

 

Erdoğan’ın gösterdiği fotoğraf; 26 Ağustos 1962 tarihinde Ankara’da çekildi. İsmet İnönü, Türkiye’yi ziyaret eden ABD Başkan Yardımcısı Lyndon B. Johnson ile üstü açık bir arabayla halkı selamladı. O sırada diplomatik nezaket gereği her ikisinin elinde, Türk ve Amerikan bayrakları vardı. AKP’lilerin hedef tahtasına koyduğu fotoğraf da o sırada çekildi. Aradan 2 yıl geçti 1964’te Johnson ABD Başkanı seçildi. Ardından İsmet İnönü’ye, Kıbrıs harekatından vazgeçilmesi için tehdit içerikli bir mektup yazdı. İnönü, ABD Başkanı’nın mektubuna tokat gibi bir cevap verdi. İnönü, ABD’ye şu sözlerle meydan okudu: “Yeni şartlarla yeni bir dünya kurulur. Türkiye de bu dünyada yerini bulur.”

 

ismet_inonu_nun_iste_o_bayrak_gercegi_h245763_f795d

 

 

 

Gelelim İsmet İnönü’nün Lozan’daki suikast iddalarına ve İsmet Paşa’nın Türk Bayrağı’na olan saygısına;

 

Olay aynen şu şekildedir;

 

Kasım 1922 –Temmuz 1923 tarihleri arasında toplanan ve aralıklı yedi ay süren Lozan Barış Konferansı’nda İsmet Paşa’ya ve heyetimiz üyelerine Ermeni terör örgütlerince suikast düzenleneceği istihbaratı vardır.

 

 

Bu konuda Lozan’a tedbirli gidilmiş ve koruma görevlileri de götürülmüştü. Ankara ve Atatürk’de konuyla doğrudan ve önemle ilgileniyordu. Daha önce Talat Paşa’yı ve Said Halim Paşayı’da öldüren Ermeniler bu konuda çok iyi eğitilmiş ve tehlikeliylider.

 

İsviçre polisi de heyetimiz ile yakından ilgileniyordu. Lozan polis müdürü Türk heyetinin kaldığı Lousanne Palace’a sürekli geliyor ve önlemleri yakından ve dikkatli bir şekilde takip ediyordu. Otele sivil polisler koymuş ,geleni gideni inceliyorlardı. Ayrıca diğer bazı sivil polisler İsmet Paşa dışarıya çıktığında sürekli takip ediyorlardı.
Polis müdürü bir gün İsmet Paşa’ya durumu bildirmişti:
“ Paşa Hazretleri, Ermeni çetelerinin size bir suikast yapacaklarını haber aldık, görevimiz sizi korumaktır. Ancak sizden bir ricamız var, ilk önlem olarak konferans salonuna gidip gelirken otomobilinizden Türk bayrağını kaldırmanızı rica ediyoruz.”

 

İsmet Paşa bu öneriyi şiddetle karşıladı:

“Ben burada bir Türk delegesi olarak bulunuyorum. O bayrağı kesinlikle kaldıramam. Bir suikasta kurban gidebilirim. Fakat arkamdan bir Türk delegesi daha gelir. Fakat Türk bayrağı otomobilden hiçbir zaman kaldırılmaz. Bir İsmet gider bin İsmet gelir ama o bayrak yerinde durur.”(1)

 

index