İşbirliği dengesi aday belirleyecek!

İşbirliği dengesi aday belirleyecek!
29 Kasım 2018 09:12

CHP’de, 6 Aralık’ta açıklanacak adaylarda, İYİ Parti’yle işbirliğinin olup olmamasına yönelik dengenin gözetileceği ifade ediliyor.

 

 

Mahmut Lıcalı /Cumhuriyet

 

CHP’nin elindeki mevcut büyükşehir belediyeleri arasında yer alan Eskişehir, Aydın ve Hatay adayları ile yaklaşık 10 il belediyesi adaylarını 6 Aralık’taki Parti Meclisi’nde (PM) açıklaması beklenirken; İYİ Parti’yle işbirliği yapılması gündemde olan büyükşehirlerin adaylarının açıklanmasının ise iki parti arasında görüşmeden çıkacak sonuca göre belirleneceği ifade ediliyor.

 

300 aday olacak

 

CHP 31 Mart yerel seçimleri için daha önce aralarında 1 büyükşehir, 10 il olan toplam 252 aday açıklamıştı. 6 Aralık’ta yapılacak PM toplantısından sonra da yaklaşık 10 il ile bazı büyükşehir belediyelerinin arasında olduğu yaklaşık 300 adayın açıklanacağı belirtiliyor. Edinilen bilgiye göre 6 Aralık’taki PM toplantısından sonra İstanbul, İzmir ve Ankara büyükşehir adayları ile İzmir ve İstanbul’un ilçe adayları açıklanmayacak.

 

Açıklanacak büyükşehir belediyelerinin CHP’nin mevcut büyükşehir belediyeleri arasından olacağı kaydediliyor. Buna göre Eskişehir’de mevcut Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen ve Aydın’da mevcut Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu, Hatay’da mevcut Belediye Başkanı Lütfü Savaş’ın 6 Aralık’ta açıklanabileceği kaydediliyor. Büyükşehirlerin yanı sıra yaklaşık 10 il belediyesinin 6 Aralık’ta ilan edileceği ifade ediliyor. Çanakkale, Sinop ve Bilecik adaylarının da 2 Aralık’ta gerçekleştirilecek eğilim yoklamalarının ardından 6 Aralık’ta açıklanacağı ifade ediliyor. Açıklanacak il belediyeleri arasında Edirne’nin de olacağı ifade ediliyor.

 

‘Balıkesir’ mesajı

 
CHP kaynakları; İYİ Parti’yle işbirliği yapılmasına yönelik yürütülen görüşmelerin sonucuna göre bazı büyükşehir belediye adaylarının 6 Aralık’ta açıklanabileceğini ifade ediyor. Kaynaklar, CHP’nin Balıkesir Büyükşehir adayını açıklamasının ardından İYİ Parti’nin de Balıkesir Büyükşehir adayını ilan etmesinin bir mesaj anlamına geldiğini ifade ediyor. CHP kaynakları, iki parti arasındaki görüşmelerden çıkacak sonucun belirleyici olacağını; görüşmenin CHP’nin talep ettiği şekilde işbirliği yapılmasıyla sonuçlanması durumunda Antalya ve Mersin adaylarının da açıklanabileceği ifade ediliyor.

Edinilen bilgiye göre, işbirliğinin olup olmasından bağımsız olarak CHP’nin Ankara adayını aralık ayının ortasında açıklayacağı konuşulurken; İstanbul ve İzmir adaylarının ise en son açıklanacak büyükşehirler olacağı ifade ediliyor.