IŞİD’e karşı ABD – PKK işbirliği

IŞİD’e karşı ABD – PKK işbirliği
22 Ağustos 2014 16:56

Irak’taki IŞİD hedeflerini vurmaya devam eden ABD, PKK’yle de işbirliği yapıyor. Reuters konuşan PKK’liler, örgütün ABD’ye önemli yardımlar sağladığını belirtti.

 

 

ABD, Irak’ta eski adıyla Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) yeni adıyla İslam Devleti’ne (İD) karşı mücadelesinde, şimdiye kadar kendi hazırladığı “terörist örgütler” listesinde yer verdiği PKK’den yardım alıyor. Reuters’e konuşan bir PKK yetkilisi, örgütün, Irak’taki İD hedeflerini vurma konusunda ABD’ye önemli yardımlar sağladığını belirtti.

 

 

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nin (IKBY) başkenti Erbil’de bir hastanede yattığı sırada konuşan PKK gerillası Rojat, “İslam Devleti herkes için büyül bir tehlike. Bu nedenle her yerde savaşmalıyız. Bu savaş biz İslam Devleti’ni sonlandırana kadar sürecek” dedi.

 

 

Bir başka PKK’li gerilla da İD militanlarının ana silahının korku olduğunu söylüyor. Gerilla, “Psikolojik savaş yürütüyorlar. İslam Devleti sanıldığı kadar güçlü değil” dedi.

 

 

PKK’nin İD’ye karşı mücadelesi örgütü yıllardır en büyük rakiplerinden biri olan Kürdistan Demokratik Partisi’yle (KDP) de yan yana getirdi. IKBY lideri ve KDP başkanı Mesud Barzani de destek için PKK kampını ziyaret etti.

 

 

Şu anda PKK’nin yanı sıra PKK bağlantılı Halk Savunma Güçleri de (YPG) Suriye’nin kuzeyinde özerklik ilan ettikleri Rojava’da İD’ye karşı savaşıyor. YPG militanları, İD, Irak’ın kuzeybatısındaki peşmerge pozisyonlarını işgal ettiğinde sınırı geçerek binlerce Ezidi’yi bölgeden tahliye etmeyi başarmıştı.

 

 

Suriye, İran, Türkiye ve Irak faaliyet gösteren tüm Kürt gruplar ilk kez ortak bir düşmana karşı savaşıyor. Ancak PKK ve KDP arasındaki gerilim henüz tamamen ortadan kalkmadı. Reuters’e konuşan KDP’li bir yetkili, ABD ve AB’nin terör listesindeki PKK’nın varlığının Kürtlere silah verilmesini yavaşlatacağını söyleyerek, “Onlara ihtiyacımız yok” dedi.

 

 

Ajansa konuşan bir Türk yetkili de “PKK’nin Irak’taki rolünün Türkiye’deki isyanı körükleyeceği yönünde bir endişeleri olmadığını” söyledi. Ankara’daki Avrupalı bir diplomat ise PKK’nin, Irak’taki faaliyetlerini AB’yi terör listesinden çıkmak için ikna edebilecek bir diplomatik kaldıraç olarak gördüğünü belirtti. Ancak diplomat AB’nin Türkiye ile anlaşmaya varmadan PKK’yi terör listesinden çıkarmasının mümkün olmadığını söyledi.

 

 

Öte yandan, ANF’ye konuşan KCK Yürütme Konseyi Üyesi Sabri Ok, Şengal’de “tüm dünyaya insanlık dersi veren” PKK’nin “terör listesi”nde olmasının büyük haksızlık olduğunu belirterek, “PKK başından beri terörizme karşı mücadele yürüten bir güçtür” dedi. Sabri Ok, uluslararası güçlerin politikasının da Şengal’in boşaltılmasına hizmet ettiği tepkisinde bulunurken, “Eğer isteselerdi, öncesinde bunun önünü alabilirlerdi” dedi.