Isınmak isteyenin cebi yanacak!

Isınmak isteyenin cebi yanacak!
7 Ocak 2020 10:04

Yaz aylarında art arda yapılan doğalgaz zamlarıyla evde battaniye ile oturma noktasına gelen vatandaşlar soba ile ısınmak istese bile karşısına zamlar çıkıyor. TÜİK verilerine göre son 1 yılda doğalgaz, elektrik, odun, soba ve soba malzemesi fiyatları artarken, sadece kömür fiyatları geriledi. İstanbul gibi büyükşehirlerde ise kömür kullanımı çok düşük.

 

 

Sözcü’den Barış Özkan’ın haberine göre hava sıcaklıkları düştü. Soğuk kendisini iyiden iyiye hissettiriyor. Yurdun dört bir yanı yağış altında. İstanbul iki gündür yağmur ve fırtına ile mücadele ederken, doğu illerinde ise kar yağışı hakim.

Kış günlerinde vatandaşın en önemli giderlerinden biri de ısınma harcamaları oluyor. TÜİK verilerine göre son bir yılda doğalgaz, elektrik, odun, soba ve soba malzemeleri zamlandı. Kömür fiyatlarında ise düşüş gözlendi.

 

DOĞALGAZ YÜZDE 21.99 ZAMLANDI

 

Kış aylarında vatandaşların korkulu rüyası doğalgaz faturaları. TÜİK’in Aralık 2018 ile Aralık 2019 verilerine göre aradan geçen 1 yılda doğalgaz fiyatları tam yüzde 21.99 zamlandı.

Doğalgaza Temmuz ve Ağustos aylarında iki defa yüzde 14.9 oranında zam gelmişti.

 

ODUN ZAMLANDI, KÖMÜR FİYATI DÜŞTÜ

 

 

Isınmak için odun ve kömür kullananları ise bir iyi bir de kötü haber bekliyor. Yine TÜİK verilerine göre 1 ton odunun fiyatı Aralık 2019’da 2018’in aynı ayına göre yüzde 8.76 artmış durumda. Ancak kömür fiyatlarında düşüş yaşandı. Buna göre 1 ton kömürün fiyatı aynı dönemde yüzde 3.11 geriledi.

 
ELEKTRİK FİYATI DA ARTTI

 

 

Kış aylarında ısınmak için elektrik sobası kullananlar için de haberler kötü. Elektrik fiyatları tıpkı doğalgaz ve odun fiyatları gibi zamlandı. TÜİK verilerine göre Aralık 2018 ile Aralık 2019 arasında elektriğe yüzde 18.92 zam geldi.

 
SOBA VE SOBA MALZEMELERİNİN FİYATI ARTTI

 

 

TÜİK verilerine göre kış aylarında satışlarında artış gözlenen soba ve soba malzemelerinin de söz konusu dönemde fiyatı yükseldi. Soba fiyatlarında yüzde 15.05’lik bir artış yaşanırken, soba malzemelerinin fiyatı yüzde 7.92 oranında zamlandı.