İş Kazası

İş Kazası
25 Eylül 2020 17:30

Hepimiz, sağlıklı bir yaşam sürmek ve ihtiyaçlarımızı gereken koşullarda karşılayabilmek için çalışmak zorundayız. İnsanların, eğitim seviyesi, mesleki bilgisi ve tecrübelerine göre birçok iş kolu bulunmaktadır. Ancak, hangi sektör olursa olsun, öncelikli olan iş güvenliğidir. Güvenli çalışma ortamı için gerekli tertibatın bulunmadığı işletmelerde yaşanan iş kazalarının sebep olduğu olumsuz sonuçları, son zamanlarda sıkça duyuyoruz. İş kazası, tüm sektörlerde yaşanması muhtemel bir olaydır.

 

Günümüzde, iş güvenliğinin bir meslek dalı olarak önem kazanması, iş kazası nedir? Sorusunu da beraberinde getirmektedir. İş kazası en basit tanımıyla, çalışanın işine giderken veya mesai saatleri içerisinde çalışmalarını yürütürken beklenmeden başına gelen kazalardır. İş kazası; maddi kayıp, yaralanma ve hatta can kaybıyla sonuçlanabilir.

 

İş Kazası Nedir?

 

www.besler.av.tr web sitesinde alınan mevzuat bilgilerine göre, bir olayı iş kazası olarak nitelendirilebilmesi için, iş yerinde ve iş faaliyetleri esnasında yaşanmamış olması gerekir. Ayrıca iş kazası, herhangi bir sebebe bağlı olarak her an gerçekleşebilir. Kaza, önceden planlanmaz. Kaza oluşumuna, insanlar, çevre, yöneticiler ve makineler sebep olabilir.

 

İş kazası, sigortalı kişinin çalışma esnasında, işveren tarafından herhangi bir görevle farklı bir bölgeye gönderildiği esnada, emzikli kadının bebeğine süt vermek için eve gidiş gelişi sırasında, işveren tarafından sigortalılara sağlanan araçla, çalışanların toplu olarak iş alanına götürüldüğü sırada gerçekleşebilir. Kaza, sigortalıyı fiziki veya psikolojik olarak zarara uğratabileceği gibi, ölümüne de sebebiyet verebilir.

 

İş Kazası Tanımı

 

Aslında iş kazalarında genel olarak; mağdur olan çalışan taraf olduğu için, doğacak mağduriyetlerin önlenmesi açısından tanım yapılırken işverenin sorumluluğuna gidilir. İş kazalarının, olay anından itibaren 3 gün içerisinde kolluk kuvvetlerine bildirilmesi gerekmektedir. Bildiri, işveren tarafından yapılır, işveren yapmadıysa kaza geçiren işçi gerekli bildirimi yapar.

 

İş kazası sonrası hastanın tedavisine başlanır. SGK’ya üç gün içinde kaza bildirimi yapılır ve hasta, tedavi süresi boyunca iş göremezlik ödeneği alır. Maluliyet durumu olup olmadığına bakılır ve gerekli hallerde maluliyet maaşı bağlanır.

 

İş kazası sonucu kaza geçiren işçiye ödenen iş göremezlik ödeneği, yasal olarak işverenden tahsil edilir. Ancak, kazanın eksiksiz olarak bildirilmiş olması da gerekmektedir. Aksi takdirde ödemeler, gerçeği tam olarak yansıtmayan bildiride bulunanlardan tahsil edilir.

 

İş kazası hakkında detaylı bilgi için aşağıdaki linki tıklayın.

 

https://www.besler.av.tr/is-kazasi-tanimi-nasil-yapilir-is-kazasi-nedir