İşçilere zorla ‘Ücretsiz izne ayrılmak istiyorum’ yazılı formlar imzalattılar

İşçilere zorla ‘Ücretsiz izne ayrılmak istiyorum’ yazılı formlar imzalattılar
22 Mart 2020 10:13

Mardin’deki bir alışveriş merkezinde yer alan birçok firma, personeline üzerinde “Sağlığım ve kamu sağlığı açısından ücretsiz izne ayrılmak istiyorum” yazılı formlar imzalatarak, ücretsiz izin dayatmasına başladı.

 

 
MA’da yer alan habere göre; Koronavirüs (Kovid-19) tehdidi nedeniyle ülke genelinde alınan kimi tedbirleri gerekçe gösteren firmalar personellerini zorunlu olarak ücretsiz izne çıkarmaya başladı. Ülkenin birçok yerinde görülen “ücretsiz izin” formları Türkiye’deki işsizliğin en yoğun olduğu ilk 4 kentten biri olan Mardin’de de devreye konuldu.

Mardin’in Artuklu ilçesi ile Kızıltepe ilçeleri arasında bulunan Mova Park AVM’de faaliyet gösteren birçok firma, koronavirüs tehdidini gerekçe göstererek personeline “ücretsiz izin dayatması” anlamına gelen formlar dağıtarak, imzalamalarını istedi.

 

Çalışanların kimlik bilgilerini bırakılan boş alana yazacakları formların üzerinde şu ifadeler yer aldı: “Corona Virüs (Covid-19) olarak bilinen solunum yolu bulaşıcı hastalığı seviyesinin Dünya Sağlık Örgütü tarafından küresel risk seviyesinin ‘yüksekten’ ‘çok yüksek’ seviyesine çıkartılması, ülkemizdeki hastalığın seyrinin ilerleme-yayılma süreci, hastalığın yüksek bulaşıcılığı ve aşısının ya da özel ilacının henüz geliştirilmemiş olması sebebiyle insan sağlığına yönelik önemli bir tehdit olması, alışveriş merkezleri gibi kapalı ve toplu alanlarda hastalığın yayılmasının daha kolay ve hızlı olabileceği hususları dikkate alınarak; ayrıca Corona Virüs (Covid-19) sebebiyle işyerinin bu tarihler arasında müşteri almayacağı ve faaliyetine ara vereceği de tarafıma bildirildiği için sağlığım ve kamu sağlığı açısından ücretsiz izne ayrılmak istiyorum.”

 

 

‘KABUL ETMEK ZORUNDA KALDIK’

 
Konuya dair görüştüğümüz kimi işçiler, formda yazdığı gibi ücretsiz izin talep etmediklerini, aksine önceden doldurulmuş bu formla ücretsiz izne mecbur bırakıldıklarını söyledi.

AVM’de bulunan işyerlerinin birçoğunun çalışanlarına aynı formları dağıttığını belirten işçiler, asgari ücretin altında çalışmalarına rağmen böyle bir uygulama ile sadece işverenlerin düşünüldüğünü ifade etti. İşçiler, uygulamayı uygun bulmadıklarını söylediklerinde ise işverenlerin kendilerine ‘Elimizden gelen bir şey yok. Formu doldursanız da doldurmasanız da bu süreçte böyle olacak. Tüm ülkede bu uygulama var’ dediklerini paylaştı. İşçiler, işlerini tamamen kaybetme riski nedeniyle bu durumu kabul etmek zorunda kaldıklarını ifade etti.