IŞİD’le ticaret şahane!

IŞİD’le ticaret şahane!
2 Ekim 2014 08:07

Suriye sınırındaki kontrolün El Nusra ve IŞİD’e geçmesinin ardından Türkiye’nin bölgeye olan ihracat patlaması sürüyor.

 

 

AKP Hükümeti’nin kamuoyu önündeki söylemleri ile ekonomik faaliyetleri birbirini tutmuyor. Hükümet, IŞİD’i terör örgütü ilan ettiklerini, örgütle ticari faaliyette bulunmadıklarını savunurken ilk dokuz ayda, sınır kontrolünün IŞİD’de olduğu Suriye’ye ihracat yüzde 82 arttı. Cumhurbaşkanlığı seçimi öncesinde Recep Tayyip Erdoğan’ın en büyük hassasiyeti olan Filistinliler’in öldürülmesi de İsrail ile ticareti etkilemedi. İlk dokuz ayda İsrail’e ihracat yüzde 16 arttı. AKP’li bakanların, Irak’taki IŞİD tehdidinin başladığı günlerde, Türkiye’nin bundan etkilenmeyeceği açıklamalarına karşın bu ülkeyle ihracat ise dokuz ayda 6.7, Eylül’de yüzde 13.8 azaldı.

 

 

Suriye sınırındaki kontrolün El Nusra ve IŞİD’e geçmesinin ardından Türkiye’nin bölgeye olan ihracat patlaması sürüyor. Eylül ayında Suriye’ye ihracat geçen yılın aynı ayına göre yüzde 100 artarken, ilk dokuz aydaki artış yüzde 82’ye ulaştı. Türkiye İhracatçılar Meclisi’ne göre; Türkiye, Suriye’ye Eylül ayında 144 milyon 751 bin dolarlık, ilk dokuz ayda ise 1 milyar 46 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdi.

 

 

İsrail’le ticaret şahane

 

 

Temmuz ayında Filistin’e yönelik saldırılarıyla; çoğu kadın ve çocuk 2 bin 145 insanı öldüren İsrail, AKP tarafından kamuoyu önünde ağır biçimde eleştirili. Erdoğan, seçim öncesinde İsrail’e yüklenerek halktan destek toplarken, arka planda bu ülkeyle yapılan ticarette büyük artış gerçekleşti. 2014’ün Ocak-Eylül döneminde İsrail’e ihracat bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 16 artışla 2 milyar 259 milyon dolar olarak gerçekleşti.

 

 

AKP’nin dış ticaret konusundaki çelişkileri Irak konusunda da gözlemleniyor. IŞİD’in Musul’u aldığı günlerde, AKP’li bakanlar yaşanan gelişmelerin Türkiye ekonomisine çok zarar vermeyeceğini söylemişti. Irak’a ilk dokuz aylık ihracatta yüzde 6.7 düşüş yaşandı. Eylül ayındaki düşüş ise yüzde 13.8 oldu.

 

 

Genel toplamda yüzde 5.7 artış

 

 

TİM’in ihracat rakamlarına göre; ilk 9 ayda ihracat yüzde 5.7 artışla 118 milyar 225 milyon dolara yükseldi. Eylül ayı baz alındığında, geçen yıla göre yüzde 6.5 artışla 13 milyar 294 milyon dolarlık ihracat yapıldı. Aynı ay içinde en fazla ihracat sırasıyla Almanya, İngiltere, Irak, ABD ve İtalya’ya gerçekleşti. Eylül’de en fazla ihracat, 1 milyar 959 milyon dolarla otomotiv sektöründen geldi.

 

 

Kaynak: Taraf / Gökhan Erkuş