İslamın ruhunu fetheden gece

İslamın ruhunu fetheden gece
13 Temmuz 2015 08:29

Ey Yüce Türk İslam alemi! Sohbetimiz; İslamın Ruhunu fetheden Kadir gecesi hakkında olacaktır.

 

Numan ALADAĞ H&H YORUM

 

KADİR GECENİZ MÜBAREK, İBADETLERİNİZ KABUL OLSUN.

 

Ey Yüce Türk İslam alemi! 13-Temmus Pazartesi gününü Salıya bağlayan gece, Kadir gecesidir.
Peygamberimiz Hz. Muhammed (s.a.v.): ”Kadir gecesini arayan kimse Ramazan’nın son Yedi günü içinde aramalıdır.” buyurmuşlardır.

 

Oruç ayında ibadetlerle geçirdiğimiz rahmet ve bereket sezonu Ramazan’nın sonuna yaklaşırken, ”bin aydan daha hayırlı” olduğu bildirilen Kadir gecesini eda etmenin sevinç ve heyecanını yaşamaktayız.

 

Kadir: Hüküm, kaza takdir manasına gelir. Kadir gecesi gecelerin en feyizli ve faziletlisidir. Kadir gecesi, Allah (CC) katında kadrinin yükselmesini arzu edenlerin gecesidir. Bu gece İslam aleminin en büyük dini gecesidir.

 

İşte Rabb-ül alemin’nin beyanı:

”Gerçekten biz onu ”Kur’an-ı Kerim-i” Kadir gecesinde indirdik. Kadir gecesinin büyüklüğünü, fazilet ve şerefini sana bildiren nedir? Kadir gecesi ”içinde Kadir gecesi bulunmayan” bin aydan daha hayırlıdır. O’nda ”Kadir gecesinde” Melekler ve Ruh, Rablerinin izniyle her bir işi için iner. O gece tan yeri ağarıncaya kadar bir selamettir.’‘ (Kadir Suresi)

 

Aziz Mü’minler!

Kadir gecesinin yüceliğinden, feyz ve bereketinden yararlanabilmek için bu mübarek gecede diğer Ramazan gecelerindeki ibadetlerimizden farklı olarak, geçmiş yaşamımızın muhasebesini yapmalı, bizi Cenab-ı Allah katında huzursuz eden günahlarımız varsa onlar için tevbe-i istiğfar edip affımızı dileyerek O’na sığınmalıyız. Bir daha o günahlı yollara girmeyeceğimize sadakat ve samimiyetle söz vermeliyiz.

 

Hz. Aişe (R.A.) validemiz, bir gün Yüce Peygamberimize sordu:

”Ey Allah’ın Rasülü Kadir gecesine ulaşırsam nasıl dua edeyim?

Bunun üzerine Peygamberimiz:

”Ya Aişe, de ki:

Dua: ”Allahümme inneke afuvvun tühhibül affe fağfu anni”
Ey Allah’ım, şüphesiz sen çok affedicisin. Affı seversin. Beni affet.” buyurdular.
Duaların kabulü için sadakat ve samimiyet çok önemlidir!

 

KADİR GECESİNDE YAPILACAK İBADETLER

 

1- Gusül abdesti alınır. ”Yarabbi bu gusül abdesti bu gecenin adap ve vazifesini yapmama ve senin rıza-i ilahiyeni kazanmama mani olacak kötü huy ve ahlakı zemimelerden içimi ve kalbimi temizlemeye vesile kıl…” denilir.

2- Rabbinize tazarru ederek ve gizlice dua (Yakararak) edin. A’raf Suresi Ayet 55.

3- Kelime-i şahadet: Yeniden İslamla müşerref olunuyor mülahazası ile 3 Euzubillahimineşşeytanirracim. 11 Kelime-i Tevhid. 11 İhlası şerif. 1 Muavezeteyn sureyi şerifeleri. 1 Fahihayı şerif. Elif, lam, mim…
”Sadakallahülazim Sübhane rabbike rabbil izzeti amma yasifune veselamun alel mürselin velhemdulillahi rabbil alemin. İla ruhu şerefinnebbiyyi sallallahu teala aleyhi vesellem ve ala alihi ve eshabihi ve üstazina ve ihvanina veli ebeveynina veli akrabainel fatiha” deyip, bir Fatiha okunur.

4- İki rekat sünneti sela Vudu kılınır.

5- 100 Kadir Suresi okunur. 100 Estağfirullah: Yüzüncüde (el azim el kerim…) büyük ve küçük günahları mülahaza ederek nihayetine kadar okunulur.
100 Selavati şerif. 100 İhlası şerif. 100 Kelime-i Tevhid. ”Subhaneke rabbil izzeti amma yasifune veselamün alel mürselin velhamdulillahi rabbil alemin el Fatiha” diyerek, Fatiha okunur.

6- Bu geceye mahsus kılınması uygun görülmüş Kadir namazlarının tarifini şu şekilde yapabiliriz: Bu gece kılınacak Kadir namazının en az iki rekat, ortası yüz rekat, en çoğu da bin rekattır. Bu namaz iki rekat kılındığı takdirde her rekatında iki yüz ayeti celile okunmalı yüz rekat olarak kılındığında her rekatında Fatihadan sonra İnna enzelna suresi ile üç kere de İhlas suresi okunup her iki rekatta bir selam verilmelidir. Bin rekat kılan da Fatiha’ dan sonra bilgisi dahilinde ne isterse okuyabilir.

7- Bu mübarek gecenin yüzüsuyu hürmetine bir cüz Kur’an-ı Kerim cüz okunur.

8- Kadir gesesinde hiç olmazsa bir günlük kaza namazı kılınır.

9- Mümkünse tespih namazı kılınır. Sağlığı yerinde olup, iradesi kuvvetli ve sabırlı olan bu gecenin tamamını ihya eder.

10- İmkanı olan, kabristan ziyaretleri ihmal edilmemeli, gidip bilgisi dahilinde Kuran-ı Kerim okuyup dua etmelidir.

11- Akraba, eş-dost, komşu, fakir, kimsesizleri ziyaret edilmelidir. Küskünleri barıştırmak, hukuk sahipleriyle helallaşmak, gibi görevleri de yerine getirmeyi unutmayalım?

 

NOT: İnnaenzelna (Kadir) Suresini, her gün on kere okumayı alışkanlık haline getirmeyi de unutmayalım?

 

DUALAR

1- Allahım… Dünyada ve ahirette, bize ihsan edeceğin nimetlerin tamamını isteriz. Afiyetin husülünü isteriz. Geçim ve dirlik bakımından helalından bolluk-bereket ve genişlik isteriz.

2- Allahım… din ve dünyamız için hayırlı işler yapmamızı ve yaşadığımız Vatanımıza hizmet etmeyi nasip et… Kullarına yararlı olan ancak sensin…

3- Allahım… Ecelimizi iyilik ve saadetle doldur ve sonuçlandır.

4- Bizi salih kullarını rızıklandırdığın gibi rızıklandır.

5- Allahım… Bize ulaşan helal olan nimetlerine hamdolsun ki, o hamdımız ancak senin içindir. Bildiğim ve bilmediğim bütün ni’metlerine hamd ederim. İster sevinç ve neşe, ister yas ve kader bütün hallerde sana hamd ederim.

6- Ey Rabbimiz: Kaza ettiğin şerden bizi koru…

7- Allahım: Ümmeti Muhammed’in yaptıklarını yargıla…

8- Allahım: Ümmeti Muhammed’e yardım eyle…

9- Allahım: Ümmeti Muhamed’e merhamet eyle…

10- Allahım: Muhammed’in günahlarından geç ve affeyle…

11- Allahım: Cennet Vatanımızın bölünmez bütünlüğünü bozanlara ve bozanlara taviz verenleri (Göz yumanları) kahrı perişan eyle…

12- Allahım: Ey lütufları gizli olan Allahımız… Bizi, dünya ve ahirette korktuklarımızdan kurtar.

13- Ey feyiz veren Allahımız… Cümle İslam alemini görünür görünmez bütün belalardan, bütün hastalıklardan, hepsinden kendi rahmetinle hıfzeyle ve koru. Ey Rahmet edenlerin rahim edicisi…
Diyerek el açıp, bu duaları okuyalım. Bu dualar, İhlasla ve tam bir itikatla okunursa, mutlaka faydaları umulacak ve arzu edilen niyetlere inşallah kavuşulacaktır. Yeter ki, riyakarlıktan uzak olup, samimi olalım.

 

Cenab-ı Allah, Sadakat ve samimiyetle yaptığınız tüm ibadet ve dualarınızı şimdiden kabul etsin. Ve yaptıklarınızın bin kat karşılığını versin inşallah.

 

Allah’ü Teala, Cümle Vatan şehitlerine ve Cumhuriyetimizin kurucusu M. Kemal Atatürk’e rahmet buyursun, Gazilere Kur’an iman nasip etsin. Mübarek Ramazan ayının yüzüsuyu hürmetine hastalara şifa-i şerifler versin. Allah, Yüce Türk İslam alemini emrettiği şekilde, helal lokma ile yaşayan kullarından eylesin.

 

Kaynakça:

Yerbihan Girayalp dinadamı (Uygur Türkü) Balıkpapan-Borneo adası. 1995
Muhtasar Adab-ı Vezaif Hasan Burkay Muharrem 1979
Kur’anın sesi Muhsin Yalçınkaya 1982
Numan Aladağ’ın, 1984-2015 Yılları arası gezi notları.

 

 

 

 


Yazarın Son Yazıları:
Aziz Atam, ruhun şad mekanın cennet olsun
‘CUMHURİYET’, bizi biz yapan ortak değerimizdir
Hicri yılbaşında huzur ve bereket bizimle olsun