İskoçya’da şimdi ne olacak?

İskoçya’da şimdi ne olacak?
19 Eylül 2014 10:55

İskoçya’da bugün yapılan referandumdan bağımsızlık çıkmadı. Peki Birleşik Krallık ve İskoçya’yı şimdi neler bekliyor?

 

 

İskoçya’da bağımsızlık için yapılan referandumda Birleşik Krallık’ın dağılmaması yönünde oy çıktı. Peki, bu sonuç gelecekte neler getirecek? Daily Mirror, olası senaryoyu yazdı:

 
“Birleşik Krallık’ın bir parçası olarak kalmak isteyen kentlerde insanların kutlama için sokağa çıkması bekleniyor. İskoç Ulusal Partisi’nin lideri Alex Salmond bir konuşma yapabilir, Parti ’den istifa edebilir ve hatta siyasi kariyerini sona erdirebilir.

 

 

Başbakan David Cameron, İskoçya’nın Krallık’ın parçası olarak kalması lehine oy verenlere teşekkür eder ve konuşmasında İskoçlara yeni yetkiler vereceği yönünde söz verir.

 

 

Sabah borsa açılır ve İngiliz ekonomisine güven geri geldiği için yükselir.

 

 

Tüm gözler, ‘evet’ oyu veren İskoçların düzenleyebileceği gösterilere karşı İskoçya sokaklarına çevrilir. İskoç Ulusal Partisi, yeni liderinin Nicola Sturgeon olduğunu açıklar ve Westminister’dan yeni haklar talep eder.

 

 

13 Ekim’de parlamento açılır. Cameron milletvekillerine, İskoçya Parlamentosu’na tanılanacak yeni yetkiler konusunda verdiği sözü tutacağını söyler. Parlamento içinde buna karşı çıkanlar olabilir ve ‘İskoçya İngiltere ’ye şantaj yapıyor’ görüşü paylaşılabilir.

 

 

Ocak 2015’te İskoçya’yla uzlaşı için yeni yasa tasarıları çıkarılır ve bu tasarılar büyük olasılıkla, yetersiz oldukları gerekçesiyle İskoç Ulusal Partisi tarafından reddedilir. Yeni lider Sturgeon 2020’de yeni bir oylama yapılmasını isteyebilir.”

 

 

(Çeviri: Neşe İdil)