‘IŞİD, Musul ve çevresinde on binlerce sivili canlı kalkan yaptı’

‘IŞİD, Musul ve çevresinde on binlerce sivili canlı kalkan yaptı’
28 Ekim 2016 16:15

Birleşmiş Milletler (BM) IŞİD’in, Irak ordusunun ve Peşmerge güçlerinin geri almaya çalıştığı Musul kenti ve çevresindeki on binlerce sivili, canlı kalkan olarak kullanmak üzere alıkoyduğunu açıkladı.

 

 

 

Bugün Cenevre’de bir basın toplantısı düzenleyen BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği Sözcüsü Ravina Shamdasani, “Devam eden Musul operasyonuna karşı IŞİD on binlerce kişiyi yaşadıkları yerlerden alarak canlı kalkan yaptı. Canlı kalkan olmayı reddeden veya evlerini terk etmek istemeyenler ise infaz edildi” dedi.

Shamdasani, sadece Çarşamba günü 232 kişinin infaz edildiği ve bunların 190’ının Irak’taki güvenlik güçlerinin eski çalışanları olduğuna yönelik bilgiler aldıklarını da söyledi.

Sözcüye göre öldürülenlerin sayısı çok daha fazla olabilir.

Irak’ta “Haşdi Şaabi” olarak bilinen ve İran’ın desteklediği Şii milislerin sözcüsü Ahmed al-Asadi ise Musul’un Suriye ile bağlantısını koparmak için kentin batısında yer alan Telafer kentine yönelik olmak üzere “birkaç saat veya gün” içinde operasyon düzeleyeceklerini açıkladı.

Irak devlet televizyonuna konuşan sözcü, “Musul’u Rakka’ya bağlayan en önemli yol Telafer’den geçiyor. Burası IŞİD’in tek ikmal hattı” dedi.

Haşdi Şaabi olarak bilinen Şii milisler, 2014’te IŞİD’in ilerleyişine karşı kurulmuştu. İran’ın desteğini alan milisler Başbakan Haydar El Abadi’ye bağlı.

Türkiye ise Telafer’in Şii milislerin denetimine girmesine karşı uyarılarda bulunmuştu. Türk yetkililer kentteki Türkmen nüfusa dikkat çekerken, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Şii milislerin Telafer’e girmesi durumunda karşı adımlar atılacağını açıklamıştı.

Telafer operasyonu başarılı olursa, Musul tamamen kuşatılmış olacak.

 

 

Siviller mahsur kalabilir

 

 

 

Irak ordusundan kaynaklar ise Musul’u tamamen kuşatmanın tartışmalı bir konu olduğunu söylüyor. Kentin batısında bir cepheyi açık bırakmak, Musul’daki IŞİD militanlarının kentten geri çekilmesini ve Musul’da bulunan sivillerin çatışmalarda daha az zarar görmesini sağlayabilir.

Kentin kuşatılması durumunda siviller de içerde tamamen mahsur kalacak.

Musul’dan Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nin denetiminde bulunan Kamışlı’ya kaçan sivillerin bazıları, kentin batısındaki bu çıkışı kullanmıştı.

IŞİD, Irak’ın en büyük ikinci kenti Musul’u Haziran 2014’te ele geçirmişti. Irak ordusu ve Peşmerge ise 17 Ekim’de kenti IŞİD’den geri almak için büyük çaplı bir operasyon başlatmıştı.

Kentte yaşayan 1,5 milyon kişinin çatışmalar nedeniyle evlerini terk etme ihtimali bulunuyor. Operasyonun başlamasının ardından bugüne kadar yaklaşık 10 bin sivil kentten kaçtı.